Екскурзии в България

ПОТВЪРДЕНА! ПРАЗНИК НА ЕЛЕНСКИЯ БУТ ПРЕЗ НОЕМВРИ ОТ ВАРНА, ШУМЕН И ТЪРГОВИЩЕ
Маршрут:
Варна - Елена - Варна

Продължителност: 1 дни / 0 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 29 лв.

 

Програма
Празник на Еленския бут през ноември
 • Програмата се осъществява от: * Добрич, Варна , Шумен ,Търговище

Знаете ли , че има класация на най-вкусните Фестивали в България? Празникът на Еленския бут попада на предна позиция сред 13-те избрани по пъстрота, вкус и изкусителни преживявания. И ако се вярва на българската поговорка “Апетитът идва с яденето“, то с всяка година фестивалът в балканското градче привлича все повече гости отблизо и далеч, които идват да се насладят на една традиция с вкус и настроение!

 • Дати на отпътуване : 16.11.2019 г. - ПОТВЪРДЕНА


Програма:

1 ден Варна - Шумен-Търговище –Елена

Отпътуване от Варна около 07.00 ч ул . Антим I

Отправяме се в посока Еленския Балкан и китното градче Елена.Пристигане в Елена и Пешеходна обиколка на забележителностите. Символите на града са събрани в Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница”. Част от него са Часовниковата кула /симбол на града/ от 1812 г., първото класно училище в България – Даскалоливница, построено през 1844 г., църквата ”Свети Никола” от 1804 г. и Камбуровия хан. Интересни за посещение в гр.Елeна * По-желание в свободното време са и къщата-музей на борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, палеонтологическия музей в Попниколовата къща, Разсукановите къщи - един изключително интересен архитектурен ансамбъл от пет къщи под един покрив построени от заможния хаджи Димитър Разсуканов в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век. Всяка от къщите има собствена архитектура, с която се отличава от другите, но фасадата на всяка от тях е хармонично свързана с тази на съседните къщи.

След разходката ни Свободно време за участие в Празника на Еленския бут. Безспорно, еленският бут е великолепен местен деликатес, който още от стари времена скътвали във всяка къща за най-драгите си гости. Откакто вкусното изкушение си има и празник, славата на балканския град нарасна още повече.

Кулинарният фестивал, който оглавява престижни класации, се провежда по Димитровден. Денят е избран заради традициите на балканджиите, които незнайно откога, по това време на годината се стичали на най-големия, пъстър и весел събор в околията.

.За седмото поредно издание на празника организаторите-Община Елена и Местен съвет по туризъм са добавили по щипка нови подправки та да е благо,весело и приятно,бодро и игриво на мало и големо от петък , та чак до неделя.Програмата ще бъде на две сцени на централния площад и на градския пазар.Над 50 търговци и занаятчии вече са дали заявка за участие , и цялата градска улица ще се натовари от пъстрота и веселие.


Ориентировъчна програма на Фестивала:

10:30ч. – Откриване на празника с водосвет и поздравления. Пресъздаването на стара еленска традиция връща спомена за пърлене на прасе над трап – ритуал, в който участват само мъже. Тънко и майсторски нарязан бут, добре аранжирано мезе дразнят апетити и приканват всеки да опита. Майсторите на най-големите и най-вкусните бутове пък се надпреварват за награди. Еленчанките не остават по-назад от мъжете и приготвят вкусни гозби, за да покажат, че от уникалния специалитет стават и вкусни ястия. Легендите казват, че рецептата за сурово-сушения деликатес е открадната и преименувана от прочутото италианско прошуто. Еленчани обаче са убедени, че тяхното кулинарно произведение става само при климатичните условия около родния им планински град. Жителите и гостите на празника ще могат да участват сили в надпревара за „Най-голям бут", „Най-вкусен бут", „Най-майсторско рязане на еленски бут", „Най-весела касапска история", „Най-як балканджия". Куп награди, разиграни в томбола, очаква най-големите късметлии. Освен вино от арония и еленска сливова ракия, някой от спечелилите ще си тръгне с цял еленски бут.

Богата фолклорна програма съпътства мероприятието. На пазара има място за демонстрации на старите еленски занаяти, кът за игри и развлечения за децата. Празникът на деликатеса се организира с цел популяризиране на продукта и евентуална скорошна защита като географско указание пред Европейската комисия (ЕК) - така, както страната ни защити горнооряховския суджук.

Много са изненадите и приятните поводи да поемете по Димитровден към Еленския балкан. Тук ще е идеалното място за емоции и добро настроение, и чудесен начин да задоволите деликатния си вкус с мезелъци и вкусни гозби, които предлагат любезните домакини на празника.

Около 17:30ч. отпътуване за Варна.Пристигане вечерта.


Отпътуване от :

Варна /Шумен 32лв
Търговище 29 лв
 • Възможност за отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв.
 • Възможност за отпътуване от Добрич при по малко от 12 човека – доплащане 15 лв


Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут


Цената не включва:
 • Ориентировъчни входни такси за посещаваните обекти:
 • вход за Архитектурно –историческия комплекс „ Даскаловницата“ - 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи;
 • вход за църквата – музей "Св. Никола" - 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи;
 • вход за Камбуровият хан - 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 65г. - 2лв.


Забележка:
 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат търпят промени в хода екскурзията.
 • При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.
 • Входните такси за туристическите обекти са АКТУАЛНИ към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.


Необходими документи:
 • валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.


Начин на плащане:
 • внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване

Допълнителна информация
 • Астеа Тур предлага на своите клиенти и сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по-малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.

 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 156 -9345


 
Полезни връзки