Екскурзии от Варна

АНАДОЛА – НЕПОЗНАТ, МИСТИЧEН , ЗАВЛАДЯВАЩ С АВТОБУС И САМОЛЕТ ОТ ВАРНА
Маршрут:
Варна – Истанбул – Диарбакър – Мардин – Мидиат -Шанлъ Урфа – Адъяман – Кахта – Газиантеп – Истанбул – Варна

Продължителност: 7 дни / 6 нощувки

Транспорт: Самолет

Цена от: 690 €

 

Програма
АНАДОЛА – НЕПОЗНАТ, МИСТИЧEН , ЗАВЛАДЯВАЩ
 • Варна – Истанбул – Диарбакър – Мардин – Мидиат -Шанлъ Урфа – Адъяман – Кахта – Газиантеп – Истанбул – Варна


7 ДНИ В ЛЮЛКАТА НА 7 ЦИВИЛИЗАЦИИ, 3 РЕЛИГИИ, КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ
 • 7 ДНИ, 6 НОЩУВКИ С АВТОБУС И САМОЛЕТ

Сигурно ще се изненадате от факта, че на територията на днешна Турция има повече останки от древна Елада, отколкото в Гърция, както и повече артефакти от времето на Римската империя, отколкото в Италия. Както и следи от други, дори недостатъчно изследвани цивилизации. Каквито са колосите от камък на планината Немрут. Определят ги като едно от чудесата на света, съперничат на египетските пирамиди и на статуите на Стоунхендж. Свидетелстват за преливането на гръцката и персийската култура в земите, завоювани от Александър Македонски по пътя му на изток.

Каним Ви на пътуване в района на югоизточна Турция. Пътуване във времето, през което ще се докоснете до антични артефакти, древногръцки и римски шедьоври, османска история и ориенталски кулинарни изкушения!

Тази екскурзия не е подходяща за деца и за хора с двигателни проблеми.

Сборни пунктове:
 • Варна: ул. Антим I (на входа на Археологическия музей)
 • Бургас: Бензиностанция OMV до хотел Мираж


ПРОГРАМА

1 ден: Варна – Истанбул + Вечеря в рибен ресторант

08.00 – Тръгване от Варна; 10.30 – Тръгване от Бургас.
Почивки по пътя . Възможност за обяд
Около 17.30 – Настаняване в хотел 4 * в Истанбул в близост до летището Свободно време.
20.00 ч.  Вечеря в Рибен ресторант ./ по желание/
 • Цена: 25 евро на човек
За останалите – вечеря в хотела / включена в цената без напитки /
Нощувка.


2 ден: Излитане  от  летище  Ататюрк в Истанбул за Диарбакър – неофициалната столица на кюрдите

Трансфер до летище Ататюрк. – Полет Истанбул – Диарбакър .
Разглеждане забележителностите на  Диарбакър – крепостните  стени от черен базалт, укрепеният замък с куполна  базилика, джамия и дворец от времето на  царство  Артуклу . минарето с четирите крака, Арменската църква , етнографския музей , крепостната кула .
Обяд в Хасан паша хан (не е включен в цената).  Свободно време  в столицата на  кюрдите.- 2 часа
Отпътуване за  Хасанкейф – 136 км / 2 часа / посещение  руините  на древната столица на турското царство Артуклу, най-атрактивния и дълъг за средновековните разбирания мост над р. Тигър, и двореца. Той  периодически се потапя от водите на язовира в близост до  града. Свободно време  на пазара и фотопауза .
Продължаваме към Мидият -45 км – 40 мин. . Разглеждане на конака където е сниман филма Съла и свободно време за обяд и за пазара на изумителните украшения от сребро и филигран
Потегляме за Мардин -65 км. -1 час. Пристигане в хотела около 19 часа Вечеря. / включена в цената -без напитки /
Нощувка
YAY GRAND HTL 4*  www.yaygrand.com  или  подобен


