ВИЕНА

Виена град - музей
Виена е разположена в източното подножие на Алпите на брега на р.Дунав и е заобиколена от Виенската гора. Климата в района до голяма степен е повлиян от близостта на града до Алпите, но въпреки това той си остава умерено континентален. Най-студените месеци са декември и януари, а най-топлите – юли и август, когато температурите могат да достигнат до над 30 градуса.

Австриийската столица безспорно е сред топ дестинациите на европейските столици, които задължително трябва на посетите. Изключително дългата история на града, съчетана с архитектурното богатство ни дават основание да определим австрийската столица като град-музей. Не случайно от 2001г. старата част на Виена е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Без съмнение за да се запознаете с всички забележителности, независимо дали самостоятелно или с екскурзовод ще са Ви необходими няколко дни. За целта тук можете да сравните цените и изберете подходящ хотел за Вас във Виена. Незабравяйте след като се върнете можете да споделите мнението си и да дадете своята оценка. Авиокомпаниите, които извършват редовни полети до Виена от България са Австрийски Авиолини, България Ер и Wizz Air.

Обществения транспорт във Виена е изключително добре развит и Ви дава възможност да се придвижите бързо, лесно и удобно до всяка точка на града. Интересно е да знаете, че вратите на автобусите и трамваите не се отварят автоматично, а за целта трябва да използвате големия бутон в непосредствена близост до вратата.

Безспорно един от известните туристически обекти във Виена е императорския дворец Холфбург – грандиозен архитектурен комплекс, който се състои от 18сгради и 19дворци, построени в различно време и в различни архитектурни стилове.

Основна атракция на града и символ на Австрия и Виена е катедралата „Св.Стефан“, а гледката, която се разкрива от камбанарията със сигурност ще Ви впечатли. Двореца Шьонбрун, някога използван за резиденция на Хабсбургите е истинско бижу на Австрия, а замъка Белведере съвсем заслужено се разглежда като един от най-добрите барокови стилове в света. Известния парк Пратер предлага множество атракции, както за най-малките посетители така и за възрастни.

В продължение на няколко века Виена е считана за световна столица на музиката. Без съмнение именно тук в прочутата Виенска Държавна Опера могат да се видят най-добрите оперни и оперетни постановки.
Не на последно място трябва да отдадем заслужено внимание на виенската кухня, запазила своята изтънченост и оригиналност през годините. Сред най-известните и неустоимо вкусни шедьоври на виенското кулинарно изкуство са виенския шницел и винския щрудел.Полезни връзки