МЮНХЕН

Мюнхен
е столицата на Бавария в южна Германия. Международното летище Франц-Йозеф Щраус е на 40км северозападно от града.

Мюнхен се е обявил за световна столица на бирата – и като град с шест традиционни пивоварни, вероятно няма друго място на света, където можете да се насладите на толкова много различни видове наливна бира. Всички бири – от леката, златиста Вайцен до тъмните „бок“, са приготвени според Закона за чистота на бирата от 1519г., който позволява да се използват само вода, ечемик и хмел. Сред историческите бирарии са Хобраухаус, Паулахер и Аугустинер-Келер.

Мюнхенският Октоберфест (от средата на септември до началото на октомври) е най-големият празник на бирата в света. Това е шумен и все пак очарователен повод за отбелязване на немската общителност с бира, наденички и много забавления за цели 16дни. Гледайте да сте там за откриването на парада на фестивала – преживяването е незабравимо. Грандиозна, пъстра процесия от теглени от коне платформи и повече от 40превозващи бира коли, натоварени с гигантски кегове, трополят по елегантните улици Максимилиан и Резиденщрасе. Те са предшествани от герба на Мюнхен и ги следват около 8000 традиционно облечени участници от групи оомпа (за традиционна баварска музика), състави за фолклорни танци и други. Следват Вайсн-Вирте – собствениците на бирените шатри през Октоберфест, спускащи се до местата за провеждане на фестивала на Терайзенвийзе. Това весело зрелище се случва в първата неделя на Октоберфест, когато фестила вече е открит от обяд. Официално забавата започва, след като кметът на Мюнхен сложи кран на първия кег с бира с вик „Поставен е“ и пие за успешното преминаване на празниците. Местните се присъединяват към гръмогласните наздравици и ентусиазирано се заемат да утоляват жаждата си, а милиони в Германия ги гледат по телевизията и правят същото.
Октоберфест не е за хора със слаби сърца, противници на бирата или вегетарианци. С шестте си милиона посетители, около 60 000 хектолитра бира, половин милион пилета и близо 400000 наденички, това е една празнична стихия и същевременно най-големия фестивал в света. Въпреки името си, Октоберфест обикновенно започва в средата на септември. Името ни връща към първия Октоберфест, който е бил проведен през 1810г. по случай сватбата на баварския престолонаследник принц Лудвиг, когато честванията започнали на 12октомври и продължили 5дни. С тевтонски прагматизъм, той бил преместен през септември, тъйкато есенното слънце дава по-добра възможност за забавление на открито. Октоберфест е израснал до едно от главните събития в страната, по време на което красивите и богатите, лидерите в политиката и бизнеса трябва да видят и да бъдат видени. Предпочитаните палатки с ерадват на такъв небивал интерес, че влизането става по списък. Когато се наситите на храна и забавления, направете крачка навън и разгледайте забележителностите на Мюнхен.

Можете да започнете с разходка в късно-средновековния ренесансов център, заобикалящ кметството на Маринплац. Надникнете в една от най-обичаните забележителности – Лимбфрауенкирше. Прекарайте следобеда, пазарувайки по една от най-скъпите търговски улици в Европа – Максмилианщрасе. Вечерта се облечете елегантно и посетете мястото, където на видите и да бъдете видян – балета в Баварската държавна опера.

Задължително разгледайте очарователните мюнхенски музеи – Старата и Новата пинакотека и Пинакотеката за модерно искуство. Това е световно известна съвкупност от художествени галерии с платна от Рембранд, Тициан и Дюрер до Мане и Уорхол. Също така не пропускайте да се възхитите на невероятния ренесансов интериор на 65-метровия антиквариат в мюнхенския Резиденц.

По-късно можете да разгледате Дойче музеюм – най-големия и очарователен музей за технологии, наука и транспорт.

На Маринплац можете да се насладите на камбаните на Нойес Ратус всеки ден в 11.00, в 12.00 и в 17.00часа – пъстър парад от дървени средновековни фигурки, които танцуват на традиционни песни.


Полезни връзки