Екскурзии в България

Екскурзия до крепост Меджиди Табия - Силистра - резерват Сребърна -Тутракан от Варна и Добрич
Маршрут:
Меджиди Табия-Силистра-резерват Сребърна-Тутракан

Дати:
25.04.2020, 13.06.2020,

Продължителност: 1 дни / 0 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 25 лв.

 

Програма
Екскурзия до крепост Меджиди Табия - Силистра - резерват Сребърна -Тутракан
 • от Варна и Добрич
Програма

Отпътуване от Антим-1 град Варна в 06,15ч
Отпътуване от Младежки дом град Добрич в 07,00 в посока крепост Меджиди табия - Турският форт „Абдул Меджиди” намираща се южно от Силистра и е най- запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система, изиграла важна роля в Кримската (1853-1856 г.) и Руско-турските войни (1853-1856 г. и 1877-1878 г.).

09,30ч Отпътуване за Силистра - античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър - е град с близо 2000-годишна история. За пръв път името Дуросторум (в превод "яка, силна крепост") се споменава от римския историк Дион Касий във връзка с преместването на седалището на XI Клавдиев легион от Панония в Дуросторум през 105 г. сл.Хр. от император Траян. Посещение на храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ в Силистра - построен след Кримската война от майстори от водещата за този период Дряновска архитектурна школа. Свободно време в Дунавски парк с прекрасен изглед към реката.

11,00ч Отпътуване за природо-научният музей при биосферен резерват "Сребърна" (обект на ЮНЕСКО), който притежава експозиция от препарирани обитатели на резервата. От музея могат да се наблюдават птиците в резервата. Поставена е видеокамера в сърцето на блатото, където гнездят пеликаните, и чрез видеовръзка картината и звуците се предават на екран в музея. Около резервата е направена екопътека, като на известно разстояние по нея са построени беседки за отмора и наблюдателни площадки, откъдето могат да се наблюдават птиците.

12,30ч Отпътуване за Тутракан. Посещение на крепостта Трансмариска, определена за едно от Чудесата на България. През римската епоха в града квартирува част от 11-ти Клавдиев легион. Информация за това се черпи от каменен надпис, датиращ от 18 октомври 294 г. Името Трансмариска означава “Селище зад блатата”, визирайки срещуположната равна като тепсия низина около днешния румънски град Олтеница. При император Валент (366) е построен салов мост на река Дунав при войната му с готите. Градът е част от старобългарските крепости от времето на Първото българско царство, а името му отразява титла. "Тмутаракан" е таркан-военоначалник на гранично подразделение. Средновековни арабски географи отбелязват града с имената Рекран, Закатра, Тракан, Тарака. Други го споменават като Туквант, Торкан, Дуракам, Дирака, Диркана, Таткракам. През XV-XVI век в града е имало много водни (на река Дунав) и вятърни (по хълмовете на брега) мелници, които са просъществували до по-късно, а последната водна мелница (шифмюле) е доживяла до 1942 г.

Крепост Трансмариска е била с площ от около 65 000 кв. м и дължина около 1000 м. По време на археологически разкопки са открити част от северната стена замък с две четириъгълен кули и друга част от южната стена. Крепостта съществува до началото на VII век. По-късно части от Северо-западна му стената са били използвани за изграждане на нова средновековна укрепителна система на Тутракан.

Разглеждане на единствения в България Музей на риболова и лодкостроенето и архитектурен ансамбъл „Рибарска махала“; Посещение на Мемориален комплекс „Военна гробница-1916”. След Междусъюзническата война и непосредствено след епичната битка, командването на ІV-та пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле български, румънски и немски воини да бъдат погребани във форт № 7 на румънската укрепителна линия на крепостта, на 8 км от гр. Тутракан.

При Тутракан вечен покой намират над 8000 войници и офицери, от които 1764 – български.
Признателното поколение издига през 1922 г. паметник – обелиск, запазен и до днес, на който на български, немски, румънски и турски език са изписани думите ”Чест и слава на тия, които знаят да мрат геройски за техното отечество”. Разглеждане на Исторически музей – Тутракан открит през 1993 г. в “Теодоровата къща”. Експозицията на Исторически музей – Тутракан разкрива славната близо 20 вековна история на града На три етажа се проследява хронологически развитието на тутраканския край от древността до освобождението от румънска окупация през 1940 г.

В археологическата експозиция са изложени находки от V хилядолетие пр.н.е., тракийска керамика, експонати от античната крепост Трансмариска, създаването и величието й, идването на прабългарите и славяните и изграждането на крепостта Тутракан от времето на Първото и Второто българско царство.

Музеят разполага и с уникална иконна експозиция от възрожденски икони от Тутраканската духовна околия и снети от църковна употреба старопечатни книги и църковна утвар. Иконите са дело на майстори зографи от Тревненската живописна школа.

Отпътуване за Добрич и Варна около 16,30ч-17,00чДата:
 • 25.04.2020
 • 13.06.2020

ЦЕНА: 25 лева

Цената включва:
 • Транспорт с комфортен автобус от Добрич и Варна
 • Екскурзоводско обслужване
 • Застраховка


Цената не включва:
 • Входна такса за Меджиди табия- възрастни 2 лева, ученици 1 лева
 • Биосферен резерват Сребърна - възрастни 2 лева, ученици 1 лева
 • Музеят „Дунавски риболов и лодкостроене” - възрастни 2 лева, ученици 1 лева
 • Исторически музей – Тутракан - възрастни 2 лева, ученици 1 лева


Необходими документи
 • валидна лична карта;


Начин на плащане:
 • при записване се внася цялата сума.


Допълнителна информация:
 • Минимален брой за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
 • Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
 • Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

Допълнителна информация
 • Астеа Тур предлага на своите клиенти и сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по-малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.

 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 131 - 31525


 
Полезни връзки