ЛЮБЕК

Какво да посетим в Германия?

1.ЛЮБЕК

Любек е втория по големина град в Шлезвиг - Холщайн, Северна Германия, и някогашна столица на Ханзейската лига. Разположен на река Траве, той е и най-големият пристанищен град на Балтийско море. Старата му част, обявена от ЮНЕСКО за паметник на световно културно наследство, е добре съхранено пространство със старини църкви, търговски домове, тесни пешеходни алеи и складове за стоки.

Над стария Любек - сърцето на големия град, се извисяват камбарии на църкви, демонстрирайки колко богат е бил някога той. Сред тях са катедрала (Дом), църквите в занаятчийския кватрал - "Дева Мария" (Мариенкирхе), "Свети Петър" (Петрикирхе) и "Свети Егидиенкирхе) и "Свети Яков" (Якобкирхе) - църквата на моряците. Най - старите от тях - катедралата и "Дева Мария", датират от 13. и 14 век.

На същата територия се намират Шифтсхьофе (приюта за бедни), основани от богати търговци, както и повечето от музеите, включително Санкт-Аненмузеум, Бенхаус, Гюнтер Грас Хаус, Музеумкирхе Санкт Катеринен, Буденбрукхаус, Фолкеркундесамлунг (етнографски), Музеум фюр Натур унд Умвелт (природен музей), Люберкер Театерфигуренмузеум и Холщентор.

Множество алеи и тесни улички в стария град свързват готически, ренесансови, барокови и класичеки градски къщи с триъгълни дасади от червени тухли. Там ще видите внушителната сграда на Градсия съвет (Ратхаус), все още функционираща по предназначение, Щаттеатер в стил ар нуво, болницата "Хайлиен-Гайст" и Шифергрзелшафт. Понякога от прозорците на Хохшиле фюр Мюзик (музикално училище) се носи музиката на Брамс и Моцарт, придавайки допълнителен чар на и без друго привлекателния с европейската си атмосфера град.

Разходките с лодка в района на пристанището, което е в основата на силата и богатството на града, заповат от моста Холщен, срещу стария Залцпайхер.


Полезни връзки