Екскурзии в България

Екскурзия до Дунавската столица на България – Русе, разходка по река Дунав с кораб „Русчук“, пещера Орлова чука и скален манастир „Свети Димитрий Басарбовски“
Маршрут:
Добрич - Варна - Русе - пещера Орлова чука и скален манастир „Свети Димитрий Басарбовски“

Дати:
06.05.2020, 04.07.2020,

Продължителност: 1 дни / 0 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 36 лв.

 

Програма
Екскурзия до Дунавската столица на България – Русе, разходка по река Дунав с кораб „Русчук“, пещера Орлова чука и скален манастир „Свети Димитрий Басарбовски“
 • Отпътуване от Варна и Добрич

Програма

05.15 ч. отпътуване от гр. Добрич от Младежки дом.
06.00 ч. отпътуване от гр. Варна, ул.Антим I в посока пещера Орлова чука.
Около 09,00ч посещение на пещера Орлова чука, която се намира на около 40 км от Русе, в близост до село Пепелина. Името й идва от скалния венец, който стои над входа. Орлова чука е местообитание на прилепите голям подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), малък подковонос (Rhinolophus Hipposideros) и остроух нощник (Myotis blythii). В галериите живее и писклив прилеп (Chiroptera), който е уникален за Европа вид. От изкуствения вход на Орлова чука се влиза в първата пещерна зала. Наричана е „Концертна”, защото заради добрата й акустика в нея често се изнасят концерти, като всяка година през месец август, по време на Събора на пещерата се изнася и празничен концерт. Именно в „Концертната зала” се намира „Големият сталактит” с височина 3,5 м и диаметър 50 см.В пещерата има и много други интересни образувания - „Динозавъра”, „Бухала”, „Костенурката” и др.В „Голямата галерия”, която се намира на запад от „Концертната зала”, има множество красиво оформени синтрови езера.
Най-голямата и благоустроена зала в пещерата е „Големите сипеиДо „Големите сипеи” е разположена залата „Малките сипеи”. На запад от главната галерия започва тунел, на края на който се намира „Космическата зала”.При малката зала „Почивка” е оформен тунел, в края на който има калцитни кристали, които приличат на пукнатини.
Около 10,15ч отпътуване за Басарбовският скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” разположен в долината на река Русенски Лом, близо до село Басарбово и на 10 км от град Русе. Скалният манастир води началото си още от Второто българско царство, но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. За известно време през XIX в. манастирът останал без обитатели, но през 1937 г. тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685 г. в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител. След смъртта си монахът бил погребан в селската църква, но по време на Руско-турската война от 1768-1774 г. мощите му са пренесени в Букурещ в църквата "Св. с. Константин и Елена", където се намират и до днес.
Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България.
Отпътуване за град Русе. Заради красивата си архитектура и вътрешното оформление на сградите, проектирани от италиански, австрийски, немски и български архитекти, Русе е наричан „малката Виена”.
Един от символите на града е Доходното здание – красива обществена сграда в центъра на Русе. Построена е през 1901-1902 г. и впечатлява с великолепната си фасада и седемте фигури на покрива. Те са символ на изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа. Най-отгоре е символът на търговията – Меркурий.
Посещение на Регионалният исторически музей. В него се съхраняват над 130 000 паметници на културата, между които е и Боровското тракийско съкровище – сервиз от пет сребърни ритуални съда, датирани от IV в. пр.н.е.
Интересна забележителност е и Музеят на градския бит, наричан още „Къщата на Калиопа”. Експозицията му пресъздава интериора на богат русенски дом от края на XIX и началото на ХХ в., а красивите стенописи на втория етаж са дело на австрийския живописец Шарл Шаусберг.
В близост до Музея на градския бит се намира къщата музей „Захари Стоянов”. В нея са изложени две експозиции – едната е посветена на революционера и писател Захари Стоянов (1850 г. – 1889 г.), а втората проследява историята на семейство Обретенови от Русе и дейността им за националноосвободителното движение за освобождение от османско владичество.
Тленните останки както на Захари Стоянов, така и на редица други велики българи, се съхраняват в Пантеона на възрожденците в Русе. В храма-костница е отдадена чест на над 450 възрожденци.
Посещение на единственият в България Национален музей на транспорта, който се помещава в сградата на първата железопътна гара в България. Сред най-интересните експонати на музея са вагоните на царете Фердинанд (1887 г. – 1918 г.) и Борис ІІІ (1818 г. – 1943 г.), а също и салонният вагон на султан Абдул Азис (1830 г. – 1876 г.). В сградата на музея има три зали, разказващи историята на железопътния транспорт и корабоплаването в България.
Отправяне за разходка с кораб Русчук с продължителност около един час. Корабът разполага с 66 места за пасажери, както и с опитен и квалифициран персонал, обслужващ прилежащите барове и местата за забавление.
романтична разходка с кораб по Дунав от Русе романтична разходка С кораб по Дунав от Русе с корабчето Русчук корабче по Дунав - русчук Атракционна разходка по Дунав от Русе
Корабчето има уютна и приятна зала с малък бар на долната закрита палуба, а на горната е създадено място за снимки и разходки, както и са поставени сепарета с мека мебел. Реновираният плавателен съд разполага с редица вътрешни атракциони и места за отдих и релакс по време на пътуването. На борда му се помещава закрит ресторант с бар на долната палуба и открит бар на горната, където туристите могат да се насладят на красивата панорама в приятна компания. „Русчук“ е оборудван със съвременна аудио и видео техника, чрез която ще бъдат представени по най-прецизен начин интересните факти около историята на региона.
Свободно време в Русе. Отпътуване за Варна и Добрич в 17,30ч. Пристигане съответно в 19,30 в град Варна и 20,30ч в Добрич.
Дата:
 • 06.05.2020
 • 04.07.2020