3 ден: Мардин - Дара - Гьобекли тепе - Хараан - Шанлъ Урфа

Закуска в хотела.
8,30 -Разглеждане на Мардин – турския Ерусалим, разположен на границата между Анадола и  Месопотамия. На арамейски името означава крепост. Каменната архитектура  на града е единствена по рода си в света. Сградите са фантастична смесица от персийска, арабска и селджукска архитектура. Тук има над 20 уникални пещери, където са се криели от преследване ранните християни. Мардин е с облик музей на открито. Тук се намират и църквите на едно от най-старите  християнски общества- Сирияните Разглеждаме забележителностите на града: Улу  Джами (голямата джамия), Касъмие медресе (училище), сирийския манастир Дейрул-Зеферан (където можете да изпиете  по едно  ароматно  арабско кафе), старият град с украсените  с каменна резба къщи, църквата  Кърклар (Св. 40 мъченици), построена през 569 г., Археологическия  музей на  Мардин, Църквата на  Дева  Мария. Свободно време за обяд и пазар .
Потегляме към Шанлъ Урфа
По пътя  – разглеждане на :
 • 1. Дара- намира се нао 30 км югоизточно от Мардин. В миналото градът е бил важно място в Горна Месопотамия.
 • 2. Гьобекли тепе – Турският Стоун хендж наричан Прашният хълм. Археологически комплекс от неолитната  епоха. Най-древният мегалит в света Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските  пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната  религиозна постройка. На това свещено място е много странно как небето се слива със Земята.
 • 3. Хараан - древен град в северна Месопотамия, споменат в хетскитедокументи. Тук Авраам е спрял по пътя си от Ур към ханаанската земя заедно със съпругата си  Сара. Яков, внукът на  Авраам  също живял там  известно време.
Настаняване в хотела. Вечеря./ включена в цената без напитки / Нощувка .
По желание - Съра геджеси / Sıra gecesi/- заплаща се допълнитело /
EL RUHA HTL  5*  www.hotelelruha.com/  или подобен


4 ден: ШАНЛЪУРФА (Славната  Урфа) – КАХТА - НЕМРУТ

Библията и Корана  твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците  Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като  овчар  7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала  града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената  риба (Балъклъ гьол). Там  Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата  – в риба.
Закуска в хотела .
Отпътуване  за  Баража  на  Ататюрк , един от най-важните язовирни проекти  на Турция, включващ  20 язовира  на река  Ефрат. Кратка  почивка и  фотопауза . Продължаваме към планината  НЕМРУТ  (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща  дъха гледка. По пътя  – разглеждане  на  моста Джендере- римски мост  от  2 век пр. Хр., построен от Септимий Север , гробната  могила  Каракуш  на входа  на  Немрут  и храма на  Арсемия – столицата  на  царството  Комагена. На Немрут е известният погребален комплекс  на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на  билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на  8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са  изработени  през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил  мястото  за векове  и идните  поколения като благодарност към  боговете  и своите предшественици. Гробницата е открита  през 1881 г. През 1987 г. мястото  е обявено   от ЮНЕСКО  за част от  световното  наследство . Той е един от най-важните  национални  паркове  на Турция  и е най- високо  разположения музей на открито в света. Тук ще наблюдаваме невероятният залез .
Настаняване в хотела в Кахта Вечеря (включена в цена, без напитки). Нощувка.
Хотел:  ZEUS  4* www.zeushotel.com.tr – или подобен


5 ден: Кахта - Газиантеп

Закуска в хотела . Потегляне за Газиантеп /220 км – 3,30 часа/
След пристигане – обиколка на града
Свободно време за обяд
Настаняване в хотела . Вечеря- включена в цената – без напитки
Хотел:DIVAN  HOTEL 4* – www.divan.com.tr или подобен


