МОЕТО ПЪТУВАНЕ ДО ВИЕНА

Почти винаги, когато решим да пътуваме до нова за нас дестинация, решаващо значение при избора основно оказват разказите и отзивите на нашите близки и познати. Именно по този начин, впечатлен от думите на мои приятели от детинството аз взех своето решение да посетя Виена.

Тъй като не съм особено голям превърженик на груповите екскурзии, а и бях ограничен от свободните дни, които можех да си позволя, реших директно да се обърна към туристическа агенция „Астеа Тур“, съдействала на моите приятели при избора на хотели, полети и т.н.

От София за Виена и съответно от Виена до София има по няколко полета на ден, което безспорно е голямо удобство за пътуващите. Естественно за да мога максимално да се възползвам от и без това краткия си престой в австрийската столица, аз избрах първия възможен полет, който излита в 7.20ч. от терминал 2 на летище София и каца в 7.45ч.

Полета е със сравнително кратка продължителност - около час и половина. Веднага след като кацнахме, взех багажа си и се отправих към залата за посрещане, където вече ме очакваше шофьора за трансфер до хотел Белведере – горещо препоръчвам. Хотела е четиризвезден и е разположен в дипломатическия квартал в непосредствена близост до двореца Белведере. Условията в хотела са повече от прилични – стаите са доста по-големи от стандартните за градските хотели, хигиената е на доста високо ниво, а закуската, която се предлага е наистина богата и походяща за всеки вкус. Непосредствено срещу входа на хотела има трамвайна спирка, супер маркет и ресторант със страхотна кухня.

Първото нещо, което Ви препоръчвам да направите, ако престоя Ви е ограничен до 2-3дни е да се качите на един от автобусите, предлагащи обиколка на Рингщрасе /може би най-значимата улица на Виена, където са разположени почти всички от забележителностите на града/. Автобусите тръгват от площада пред сградата на Операта на всеки 30мин. Самата обиколка отнема около час и ще Ви даде визулана представа относно обектите, които по-късно можете да разгледате.

Безспорно много са забележителностите, които задължително трябва да се посетят, и ако трябва да ги посоча по ред на значимост, ще ми е доста трудно. Може би трябва да започнете от лятната резиденция на императорското семейство - дворецът Шьонбрун – за който необходимо да отделите най-много време, поради отдалечеността му от центъра и голямата територия на която е разположен. Останалите културно-истрически обекти като двореца Хофбург /действуваща резиденция на австрийския президент/, Природо-историческия музей, сградата на Кметството, Парламента и Операта са разположени на сравнително близко разстояние един от друг. В самото сърце на Виена, величествено се издига една от най-големите в света готически катедрали - „Св.Стефан“. През малък вход от външната част на сградата по много малки, тесни стълбички можете да се изкачите до най-високата и кула, издигаща се на височина от 137м. Усилията Ви ще бъдат щедро възнаградени от невероятната, спираща дъха гледка – ще имате възможност да се полюбувате на цяла Виена и да си направите страхотни снимки за спомен.

Австрийската столица предлага и много възможности за пазаруване – от скъпите бутикови магазини в самия център на града, до големите молове. Най-предпочитаното от туристите място за пазаруване са магазините разположени по една от най-дългите търговски улици в Европа – Мариахилфер Щрасе. Цените на стоките са доста прилични дори и за нас.

В случай, че Ви е останало малко свободно време и сте се отекчили от шопинга, препоръчвам Ви да разпуснете в небезизвестния развлекателен парк Пратер, където можете да видите и да се повозите на известното Виенско колело.

След три дни, изпълнени с много преживявания и само хубави спомени, аз се отправих към летището и в 20.20ч излетях за България.


Изпратил: Росен Цветков