Цена: 36 лева


Цената включва:
 • Транспорт с комфортен автобус
 • Екскурзоводско обслужване
 • Застраховка


Цената не включва:
 • Билет за разходка с кораб Русчук с продължителност 1 час - 10 лева при минимум 30 записани
 • Входна такса за пещера Орлова чука: за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 2 лв.
  • За деца до 7 г. - 0,50 лв.
  • За групи над 5 човека - 5 лв. на човек.
 • Входна такса за скален манастир „Свети Димитрий Басарбовски“
 • Входна такса – 4 лв.
 • Регионален исторически музей 3,00 лв. на човек;за ученици, студенти, пенсионери - 1,00 лв.
 • Къща музей „Захари Стоянов” - възрастни – 3 лв.; ученици и пенсионери – 1 лв.
 • Музей на транспорта: Цени за вход: за закрита експозиция - 4 лв.; за открита експозиция - 6 лв.; разглеждане на откритата експозиция без качване във файтоните - 2 лв.
 • Пантеон на възрожденците:
  • Цени за вход:1 левИнтересна информация за Русе:

За първи път в Русе и България:
1864 г. - първата съвременна печатница по българските земи.
1865 г. - за първи път в Български град улиците получават имена.
1865 г. - създаден е Образцов чифлик, който е първото модерно земеделско стопанство за територията на цялата тогавашна Османска империя.
1866 г. - година От 1 януари, по инициатива на австро-унгарския консул , в Русе започват да се водят първите редовни метеорологични наблюдения в първата метеорологична служба. Те са били извършвани от секретарите на австро-унгарското консулство в Русе.
1866 г. - На 7 ноември г. е открита първата в България жп линия Русе – Варна.
1870 г. - първото в страната изложение на местната индустрия и земеделското производство.
1870 г. - първата Фабрика за алкохолни напитки по българските земи на Г. Петру.
1876 г. - построена е първата пивоварна фарбика у нас, „Света Петка“
1878 г. – Русе става първият град в България с градоустройствен план, изработен от руските военни инженери Ожио и Копиткин.
1881 г. – първият флотски духов оркестър.
1881 г. – първата фабрика за обработване на кожи.
1882 г. – първата обществена сграда в България – зданието на Околийското управление, проектирано от Франц Грюнангер.
1883 г. – първата българска парна пивоварна, построената от чешкия индустриалец Хаберман.
1883 г. – първата българска фабрика за сапун.
1887 г. – първата българска плетачна фабрика.
1889 г. – за първи път в България се учредява българска търговска камара.
1890 г. – първата българска фабрика за мебели.
1891 г. – първото българско акционерно застрахователно дружество ”България” със свои клонове в София и други градове на страната, както и представителства в Цариград, Солун, Велес, Битоля, Охрид, Атина, Пирея, Александрия, Чикаго, Лондон, Амстердам, Париж, Мадрид и Берлин.
1895 г. – първата българска химическа фабрика.
1895 г. – за първи път в България се учредява българска търговско-индустриална камара.
1897 г. – първата публична кинопрожекция в България.
1897 г. – първият асансьор в България, функционирал по американски образец в построеният през 1897 година хотел „Чикаго”, собственост на Соломон Блаущайн.
1897 г. – първата в България скулптурна ателиера на П. Гавалас и Л. Лир.
1898 г. – първата българска фабрика за железни ролетки.
1898 г. – първата българска фабрика за мелнични машини.
1906 г. – първата българска фабрика за велосипеди, грамофони и др. метални изделия.
1907 г. – първият орган в България е монтиран в католическата църква Св. Павел.
1911 г. – първото кино в България, наречено ”Модерен театър”.
1914 г. – първата българска фабрика за синка за пране.
1933 г. – първата българска петролна индустрия, собственост на Йожеф Вешков.
1935 г. – първата българска пътническа линия в корабоплаването Русе – Видин.
1935 г. – Русе става седалище на Българско речно плаване.
1954 г. – първият мост над река Дунав за комбиниран транспорт между България и Румъния.
1981 г - Русе си има и първият роден в България нобелист за литература Елиас Канети
1987г. - първото в България неформално движение
1987г. - Построена най-високата телевизионна кула в България и на Балканите


Допълнителна информация
 • Астеа Тур предлага на своите клиенти и сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по-малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява

 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА№ 131 - 24425


 
Полезни връзки