Планинската верига Пелион е разположена в северо-източната част на Гърция, в района на Тесалия, на северо-изток от град Волос. Простира се на юг и има формата на полумесец, който образува Пагасетийския залив. Западната част на Пелион гледа към залива. Тук крайбрежието е тихо и спокойно. Източната част се къпе във водите на Егейско море. Оттук се виждат полуостров Халкидики и Спорадските острови. Морето е по-бурно, подходящо за сърфинг. Крайбрежието е изрязано като дантела от малки заливчета, оттук се открива неповторима гледка.

Живописната планина е тясно свързана с митологията, тя е родина на кентаврите и е възпята в древните легенди като лятна резиденция на Олимпийските богове. Пелион се отличава с традиционните си селца с интересна архитектура, девствени гори и плажове, с прохлада, изобилие на вода, лековити билки, вкусно домашно приготвени местни ястия, малки уютни хотелчета. Стопаните на хотелчетата ще ви посрещнат с такова гостоприемство, че наистина ще се почувствате у дома. Пелион е целогодишна дестинация - през зимата идват скиори и алпинисти, латото - почитатели на рафтинга, ездата, колоезденето, пешеходния туризъм, дайвинга, ветроходството. Оттук може да посетите Скиатос и Скопелос.

Волос е пристанищен град в Южна Тесалия, столица на нома Магнезия. Благодарение на своето изгодно природно местоположение, съчетавайки красотата на планинската верига Пелион и на Пагасетийския залив, гр. Волос е богат на културни и исторически паметници. Развитата инфраструктура на града предлага много възможности за развлечения и почивка и ривлича все повече туристи, които се наслаждават на местните плажове и селца. Прочутата красота на планината Пелион също допринася за бързото развитие на туризма. Волос е градът на аргонавтите - тук е построен кораба Арго и оттук Ясон тръгва на поход в търсене на Златното руно.

Най-известни плажове:
АГИОС ЙОАНИС, ПАПА НЕРО, ДАМУХАРИ - Тук е сниман епизод от мюзикъла "Мама Миа!", ПЛАКА, МИЛОПОТАМОС, АГИИ САРАНДА.

Посетете: селцата Макриница, Портария, Цагарада, Църквите Агиос Николаос и Агиос Константинос във Волос. Ако искате да се потопите в тайнствените кътчета на Пелион, може да се повозите на влакчето "Язонос".


Полезни връзки