НАЦИОНАЛНИЯТ ПАРК "МЕРКАНТУР"
Този национален парк се простира на 75 км в тясната планинска ивица земя между Барселонет в Алп Маритим и Соспел, на около 20 км северно от Монте Карло. Макар да е почти ненаселен, той изобилства с пътеки и с места за подслон на екскурзиантите.

В парка има няколко върха, най-високият от които е 3143-метровият Ла Сим дю Жела. Тук се намира и най-голямото високопланинско езеро в Европа - Лак д'Алос. Националният парк "Меркантур" представлява красиво и непокътнато пространство с изумителни водопади и ждрела, не по-малко известно със своята флора и фауна. Във вътрешността му се срещат необикновени алпийски растения като скален лишей, както и уникални видове орхидеи и лилии. В покрайнините на парка може да откриете и характерната за района храстова форма на жовот - устойчивите, ароматни разновидности, с коио е известен провансалският хинтерланд. Паркът приютява множество алпийски бозайници като диви кози, алпийски мармоти, белки, муфлони и вълци. Тук могат да се видят и разкошни птици - златни орли, соколи скитници, папуняци и северни мишелови.

Соспел е красиво, спокойно градче, разположено край река Бевера, на южната граница на парка. Неговият площад "Сен Мишел" е истинска провансалска мечта: къщи с боядисани в прасковено фасади, разделени от два параклиса и църква, които могат да бъдат видени от руините на замъка. Това е великолепно място, в което трябва да отседнете след разходката в планината.


Полезни връзки