БЕРЛИН

Берлин
е столицата на Германия и е разположен в източната част на страната. Развитата система на обществения транспорт е изградена от метро, влакове, автобуси и трамваи.

За повече от 40години Берлин бе една от най-горещите точки на Студената война и бе разделен от печално известната бетонна Берлинска стена. Старата германска столица бе възстановена след падането на стената на 9ноември 1989г. Оттогава градът е обединен, а са оставени само няколко белега от стената в района на Кройцберг и по протежението на река Шпреее. В централен Берлин тясна паважна ивица показва къде е била стената.

Берлин е вечно променящ се град. Той е културна смесица от германско-пруски традиции и горда история. Животът в немската столица винаги е бил „по ръба на браснача“ от дивите дни на кабарето през 1920г. и ужасите на Втората световна война до заплашителната стена и бързото ново обединение и преоткриване на този мегаполис. Култура, изкуство и фестивали заедно с чудатия, дързък хумур и жаргон на берлинчани винаги са били средство за справяне с живота тук.

Разхождайки се по уиците на историческия „Шойненфиртел“ покрай олющените сгради и стени покрити с дупки от крушуми, внезапно попадаме на нови архетектурни шедьоври от стъкло и стомана, дело на Хелмут Ян или Жак Новел, сякаш сме на увеселително вклакче през европейската история. Културата има своя континиум тук. Художествени галерии и бутици никнат до сериозните музеи с интелектуално изкуство.

Поради разделението на града през Студената война са се обособили две групи музеи от световна класа, разположени в тогавашните Източен и Западен Берлин. Считан за по-исторически център – Музеуминсел (Музейния остров) е масивен, сив колос – основан през XIX век, приютил известния „Пергамонмузеум“. А в Западната част му съответста Културфорум, близко до свежия „Тиргартен Парк“. Там се помещава Филхармонията, „Штрата“ - витрина на 60-те години на миналия век, която блести в златен цвят на слънчева светлина и „Гемелдегалери“, която притежава изключителна колекция на изящните изкуства. Някога наблизо са живели, събралите съкровищата на града монарси от династията Хохенцолен. Техните дворци са смайващо, игриво изглеждащи – например „Шлос Шарлотенбург“, който е бил възстановен до предишната си слава, отразявайки някогашните богатства в контраст със сивите следвоенни години.

В крайна сметка Берлин в сърцето си е един младежки град, особено през нощта, когато в клубовете и бар-сцените могат да бъдат чути последните европейски хип-хоп, техно, електро-поп и останалите базиращи се на компютърните технологии бийтове. Това е град, който пулсира с новооткрита енергия и живот, разклащайки историята, за да се превърне в сърцето на модерна Европа.

Три дни в този невероятен град ще Ви позволят да се срещнете с различните лица на града и да зърнете едновременно миналото и бъдещето му. Разходката си можете да започнете в Западен Берлин с разходка по най-елегантния булевард „Куфюрстендам“, който ще Ви отведе до сърцето на стария Западен Берлин. Посетете руините от бомбандираната през Втората световна война църква на Кайзер Вилхем, оставени, за да напомнят за ужасите на войната. След това можете да се отбиете до „Шлос Шарлотенбург“, за да разгледате един от най-грандиозните европейски барокови дворци и градини.

За да подишате свеж градски въздух можете да с епоразходите в обширния „Тиргартен Парк“, където Ви препоръчваме да разгледате Зоологическата градина и Зигесоле (Колоната на победата). За да се запознаете с разнообразната история на Берлин. Тук можете да видите сградата на парламента – Райхстага, известната Бранденбургска врата и да посетите паметника на Холокоста или да се отправите по на юг до „Чекпойнт Чарли“ или до Еврейския музей. Задължително посетете и „Потсдамер плац“ - модерен градски квартал, разположен между Източен и Западен Берлин. Някога е бил ничия земя под сянката на стената, но сега е възстановен и наистина ще Ви очарова със своята архетектура от ХХ и ХХI век. Вечерта можете да се насладите на нощния живот в Берлин, посещавайки многото барове и пъбове около „Куфюрсендам“ или „Савиниплатц“ или отидете на опера в „Щаатсопер унтер ден Линден“.


Полезни връзки