6 ден: Газиантеп - Халфети , Биреджик – Птиците Ирис - Газиантеп

Закуска в хотела .
Потегляме за Халфети / 100 км.
Халфети – старият Халфети е останал под водите на Ефрат. Ще се разходим по реката и ще видим стърчащите минарета и стълбове над водата. Тук е сниман турският сериал Черната роза.
Обяд на брега на реката (не е включен в цената).
Връщаме се в Антеп .Свободно време за покупка на баклава и разходка из чаршията
Най-вкусната баклава  в цяла Турция – сладкарският шедьовър се приготвя от слоеве точени кори, пълни с крем от грис и шам-фъстък местно производство. Процесът по приготвянето му отнема четири дни – от ръчното разточване на корите, изпичането им с пълнежа, до сиропирането. Газиантеп зарежда с баклава най-реномираните вериги ресторанти и хотели в цяла Турция, а транспортирането на тавите става със самолет. Сладкишът е първият турски продукт, регистриран в Европейския съюз от края на 2013г. и 16-то име на храна извън Европейския съюз, който получава статут на защитен хранителен продукт, както например чаят Darjeeling от Индия. Оттук нататък никой друг няма правото да произвежда традиционния сиропиран специалитет с орехи под името “Баклава от Антеп”.
Бакъра  – ще посетим пазар на изделия от бакър.
Следва туристическа програма в града. Посещение на Етнографския музей на  Хасан Сюзер
Посещение на най-големият музей на открито.
Настаняване в хотела. Вечеря/ включена в цената без напитки /
Хотел:DIVAN  HOTEL 4* – www.divan.com.tr или подобен


7 ден: Газиантеп - Истанбул

Закуска в хотела
Разглеждане на  музея на  мозайките  ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на  циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.
Следва Археологическия музей в   Газиантеп.
Свободно време . Обяд
Отпътуваме за летището .
Пристигане в Истанбул
Пътуване за България Пакетна цена:
Пакетна цена Възрастен в двойна / тройна стая Единична стая


ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНАТА УСЛУГИ:
 • Самолетен  билет – Истанбул –Диарбакър
 • Самолетен билет – Газиантеп- Истанбул
 • Летищни такси
 • Трансфер  Варна- Истанбул –Варна
 • 1 нощувка  със закуска и вечеря в Истанбул
 • 5  нощувки  със закуски и вечери  в Анадола от които:
  • 1 нощувка - Мардин (закуска и вечеря)
  • 1 нощувка - Шанлъурфа (закуска и вечеря)
  • 1 нощувка - Кахта (закуска и вечеря)
  • 2 нощувки - Газиантеп (закуска и вечеря)
 • Лицензиран  турски екскурзовод на  български език, придружаващ груата през  цялото време  и беседи във всички  обекти
 • Трансфер  хотел в Истанбул – летище  Ататюрк
 • Представител на  турската  фирма -  партньор
 • Обслужване  на  място  от  турска транспортна фирма
 • Всички входни такси на  обекти  и музеи
 • Медицинска  застраховка  с покритие  10 000 евро
 • Представител на Агенцията


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Съра геджеси – 60 турски лири/ без вечеря
 • Турска баня с музика - 50 евро
 • Обяди – местна  кухня   от всеки район – около  20 лири / един  обяд/

Сборни пунктове:
 • Варна: ул. Антим I (на входа на Археологическия музей)
 • Бургас: Бензиностанция OMV до хотел Мираж
   • За клиенти  от  други населени места , които  ползват собствен транспорт до Истанбул: сборният пункт  може да  бъде  Летище  Ататюрк  в деня  и часа на излитане  или  да се присъединят към основната   група като ползват  нощувка  в Истанбул. Тези клиенти  ще ползват съответната  отстъпка от цената .

Минимален брой записани за осъществяване на екскурзията: 20 човека

Документи за пътуване:
 • Международен паспорт с валидност 3 месеца от датата на връщане

Условия и срокове за плащане: 30% аванс при записване .Това е депозит който не се връща при отказ от пътувне независимо по какви причини.
Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 113 - 17261


 
Полезни връзки