Моето незабравимо пътешествие на борда на Costa Fascinosa

Незнам дали има човек, който някога да не е мечтал да попътува да борда на един от онези внушителни със своите размери круизни кораби, които когато ги видиш буквално ти спират дъха и те карат да се чустваш толкова малък. Доста често съм се питала дали поне веднъж ще имам шанса и аз да се докосна до живота, който остава грижливо скътан зад стените на един такъв плаващ град.

По едно малко странно стечение на обстоятелствата в един прекрасен октомврийски ден мечтата, която ми се струваше по-скоро невъзможна се сбъдна. Всичко се случи толкова бързо и неочаквано, че дори нямах време да осъзная как една мечта се превръща в реалност ... очакваше ме осем дневно пътешествие на борда на един от най-новите и най-луксозни кораби от флотилията на Costa – Costa Fascinosa. Построен през 2012г., кораба беше с внушителните 14 палуби с дължина 289метра и 114500 тона, готов да приеме 3780 пасажера, за които се грижи екипаж от около 1600 човека.

Пътуването ми започна от истанбулското пристанище в Каракьой. В определения час за качване, след като преминах проверка за безопастност на багажа бях посрешната от любезните служители на Costa Fascinosa. Оставаха ми да извървя само няколко метра и се потопих във вълшебната атмосфера на изключителен лукс, блясък и изтънченост.

До каютата ми, която се намираше на десета палуба ме отведе панорамен асансьор даващ ми възможност макар и за секунди да се се запозная с невероятната обстановка, която ме обгращаше от всякъде. Докато следвах оказателните табели, които ме водеха към моята кабина ме обземаше едно ново за мен и неизпитвано до сега чуство, че съм попаднала в един приказен свят. Едва сега осъзнах случващото се и каква щастливка съм била.

След като влязох през дискретно отворената врата на моята каюта с изненада открих, че багажа ми вече е доставен и ме очаква грижливо оставен в предверието – нямах ни най-малка представа как са успяли за толкова кратко време. Умелото съчетание на цветовете при подбора на мебелировката създаваха изключителното усещане за домашен уют, комфорт и спокойствие. На голямото удобно легло беше поставен плик адресиран специално до мен с много мил текст за добре дошла, всекидневния инфомационен бюлетин и картата, която щеше да ми служи за идентификация и разплащания на борда на кораба. Нетърпеливо дръпнах тежките завеси на прозореца и за секунда се озовах на балкона от където се откриваше невероятна гледка към двореца „Топ Капъ“. В ляво от мен се виждаше моста „Галата“, а в дясно в далечината - Босфора.

За миг затворих очи и дълбоко вдишах от вълшебния морски въздух. Лъчите на залязващото слънце игриво се отразяваха във водата и създаваха усещането, че съм на кораб плаващ в златни води. В този момент разбрах в действителност защо са нарекли залива с името „Златния Рог“.

Точно в 18.30ч. след три последователни изсвирвания на корабната сирена се отправихме по маршрут: Истанбул - Дубровник – Венеция – Бари – Катоколон – Измир – Истанбул.

Още през първата вечер успях да се убедя в невероятната обстановка, изключителното обслужване и изтънчената храна, които се предлагат в ресторантите на Costa Fascinosa. Вечерните забавления са толкова много и толкова разнообразни, че със сигурност в рамките на 7вечери едва ли щях да имам възможност да се възползвам от всичко което се предлагаше. Безспорно най-голямо впечатление ми направи внушителната зала на Bel Ami Theatre, където всяка вечер професионални актьори, танцьори, певци и фокусници се грижеха за доброто настроение на всички нас.

Няколко от баровете предлагаха жива музика в различни стилове, под звуците на която любителите на танците можеха да покажат танцувални умения.

На следващата сутрин се събудих от топлите слънчеви лъчи, които закачливо се промъкваха през прозореца на каютата. Предстоеше ни преход в открито море, което си беше една прекрасна възможност да релаксирам и да се запозная в детайли със всички удобства, които се предлагаха на борда на кораба. Въпреки средата на ноември денят беше изключително топъл и слънчев и едва успях да си намеря свободен шезлонг край един от басейните на кърмата на дванадесета палуба. На няколко метра от мен щастливи хлапета се забавляваха в детския аква парк. Излегнах се доволно и се загледах в тюркоазено сините води на Средиземно море – гледка, която можех да съзерцавам в продължение на часове. Последователно преминавахме покрай множество знайни и незнайни острови, кои по-малки кои по-големи, там някъде в далечината се виждаха очертанията на не безизвестния остров Закинтос, получил голяма популярност у нас през последните няколко години. За вечерта беше предвидена тържествена гала вечеря с капитана на кораба за „Добре дошли“. Единствената асоциация, която можех да направя беше с кадри от филма „Титаник“ - елегантно облечени дами със скъпи бижута, забавляващи се в компанията на изискани господа, за които се грижеха екип от елитни сервитьори.

Точно в дванадесет часа на следващия ден Costa Fascinosa акостира на пристанището в Дубровник – един невероятен със своята богата история и култура град в южната част на Хърватска. Като световно известен туристически център градът е изпълнен с живот през цялото време на годината. Стария град, оставащ зад вътрешната част на градските стени не случайно е включен в списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Изумителна и много добре поддържана архитектура – тесни павирани улички с множесво кафененца, ресторантчета и магазинчета, високи каменни сгради окичени с множесво орнаменти, различни по рода си паметници на културата, малки дворчета с богата средиземноморска растителност...Единстеното за което можех да съжалявам бе малкото време с което разполагахме. Точно в 17.30ч. след вече познатите три мощни изсвирвания на корабната сирена, нашия плаващ град се отправи към следващата спирка в романтичната Венеция.

Автор: Р. Вичева
Благодарим ти Роси, за предоставените снимки, чудесният пътепис и най-вече затова, че сподели твоето прекрасно изживяване на борда на Costa Fascinosa и ни направи съпричастни към твоето щастие. Както знаеш ние винаги сме на твое разположение. Желаем ти от сърце да сбъднеш всички твои мечти! Продължавай в същия дух, все така нахъсана и уверена! Харесва ни желанието ти да обиколиш света!Това показва, че носиш красивата душа на мечтател и романтик! Поздравления!
Екипа на ТА "Астеа Тур"