СЛОВАКИЯ

Словакия - незабравима почивка и лечебен туризъм

През последните години Словакия и нейната столица Братислава започват да се развиват като едно от най-прекрасните места за почивка. Независимо от малката си територия, тази европейска страна представлява своеобразен рай за всеки – невероятна природа, исторически забележителности и средновековни замъци канят туристите за едно незабравимо изживяване, а известните 1200 термални извора на територията й я правят прекрасно място за лечебен туризъм. Балнеолечението е силно развито в страната – в централната и северната й част се намират множество центрове с минерални басейни. В последните години Словакия стана известна и с аквапарковете си с минерални басейни. Един от най-големите такива е Татраландия, който разполага с цели 11 минерални басейна. Водата, която извира от тези басейни е топла, дори гореща понякога. Това прави изживяването незабравимо.

Словакия се намира в Централна Европа и граничи с Полша, Чехия, Унгария, Украйна и Австрия. Територията и е изпъстрена с лечебни извори и гори, там се намира и най-големият речен остров в Европа – Житният осатров. Страната се гордее със своите девет национални парка, красивите пещери и езера и многобройните исторически паметници. От средновековието са запазени воденици и мелници, които са незабравима атракция за посетителите. Ако отидете в Словакия като турист, никога няма да забравите дървените църкви - както православни, така и католически, които са част от националното културно наследство. Те са изработени без нито един пирон, а това ги прави наистина уникални. А ако сте почитател на готическата архитектура, Словашката готическа улица ще ви остави без дъх.

Макар да няма излаз на море, Словакия може да ви предложи прекрасни водни изживявания на бреговете на своите езера. Спокойна обстановка, релакс и риболов – всичко това може да получите на брега на Слънчевото езеро и Zemplinska sirava.

Любителите на виното също няма да останат разочаровани, ако посетят Словакия. От Братислава до Карпатите може да се запознаете с начините на производство на различните прекрасни вина, които произвежда страната, сортовете грозде и технологията на производство.

Столицата на Словакия, Братислава, е прекрасен град, който може да ви предложи интересни забележителности. Разположена на Братиславския хълм, някога територията й е била укрепление на живеещите там племена. Днес Братислава е модерен европейски град , който е запазил готическата си архитектура. Катедрали, манастири и прекрасни къщи – всичко това се разкрива пред погледа ви в Словашката столица. Едно от задължителните за посещения място е „Динопарк Братислава” - 3D анимации на динозаври и други праисторически животни в тяхната естествена среда, както и прекрасни техни макети правят този парк световноизвестна забележителност.

Словакия е прекрасно място за туризъм, както с цел почивка, так и с цел лечение. Тази малка страна е изключително красиво място, което ще се хареса на всеки.Полезни връзки