Екскурзии от Варна

ЕКСКУРЗИЯ ДО КАПАДОКИЯ ОТ ВАРНА И БУРГАС
Маршрут:
Варна – Бургас – Анкара – Кападокия – Коня – Ескишехир – Варна

Продължителност: 6 дни / 5 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 540 лв.

 

Програма
ЕКСКУРЗИЯ ДО КАПАДОКИЯ
 • С ТРЪГВАНЕ ОТ ВАРНА И БУРГАС

 • 5 нощувки със закуски и вечери


ПРОГРАМА

1 ден: Варна – Бургас – Анкара (ок. 900 км)

03:30 ч. сутринта отпътуване от Варна, ул. Антим 1, 05:30 ч. – от Бургас. Пристигане в Анкара вечерта. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.


2 ден: Анкара – Кападокия (ок. 360 км)

Закуска в хотела. Туристическа програма в столицата на Турция: Цитаделата – символ на града, римските бани, Храма на император Август, Националния площад с конната статуя на Ататюрк, Музея на Анадолските цивилизации и мавзолея на Ататюрк.

Отпътуване за Кападокия. Спирка за кратък престой на езерото „Тузгьол”. Пристигане в Кападокия.

Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.


3 ден: Кападокия (целодневна туристическа програма)

За ентусиастите – 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути.

Закуска. Разглеждане на забележителните туристически обекти на Кападокия, разположени в триъгълника: Невшехир, Аванос и Ургюп: открития музей Гьореме – най известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи; скалната крепост Учхисар; Долината на гълъбите (някога тук са живели гълъби в скалите, обучавани за разнасят писма – основен начин на комуникация в древността).

След обяд: Разходка в една от най-красивите долини в региона – Зелве със запазен манастирски комплекс и множество църкви, изсечени направо в скалите. Долината Зелве е разположена в района Пашабаа, нарича се още Долината на Приказните комини. Известна е и като Долината на монасите заради килиите, открити във варовиковите кули. Необикновената форма на каменните образувания прави долината странна и изключително интересна.
Разходка в градчето Аванос, древната Ванеса, живописно разположено на двата бряга на най-дългата река в Турция Казъл ърмак (Червената река) – посещение на центрове за производство на килими, грънци и оникс и винарска изба с дегустация на прочутите кападокийски вина.
Вечеря.Връщане в хотела. Нощувка.

Програма по желание (заплаща се допълнително):
Посещение на фолклорно представление и на танцуващите дервиши в подземен ресторант или автентичен ритуал Сема в Керван Сарай. /По желание и срещу допълнително заплащане/. Нощувка.
Програма по желание (заплаща се допълнително):
Автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” в Керван Сарай с продължителност ок. 1:30 мин
 • ИЛИ
Традиционна турска вечер в подземния ресторант „Яшар баба” с богата фолклорна програма (салати и напитки без ограничение).
Връщане в хотела. Нощувка.


4 ден: Кападокия – Коня

Закуска. Напускаме хотела и се отправяме към подземния град Каймаклъ – един от най-добре запазените и пригодени за посещения градове в Кападокия (подземните градове в Кападокия са над 30). Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии, построени още преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители.
Посещение на долината „Ихлара”- живописен каньон с вкопани църкви и запазени икони.Отпътуване за Коня – града на Танцуващите дервиши. Настаняване. Пешеходна туристическа програма в Коня Вечеря.
Нощувка.


5 ден: Коня – Ескишехир

Закуска. Посещение на музей „ Мевляна”. Суфите или дервишите – наричат ги „Мистиците на Исляма”. Безспорно най-известен дервиш е Мевляна Джелаледин Руми - един от най-тачените суфи–мистици и най-четените суфи–поети в света. Орденът на Мевляна изповядва една от най-либералните форми на исляма, базирана на неоплатонизма, а идеите му са повлияли на най-големите интелектуалци: от Шекспир до Андерсен. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света. Продължаваме към Ескишехир През Ескишехир ( в превод Стар град ) живописно се вие река Порсук. Около нея са изградени 6 прекрасни парка с езерца и многобройни забавления за жителите и гостите на града и това придава особено очарование на това селище. Тук е родното място на хитрия Настрадин Ходжа, който със своите шеги и невероятно чувство за хумор станал известен през вековете и е част от турския фолклор и култура. Затова неговият образ заедно с образите на много други местни и чужди величия може да се видят в Музея на восъчните фигури в Ескишехир. В града се намира най-големият турски университет, който е и 4-ти по брой студенти в света -Анатолийски университет. Разглеждане на Етнографския комплекс „Одунпазаръ”. Настаняване в хотел.Свободно време. Възможност за разходка с лодка.
Нощувка.


6 ден: Ескишехир – Бургас – Варна 780 км.

Закуска в хотела. Отпътуване за България. Спирка в Истанбул- Гранд МОЛ Истанбул-1 час.Спирка в Лозенград за пазаруване на баклави, локум, халва... Пристигане във Варна ок. полунощ.
Отпътуване от: На човек в двойна / тройна стая Единична стая Дете до 12 г. с 2-ма възрастни в стая
Варна 540 лв 659 лв 420 лв


Пакетната цена е в лева и включва:
 • Транспорт с лицензиран туристически автобус
 • 5 нощувки със закуски и вечери:
  • (1 в Анкара , 2 в Кападокия,1 в Коня, 1 в Ескишехир)
 • Туристическа програма в Анкара, Кападокия, Коня, Ескишехир
 • Пълно екскурзоводско обслужване от лицензиран местен екскурзовод
 • Представител на Агенцията
 • Фериботни и пътни такси
 • Медицинска застраховка с покритие 5000 евро (доплащане за лица над 65 г. – 10 лв)


Допълнително се заплащат:
 • Входни такси на местата за посещение:
  • Музея на анадолските цивилизации – 20 т.л.
  • Скалните църкви в Гьореме – 30 т.л.
  • Долината с каньона „ Ахлара” – 20 т. л.
  • Крепостта Ючхисар – 10 т.л.
  • Подземен град – 30 т.л.

Допълнителни мероприятия (по желание):
 • Полет с балон – 150 евро
 • Автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” – 20 евро
 • Традиционна турска вечер – 25 евро


Необходими документи:
 • международен паспорт с дата на валидност не по-малко от 60 дни от датата на влизане в Турция; - за лицата под 18 г., пътуващи сами, непридружени от родители, или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/ детето им да пътува в чужбина. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето се носят по време на пътуването.


Записване и начин на плащане:
 • внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащането се извършва до 14 дни преди датата на отпътуване;


Последователността на посещение на обектите в Кападокия се определя от лицензирания турски екскурзовод, който ще придружава групата.

Всички допълнителни мероприятия се заявяват и заплащат предварително в България.

Минимален брой група: 40 човека

Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 108 - 6969


 
Полезни връзки