ПРАЗНИЦИ

ПОТВЪРДЕНА! НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ НА ИСТАНБУЛ С ДНЕВЕН ПРЕХОД ОТ ВАРНА И БУРГАС
Маршрут:
Варна - Бургас - Малко Търново - Истанбул - Варна

Продължителност: 4 дни / 3 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 225 лв.

 

Програма
НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” НА ИСТАНБУЛ С ДНЕВЕН ПРЕХОД
 • ОТПЪТУВАНЕ ОТ ВАРНА И БУРГАС

Истанбул няма аналог в света. Той е от градовете, които трудно могат да бъдат разказани с думи. Тук всеки път откриваш нещо ново, за да се връщаш отново и отново. „НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” на Истанбул е екскурзия, създадена с много желание и ентусиазъм за Вас, хората с богати интереси и вкус на откриватели. Тя включва уникални, рядко посещавани обекти, съхранили грижовно през вековете духовност, история, култура и нрави.

 • 25-28 октомври 2018 - ПОТВЪРДЕНА ДАТА - ИМА МЕСТА!


ПРОГРАМА:

Първи ден
 • 04.30 Тръгване от Добрич;
 • 05.30 Отпътуване от Варна, ул. Антим I.
 • 07.30 Тръгване от Бургас.
Редовни почивки по пътя. Пристигане в Истанбул.

Екскурзия „Великите стени на Костантинопол”
Панорамна обиколка край стените на Античния град с впечатляващи истории за неговото величие, за многобройните обсади, победи, възхос и упадък. Посещение на музея „Панорама 1453”, пресъздаващ по въздействащ начин превземането на Константинопол от османците на 29 май 1453г. начело със султан Мехмет II, приел прозвището Фатих (Завоевател). Реалистични 3D картини, покриващи купол с диаметър 38 м. на площ от 2350 кв.м., разказват история под звука на тътени и викове. Следва беседа и разглеждане на най-известните порти на Античния град – Златната порта (Йедикуле), Силиври капъ, Топкапъ.
Поглед към крепостните стени и Златния рог дава Изкачването с кабинков лифт до историческото кафене „Пиер Лоти” . Кацнало на висок хълм, за да разкрие поетична гледка към Истанбул, вдъхновявала в миналото известен френски автор, а днес нас, то е едновременно модерно, но съхранило дъха на 19 век и предлага наргиле, игра на табла, ароматен чай, турско кафе ... и този запомнящ се изглед.
Екскурзията завършва с посещение на църквата с аязмо "Св. Богородица Влахерна". До превземането на Константинопол от османците черквата е съхранявала чудотворната икона, одеждата и пояса на света Богородица от Йерусалим. С тези реликви са свързани големите християнски празници „Полагане пояса на света Богородица” (31 август) и „Покров на Пресвета Богородица” (1 октомври). Днес посетителите могат да вземат вода от аязмото в църквата.
 • Цена: 15 евро на човек – транспорт по маршрута, входни такси за посещаваните обекти, двупосочен билет за кабинков лифт до кафене „Пиер Лоти”, екскурзоводски беседи.

Настаняване в съответния хотел. Време за почивка.


Втори ден

07.00-08.30 Закуска на шведска маса.

Програма по желание:

09.00-12.00 Екскурзия „Латинския Истанбул”
От средата на 16в. на картата на Истанбул, в района на днешната нова европейска част се появява място, наречено - "Пера", в превод от гръцки "намиращ се отзад". Много скоро тези градски покрайнини се превръщат в процъфтяващ, стремително развиващ се, престижен район, населяван предимно от чужденци. Главната улица получава името Гранд-рю-де-Пера, електрическо осветление, железница и трамвай и става предпочитано място за разходки на граждани и пътешественици. Днес с ново име „Истикял”, тя отново е пешеходна зона. Тук освен красиви сгради присъстват атрактивни заведения, богати книжарници и много магазини. На това място се събира младият Истанбул, който се разхожда, хапва, пийва и забавлява, старото и новото хармонично си съжителстват, редом стоят кафенетата „Старбъкс“ и продавачите на дондурма /сладолед/, облечени с османски носии.
Обиколката започва от величествения паметник на Ататюрк на Таксим – най-известния изцяло пешеходен площад в Истанбул, продължава по „Истиклял” за среща с основните забележителности - гръцката църква „Св. Троица”, Френския културен институт, колежа Галатасарай, рибния пазар Галатасарай, Цветния пасаж, следва посещение на катедрала „Св. Антонио” – най-значимата католическа сграда в града и завършва с посещение на Музея на танцуващите дервиши Галата. Антична сграда от 1491г., построена от внука на създателя на дервишкото учение Мевляна Руми, съхранява история, предмети, дрехи. Дервишите са определяни като странстващи мистици, хора на любовта, на сърцето. Танцът им „сема” представлява общуване с Бога, а всяка част от него и дрехата на дервиша носи символика.
 • Цена: 15 евро на човек – транспорт, влизане в катедралата „Св. Антонио“, входна такса за Музея на дервишите, екскурзоводски беседи по целия пешеходен маршрут.
Спускане по стръмните улици на квартала Чукурджума - пълни с музикални магазини, арт-ателиета и антиквариати.

