Екскурзии в България

Празник на розата в Карлово с посещение на Старосел - Калофер - Казанлък - Етъра - Соколски манастир от Варна, Добрич*, Шумен и Велико Търново
Маршрут:
Старосел – Калофер-Казанлък-Етъра-Соколски манастир

Дати:
30.05.2020,

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 145 лв.

 

Програма
Празник на розата в Карлово с посещение на Старосел – Калофер - Казанлък - Етъра - Соколски манастир
 • Програмата се осъществява от: Добрич*, Варна, Шумен, Велико Търново

1 нощувкa със закуска

Дати на отпътуване: 30.05.2020 – 31.05.2020 г.


Програма:

1 ден Варна - Карлово

 • Отпътуване от Варна около 04.00 ч ул . Антим I
 • От Шумен в 05:00 ч./От паркинга на Била * При минимум 12 туриста/ при по малко от 5-ти км.
 • Търговище-ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 05:40ч.
 • От Велико Търново в 07:00 ч от автогара „Юг“

Пристигане в Карлово около 09:00ч. където ,където Празника започва с ритуал „ Розобер“ . В розовите градини край Карлово - автентичен, идващ от миналото танц, с участието на самодейни фолклорни колективи от Община Карлово. Девойки и младежи в народни носии демонстрират  беритбата на розовия цвят. Гостите се посрещат с обредни хлябове и китка от рози и здравец. Кукерски танци внасят всеобщо оживление. На фона на бавна мелодия на кавал от розовото поле се появява Царицата на розите, която ще бъде коронясана от миналогодишната носителка на титлата. Новата Царица приветства всички присъстващи и ги приканва  да откъснат розов цвят от царството й. Гостите наблюдават завладяващия танц "Розобер". Извива се кръшно българско хоро. С пъстро шествие Царицата на розите навлиза в центъра на града. Там е обособена "Свободна сцена", където певчевски състави и групи изпълняват своите песни и танци с пъстри костюми / начало 10.00 ч. / Обособена е "Алея на розата" с шатри, където се представят местни занаяти и производства, свързани с розата.
Демонстрация на розоварене и дегустация на продукти от роза в Историческия музей. Ще се запознаете с процеса, през който преминава дъхавото цвете , за да се превърне в розово масло. Използваните съдове са от ХVIII век. Гостите се черпят с гюлова ракия, ликьор и сладко от рози. Пред музея гостите  отново могат  да се насладят на богатите ритми на местния фолклор.
Свободно време за обяд в централната част на града.
Отпътуване за Старосел -Това е мястото със струпване на най-много гробници и тракийски храмове в цяла България. В района на Старосел има 9 могили с уникални архитертурни елементи и цветна украса. Могилите са проучени, но не са отворени за посещение. В района се намира най-големия Тракийски култов комплекс с мавзолей „Четиньовата могила” открит и разкопан през 2000г. от проф. Китов. Връщане в Карлово. Настаняване в хотела. Концертна програма на площад „20-ти юли “Карлово. Нощувка.


2 ри ден Карлово – Калофер - Казанлък - Казанлъшка гробница- Соколски манастир – Етъра –Варна

Закуска. Отпътуване за Калофер и посещение на родната къща на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Освен родната му къща, тук се намира и училището, в което е преподавал баща му – даскал Ботьо Петков. Отпътуване за Казанлък или Долината на Тракийските царе. Това е второто наименование на красивата Казанлъшка долина с център столицата на Одринската държава – Севтополис. Тук се намират най-многобройните тракийски могили с разкрити гробници. Разглеждане на Казанлъшката гробница – първото голямо откритие в Долината на тракийските царе, забележителен паметник на тракийското изкуство със световна слава, включен в списъка на ЮНЕСКО. Уникалните стенописи в коридора и куполното помещение са едни от най-добре запазените произведения на античната живопис. Посещение на Музея на розата, единствен по рода си в България. Възможност за закупуване на розово, ментово или лавандулово масло, розов ликьор, гьолова ракия и сувенири.Ще посетим и Соколския манастир – на около 3 км от местността Етъра, сгушено в природен парк „Българка“ се намира едно живописно място, на което посетителите на този район често не отдават заслуженото внимание. Няма човек, посетил Соколския манастир, който да не е останал запленен и омагьосан от красотата му, от неговите градини, от заобикалящите го върхове на Стара планина и вековните букови гори, пропити с история. Тук се намират изографисаните от Захари Зограф икони “Исус Христос” и смятаната за чудодейна “Света Богородица с младенеца”.В миналото Соколският манастир често е заемал ключова роля в историята ни и по-конкретно в освободителните войни.
Разглеждане на манастира и се отправяме към Етнографски музей ”Етъра”. Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” се намира в покрайнините на град Габрово. Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в. Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” е създаден през 1964 г., а е обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение . Не може да си отидем от Етъра без да опитаме вкусните симиди, кафето на пясък, без да си купим задължителните армагани – захарни петлета, бяло сладко, нещо от занаятчийските работилнички. Отпътуване за съответния град. Пристигане късно вечерта.Отпътуване от : На човек в двойна стая /тройна стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна / Шумен 150 лв 140 лв
Търговище/ Велико Търново/ 145 лв 135 лв
 • Отпътуване от град Добрич при 4 човека – доплащане 15 лв на човек в двете посоки
 • Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 10 лв на човек в двете посоки


Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.
 • Екскурзоводско обслужване
 • 1 нощувка със закуска в района на Карлово или Казанлък в хотел 3*
 • Такса за участие в Празника на розата в Карлово включваща ритуал « Розобер»,кукерски игри,шествие на царица роза,демонстрация на розоварене,дегустация на продукти от роза и цялата програмата описана в първия ден от програмата.
 • Разглеждане на Калофер
 • Разглеждане на Соколски манастир и Етнографски музей на открито « Етъра» / без включена входна такса/
 • Разглеждане на Казанлъшката гробница с екскурзовод /входната такса не е включена/


Цената не включва:
 • Раходи от личен характер
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Медицинска застраховка за лица 65 год- 75г. – 4 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 6 лв / лица над 80 год. – не се застраховат
 • Посещение с беседа на Тракийски култов комплекс Старосел – 5 лв
 • Входна такса Старосел: възрастен – 3лв., деца и пенсионери – 1лв.
 • Казанлъшка гробница – 6 лв / Музей на розата – 6 лв /Беседа български в Музей на розата – 10 лв
 • Етъра – 5 лв възрастен/Ученик,студент – 2 лв / Пенсионер – 3 лв /дете до 7 год – безплатно /


Необходими документи:
 • валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.


Начин на плащане:
 • внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване


Забележка:
 • Агенцията си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без да отпадат обекти и това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
 • Входните такси на обектите са упоменати към момента на изготвяне на програмата и Агенцията не носи отговорност при евентуалната им промяна на място .
 • Местата в автобуса се определят по датата на сключване на договор за организирано пътуване и внасяне на капаро.


Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване

Допълнителна информация
 • Астеа Тур предлага на своите клиенти и сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по-малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.

 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 156 - 7504


 
Полезни връзки