Екскурзии в България

ЕКСКУРЗИЯ ЗА РОЖЕНСКИ СЪБОР - ШИРОКА ЛЪКА - АСЕНОВА КРЕПОСТ - БАЧКОВСКИ МАНАСТИР ОТ ВАРНА, ДОБРИЧ И БУРГАС
Маршрут:
Роженски събор - Широка лъка - Асенова крепост - Бачковски манастир

Дати:
19.07.2019,

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 165 лв.

 

Програма
РОЖЕНСКИЯ СЪБОР - СЪРЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 • Отпътуване от Варна, *Добрич и Бургас

Екскурзия за Роженски събор - Широка лъка - Асенова крепост - Бачковски манастир

От стари времена на роженските поляни са почитани стари черковища, свързани с християнски светци, чиито празници са в рамките на два месеца – юли и август. Със своята 100-годишна история Роженският събор е пазител на традициите и носи духа на българщината. Наследство, в което намираме идентичността си като нация.
Каба гайдите ще огласят Роженските поляни. Не пропускайте !

Дати: 19.07.2019 – 21.07.2019

3 дни / 2 нощувки със закуски


ПРОГРАМА

1 ден - Варна- Бургас- Рожен – Пампорово

 • Отпътуване от Варна ул.Антим I около 04:00ч.
 • Отпътуване от Бургас ОМВ до хотел Мираж около 05:30ч.

Отправяме се към Пампорово и Роженските поляни, за да се насладим на Роженския събор. Пристигане около обяд. По стара традиция българи от всички краища на страната се стичат на събора, където певци и музиканти се надсвирват и надпяват. С течение на времето Рожен се превръща в най-значимата сцена на родопската песен. Тук изгрява звездата на големите родопски изпълнители. От Рожен зазвучава и песента "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска, за да стигне до борда на космическата станция "Вояджър" заедно с музиката на Бах, Бетовен и Моцарт.
На красивите Роженски поляни и тази година ще има Събор на народното творчество и животновъдството. Програмата на новия събор предвижда,традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на домашни животни. Ще има и изложение на продукти, произведени във ферми, биохрани, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции и народно веселие. Ще прекараме деня, наслаждавайки се на народното творчество и занаяти, ще опитаме чеверметата, които се въртят на поляната и ще потропнем някое хорце за настроение, ще се насладим на нестинарските игри върху огньовете. Надвечер се отправяме към хотела.

Нощувка.


2 ри ден Пампорово – Архитектурен резерват Широка Лъка – Роженски събор

Закуска. Посещение на Село Широка лъка се намира в Родопите, на 23 км северозападно от Смолян и на 16 км от Пампорово. Селото е получило името си от старобългарската дума „лъка” – извивка, кривина, лъкатушене.Широка лъка е основано като селище през XVII в., а днес е една от най-посещаваните туристически дестинации. Селото е запазило своята възрожденска архитектура, музикална култура, красива природа и богата история.
Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Местните майстори строители били прочути в цялата страна. Най-известни са Сгуровската, Учиковската, Григоровската къща.
Селото е прочуто и със съхранения си фолклор. Тук са се родили едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор. През 1972 г. в селото е създадено Национално училище за фолклорни изкуства. Едно от емблематичните места за посещения са Етнографският музей „Згуровски конак”, подреден като богата родопска къща от края на XIX век, и църквата „Успение Богородично“, построена през 1834 г. за 38 денонощия от цялото население на Широка лъка. Свободно време за разходка и кафе сред прекрасната атмосфера на Родопското село.

Отправяме се отново към Роженските ливади, за да продължим участието си в събора с разнообразни игри, програма и танци. Съборното надпяване и надиграване ще бъде на 4 сцени на Роженските поляни. Община Смолян е предвидила награден фонд за лауреатите.
Сред новостите в програмата е конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия. Мобилна музейна експозиция "Духът на Родопите" ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, уточняват организаторите от "Рожен- наследство в бъдещето". На съборните поляни ще бъдат разгърнати изложения на занаяти, животновъдни и фермерски изложби, щандове на традиционни български ястия и храни от фермата.

Очаква се съборът да се превърне в едно от най-мащабните за годината национални събития. Организаторите съобразяват програмата с прогнозите за публика от стотици хиляди посетители. Късно прибиране в хотела.

Нощувка.


3 ри ден Пампорово – Асенова крепост – Бачковски манастир – Варна

Закуска. Отпътуване около 09:00ч. за Бачковски манастир. Вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския). Основан е през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин. В началото манастира се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на 12в. След падането на Търновското царство през 1393г. там е заточен Патриарх Евтимий, чиито мощи остават в обителта до 19в. Разглеждане на манастира с възможност за обяд.

Асенова крепост - пазителката на Родопите. Историята й е стара калкото света и богата като тракийските царе. В миналото е била известна като укрепеното селище Петрич (каменна крепост). По-късно получава новото си име в знак на признателност към цар Иван Асен ІІ, който я доизгражда. Именно той построява и двуетажната църква "Св. Богородица Петричка", която днес се издига в автентичен вид сред останките на крепостта. Тя е действащ храм и посреща всяка година хиляди българи и чужденци. Днес в Асеновата крепост може да видите основите на крепостните стени, както и тези на феодален замък с 30 помещения и 3 водохранилища. Но най-голямото богатство на крепостта е запазено в автентичен вид - това е каменната двуетажна църква "Св. Богородица Петричка".

Отпътуване към Варна. Пристигане късно вечерта.Отпътуване от : На човек в двойна стая Трети възрастен Дете до 12год. С двама възрастни в стая
Варна 175 лв 165 лв 150 лв
Бургас 165 лв 155 лв 140 лв
 • Отпътуване от град Добрич при 4 човека – доплащане 15 лв на човек в двете посоки
 • Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 10 лв на човек в двете посоки

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута
 • 2 нощувки със закуска в хотел 3* в района на Пампорово
 • Посещение на Асенова крепост
 • Посещение на Широка Лъка
 • Посещение на Бачковски манастир


Цената не включва:
 • Раходи от личен характер
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Медицинкса застраховка за лица над 65 год. – 6 лв за целия период
 • Доплащане за единична стая – 45 лв
 • Възможност за доплащане за вечери в ресторанта на хотела на блок маса – 20 лв за целия период при условие , че цялата група е заявила / 32 лв за целия период при индивидуална заявка/ - заплаща се предварително в офиса на агенцията.

Входни такси за посещаваните обекти :
 • Асенова крепост – 3 лв


Забележка:
 • Агенцията си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
 • Входните такси на обектите са актуални към момента на публикуване на офертата.Агенцията не носи отговорност за промяната им в последствие.
 • Програмата не е с тежки преходи , но е изморителна от гледна точка на престоите извън хотела и не е подходяща за трудно подвижни хора.


Необходими документи:
 • валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта;


Начин на плащане:
 • внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване


Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване

Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА№ 156 - 25298


 
Полезни връзки