Време за обяд на рибната борса на Каракьой или рибен сандвич.

12.30-18.30 „Величието на Босфора: от Мраморно до Черно море и третия мост“ – Круиз с кораб по цялото протежение на протока.
За първи път на българския пазар се предлага разходка с кораб по цялото протежение на Босфора! Тръгване от пристанище Еминьоню и навлизане в Босфора, плаване покрай джамията на Сюлейман Великолепни, двореци Топкапъ и Долмабахче, кварталите Каракьой, Бешикташ, Ортакьой, минаване под първия междуконтинентален мост, Арнавуткьой, Бебек, Преминаване под втория междуконтинентален мост. Продължаване към Черно море покрай едни от най-луксозните днес квартали, които крият все още много истории и легенди - Истинийе, Саръйер, Бейкоз. Стигане пред най-новия и най-големия от трите междуконтинентални моста – „Явуз Селим Султан“! Зад него е Черно море…
Следва слизане в квартала Анадолу Каваъ, който е запазил своята уникална атмосфера. Тесните улички, уединените дворове, малките площадчета и рибните ресторанти на брега на морето пренасят посетителите в отминали времена. Изкачване до крепостта „Йорос“, откъдето се открива уникална гледка към Черно море и третия междуконтинентален мост “Явуз Селим Султан“.
Свободно време за разходка.
Отплаване назад по азиатския бряг покрай наниз от исторически вили, пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, подчертаващи богата палитра от етноси и религии, живеещи в мир и задруга...
 • Цена: 30 евро на човек – наем самостоятелен двупалубен кораб с микрофонна уредба, такса пристан, екскурзовод.

„Птичи поглед” от Кулата Галата
Изградена като част от военно укрепление през средновековието, превърната в наблюдателница по време на Османската империя, каменната кула с конусовиден купол е една от най-забележителните сгради в Истанбул. През 17в. учен и изобретател Хезарфен Ахмет Челеби полита от върха и със саморъчно изработени крила, за да прелети разстояние близо 6 километра над Босфора до Азиатската част. Тук през 19в., първият френски панорамен пейзажист Пиер Превост, рисува шедьовъра „Панорама на Константинопол”.
 • Цена: 30 турски лири на човек - качване до върха с асансьор


Трети ден

07.00-08.30 Закуска на шведска маса.

09.00-13.00 „Златния рог, Балат и Фенер – скритите хроники на Истанбул”
Кварталите на Айвансарай, Фенер и Балат, разположени по брега на Златния рог, крият в себе си голяма част от истинското лице на Истанбул и огромно културно-историческо богатство. Византийски свещеници, горди кръстоносци, османски паши, арменски търговци, еврейски магазинери и цигани-ясновидци са населявали заедно тези райони през вековете.

Екскурзията започва с посещение на Джамията на Сюлейман Великолепни - най-емблематичното произведение на архитект Синан в Истанбул. Тук се намират гробниците на султана, неговата любима жена Роксолана и на архитекта Синан.

Спиране за снимки и влизане пеша през втората по значимост - Портата на Хариус (Едирнекапъ), през която султан Мехмет II влиза триумфално в Константинопол след превземането му. В близост се намира джамията на Михримах, единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни.

Посещение на музей "Карие" или църквата "Хора" - построена през 5 век, превърната в джамия след падането на Константинопол, днес музей, изпълнен с красиви мозайки и фрески. Тя е най-важният византийски паметник в Истанбул след „Св. София”.

Разходката продължава с пешеходна обиколка из древните квартали, гръцкия Фенер и еврейския Балат. Разказите на екскурзовода водят край исторически сгради, гръцки и арменски църкви, синагога, джамии, внушителната сграда на гръцката мъжка гимназия.

Посещение на Вселенската Патриаршия с църквата Св. Георги Победоносец, съхранила парче от колоната, на която е бичуван Исус Христос, чудотворната икона на Св. Богородица Паммакаристос – Всеблажена, мощите на Св. Йоан Златоуст, Св. Григорий Богослов и Св. Великомъченица Евфимия Всехвална.

Автобусът отвежда групата в квартала Еюп, където екскурзията завършва с вълнуваща разходка с кораб по Златния рог и слизане на Египетския пазар със свободно време.
 • Цена: 20 евро на човек – транспорт, посещение на джамията Сюлеймание и Вселенската Патриаршия, входна такса за музея „Карие”, лицензиран екскурзовод на български език.

12.30-18.30 „Истанбул на два континента”: Екскурзия до Азиатския бряг, панорамния хълм и парк Чамлъджа, квартала Бейлярбей и остров Хейбелиада от Принцовите острови.
Пътуването започва с преминаване по моста над Босфора в посока Азиатски бряг и към най-високия хълм в Истанбул - Чамлъджа. Посещение на красивия парк, откъдето се открива и прекрасна панорама към Босфора и Европейската част на града.
Слизане към
Продължаване към пристанището Бостанджъ, откъдето се отплава с ферибот до втория по големина остров Халки (Хейбелиада). Разходка и посещение на Манастира „Св. Троица” и Богословската школа. Посещение на гръцката църква „Св. Никола“ с аязмо.
Свободно време. Тръгване обратно с ферибот към европейския бряг и придвижване с транспорт до хотелите.
 • Цена: 25 евро на човек - трансфер с автобус, двупосочен билет за ферибота до Принцовите острови, пълно екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод.

