ИСТАНБУЛ

На екскурзия в нашата съседка – факти за Истанбул

Първото негово име е Византион, от което идва и името на самата Византийската империя. Той е известен още с имената Константинопол и славянското име Цариград. Подобно на Рим в миналото градът е бил наричан и споменаван като „Градът на седемте хълма“, защото се предполага, че най-старата част на града е била изградена върху седем хълма, като върху всеки от тях има историческа джамия. Днес тръгвайки на екскурзия от Варна за Истанбул е добре да сме осведомени че е световен голям мегаполис и един от най-коментираните културни и стопански центрове в света. Жителите в града са около 13 милиона, а в агломерацията общо около 20 милиона.

Два забележителни моста свързват неговата източна част и западната. Източната е в Азия, а западната и половина в Европа. В самото начало градът се е намирал само в Европа, но по късно са се свързали двете застроени части на двата континента. Климатът в града е морски умерен с много валежи като лятото е влажно и приятно топло, а зимата мека. За да предвидите за кой сезон да закупите самолетни билети за Истанбул е нужно да знаете и температурните амплитуди, които ще ви посрещнат. Най-студено в него е през януари месец, когато температурите падат до +3 градуса, а през месеците юли и август е най-топло като температурите достигат средно 23 градуса. Босфора е протокът, който разделя нейната Европейската част на Турция с Азиатската и и едновременно свързва Черно море и Мраморно море.

Кои забележителности ще ви очароват ако ги посетите, след като пристигнете в Истанбул? Той е градът с вековна история и има много забележителности, които всеки турист може да посети. Емблематична сграда, която задължително трябва да се посети е църквата „Света София, която е построена през 532-537 година. Самата сграда завършва с купол, който е 31 метра в диаметър и е била също най-голямата църква в продължение на 1000 години до построяването на по-висока в Севиля. По-късно е превърната в джамия, като са издигнати минарета и са вградени различни ислямски елементи. През 1930 година е превърната в музей. Други интересни и забележителни места са желязната българска църква, която е красива и уникална – „Свети Стефан“, „Топкапъ сарай“ използван от турските султани във времето на Османската империя за резиденция, „Капалъ чарши“ известен покрит голям пазар, джамията „Султан Ахмед“, която е известна също под названието „Синята джамия“, „Златният рог“ залив на Босфора, Ески имарет джамия и много други приказни места и сгради издържали и завладели много сърца през вековете.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ И ПЪЛНИЯТ КАТАЛОГ С ПРЕДЛАГАНИТЕ ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКИ В КУРОРТИТЕ НА ТУРЦИЯ С АВТОБУС, САМОЛЕТ ИЛИ КОМБИНИРАНИ /С АВТОБУС И САМОЛЕТ/!Полезни връзки