СИЦИЛИЯ

Информация за Сицилия, Палермо

Забележителности
Сицилия е разположена на изключително стратегическо място в „средата“ на Средиземно море, на кръстопътя на всички важни търговски морски направления. Само на 150 км от Африка и свързана с континента, Сицилия е била желана от всички велики завоевателски цивилизации. Последователно острова е бил във владение на гърци, римляни, картагенци, нормани, араби, испанци. Всички завоеватели са оставяли тук частица от културата и историята си и това превръща Сицилия в една невероятна, приказна смесица от култури.
На острова има останки от множество векове назад, което я превръща в магнит за любознателните туристи.

Близостта до Африка обуславя топлия целогодишно климат. През месеците декемри до март температурите са около 25 градуса, а от април и до края на октомври времто е отлично за плаж. Плажовете са хубави, а морето е изключително чисто.

Храната в Сицилия е изискана по италиански. Кухнята е пъстро съчетание от гръцко, арабско, италианско, андалуско влияние. Едновременно вкусна, различна и позната. А виното ... виното е фантастично. Виното, както в цяла Италия е особенно на почит, а традициите във винопроизводството в Сицилия са силни и са пренесени от много векове.

Историята на Палермо датира от 6-ти век, когато картагенците са го използвали за важна морска търговска зона. По-късно през 12-ти век норманския крал Роже II основава Сицилианското кралство, което е било със столица Палермо и се е простирало освен на острова и на север до Неапол.

Норманския замък и Капела Палатина (капелата на двореца), построени от Роже II още през 1132 г са едни от най-интересните забележителности на столицата на Сицилия.
Замъка Зиси – в западната част на Палермо, той е бил лятна резиденция на норманските крале. Построен от от арански архитект през 12-ти век.

Фонтана на площада Претория – дело на известния скулптур Франческо Камилиани, с изключително интересна история. Някога е бил инсталиран във вила във Флоренция, а в последствие закупен от Палермо и пренесен, фонтана е великолепно произведение на изкуството.

Куатро Канти е известен осмоъгълен бароков площад в Палермо. Четири ъгъла са улици, а на останалите четири има идентични барокови сгради. На всяка сграда има фонтан със статуя на едно от четирите годишни времена, един от четирите испански крале управлявали Сицилия и на една от четирите закрилници на града. Площада е един от първите примеи на градско планиране в Европа.
Катедралата на Палермо – уникално архитектурно богатство. Катедралата е построена през 1110 година. От тогава е била постоянно украсявана и модифицирана спрямо различните епохи. Тя е комбинация от римско, бароково, готическо и модерно влияние.

Църквите на Палермо – поради цветното минало на Палермо, всички църкви разглеждат различно. Всяка една е в раличен архитектурен стил и с много интересна история. От джамии превърнати в църкви, до барокови сгради, всяка има нещо интересно и привлекателно.
Театро Масимо – най-голямата тетрална сцена в Италия и трета в Европа, датираща от 1897 г е с интересна архитектура и привлича множество знаменитости и туристи ежегодно.

Театро Политеама Гарибалди – построен до 1874 г сградата е още един шедьовър на архитектурата.

Откритите пазари на Палермо – Палермо има 4 открити пазара, където можете да закупите свежи плодове, прясна риба, различни ядки и местни храни. Пазарите в града са повлияни от мюсюлманското владичество над Сицилия, те са винаги изпълнение с хора и всякакви видове стоки. Потопете се в някой от пазарите, за да усетите истинския дух на Палермо и на сицилианците.

Площадите на Палермо – са едно от най-интересните и атрактивни места в столицата на Сицилия. Тук има да я наречем площадна култура. Хората обичат да седят по безбройните кафета и ресторанти или просто някъде по площадите и улиците и да обсъждат живота на чашка сицилианско кафе, фантастично вино или похапвайки ръчно приготвена паста и различни местни специалитети, сладкиши, сладолед. Най-известните са Пиаца Верди и Пиаца Кастелнуово.
Музея на марионетките – е първия, основан през 1975г и най-голям музей, където са съхранение множество кукли-марионетки. Тук се съхраняват повече от 3000 вида кукли от различни краища на света.
Археологическия музей – съдържащ всички интересни археологически находки на Сицилия

Музея Тесоро – тук можете да видите царските корони на множество крали и кралици датиращи от векове назад.

Катакомбите на Капуцините – разположени в Капуцинския манастир, на 1 км от центъра, Катакомбите са малко зловеща атракция, която обаче привлича хиляди туристи ежегодно. Тук се съхраняват хиляди мумии на местни повече или по-малко знатни личности – 4000 монаси и повече от 4000 местни, запазени дори с дрехите, както са били облечени. Мумифицирани са между 1533 и 1920 г. На входа на Катакомбите стои надпис, който гласи: „Ние бяхме като теб и ти ще станеш като нас“. Ако се престрашите да посетите Катакомбите на Срацините, вероятно никога няма да ги забравите.

Ресторантите на Палермо са истински рай за стомаха
Богатата кулинарна традиция на Сицилия е истински празник за ценителите. Ресторантите в Палермо приготвят страхотни специалитети от всякакви видове прясно уловена риба, морски дарове, местни и зеленчукови специалитети. Сицилия е известна с това, че местните ресторанти работят с почти 100% продукти местно производтсво. Плодове, зеленчуци, месо, риба, зехтин, вино са изключително вкусни, пресни и свежи.

Пастата е домашно приготвена и изключително вкусна.
В сицилия се приготвят италиански и местни специалитети, които карат туристите да се връщат отново и отново.

В Сицилия виното е на особенна почит. Тук има десетки малки стопанства, които произвеждат домашно вино от най-високо качество, а някои от тях са световно признати.


Близки до Палермо забележителности
Катедралата в Монреале, на 15 км от Палермо, е започната през 1172 г и е една от основните забележителности на Сицилия. Много добре запазена, тя привлича с архитектурното съчетание на арабската и норманската култура, с уникалната си галерия от мозайки пресъздаващи сцени от Стария Завет и Новия Завет.

Чефалу, на 70 км от Палермо, е основна атракция на Сицилия и едно от най-романчните градчета.
Чефалу е било рибарско селце, а сега малък град, кацнал между морето и варовиковите скали. Символ на града е катедралата и лабиринта от романтични, малки, тесни улички. Чефалу е една от най-красивите забележителности, привличаща милиони туристи ежегодно в Сицилия.Полезни връзки