20.00-22.30 Вечеря в рибен ресторант на брега на Босфора:
 • Цена: 22 евро на човек – транспорт, екскурзовод, вечеря (мезета, предястие, лаврак или ципура, десерт, вода, хляб).


Четвърти ден

07.00 – 08.30 Закуска на шведска маса. Освобождаване на хотела.

08.45 Качване в автобуса на всички туристи и отпътуване за „Св. Стефан и Метоха” – туристите освобождават стаите и се качват с багажа си.

09.00-11.30 „Българските светини в Истанбул“
Българската екзархия и църквата „Свети Иван Рилски“
Посещение на Българската екзархия - седалището на Българската църква до 1913г. Намира се в красива сграда в голям двор в един от централните квартали в новата Европейска част на Истанбул. Разглеждане на музея на Българската екзархия (при възможност) и посещение на българската църква „Св. Иван Рилски”.
Следва посещение на българската църква „Св. Стефан“ и музея в Метоха.
Една от светините за всички българи – желязната църква отново грее в пълния си блясък на брега на Златния рог! Обявена за най-красивият немюсюлмански религиозен храм в цяла Турция, църквата ще ни посрещне така, както точно преди 120г. екзарх Йосиф I благославя и посреща първите поклонници. Разглеждане и на богатата музейна експозиция, посветена на българските възрожденци, тяхното дело и живот. Тя е устроена в реставрирания Метох срещу църквата.
 • Цена: включено в цената

Продължаване за Египетския пазар. Свободно време за обяд, пазар.

13.00 – 15.30 МОЛ „ВЕНЕЦИЯ“ – един от най-новите търговски центрове в Истанбул, построен по подобие на Венеция – канали, кулата Сан Марко, дворецът на Дожите и др.
 • Цена: включена в екскурзията

15.30 Тръгване за Къркларели (Лозенград).

18.30-19.30 Посещение на търговски център КИПА.

19.30 – 20.30 Спиране в градския център. Време за вечеря и покупка на сладки, ядки и други.
Продължаване за България. Пристигане във Варна около 02.00 ч. на следващия ден.

 • 1. Дадените часове са ориентировъчни – поради натоварения трафик в Истанбул, не можем да гарантираме стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 • 2. Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.

Цена на човек двойна / тройна стая Единична стая дете 0-6 г. с 2-ма възр. в стая дете 7-12 г. с 2-ма възр. в стая
Хотел Glorious - www.glorioushotelistanbul.com или подобен 255 лв. 310 лв. 80 лв. 200 лв.
Хотел River - www.riverhotelistanbul.com или подобен 225 лв. 295 лв. 80 лв. 150 лв.

В цената са включени:
 • Транспорт Варна-Бургас-Истанбул и обратно;
 • 3 нощувки със закуски в съответния хотел в старата част на Истанбул;
 • Екскурзия „Българските светини в Истанбул“;
 • Лицензиран турски екскурзовод на български език;
 • Карта на Истанбул;
 • Групова медицинска застраховка;
 • Изненади и подаръци по време на екскурзията – малки жестове към гостите ни, допринасящи за незабравимото преживяване с нас;
 • Водач-екскурзовод от агенцията. По време на пътуването гостите се запознават с историята на Турция, Истанбул и много любопитни подробности.


В цената не са включени:
 • „Великите стени на Костантинопол” - 15 евро на човек – транспорт по маршрута, входни такси за посещаваните обекти, двупосочен билет за лифт до хълма „Пиер Лоти”, екскурзоводски беседи.
 • Целодневен Круиз по Босфора от Мраморно до Черно море - 30 евро на човек – (наем кораб, слизане на Румели Каваъ, екскурзоводски беседи);
 • „Златния рог, Балат и Фенер – скритите хроники на Истанбул” - 20 евро на човек – транспорт, посещение на джамията Сюлеймание, входна такса за музея „Карие”, екскурзовод;
 • „Латинския Истанбул” - 15 евро на човек – транспорт, входна такса за Музея на дервишите, беседи.
 • „Птичи поглед” от Кулата Галата - 30 турски лири на човек- качване до върха с асансьор.
 • „Истанбул на два континента” - 25 евро на човек - трансфер с автобус, двупосочен билет за ферибот до Принцовите острови (остров Хейбелиада), екскурзоводски беседи.
 • Вечеря в рибен ресторант на брега на Босфора - 22 евро на човек – транспорт, екскурзовод, вечеря.


Необходими документи: 
 • Международен паспорт; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие, копие от акта за раждане, копие от страницата със снимката в паспорта

Визови и санитарни изисквания: няма

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи. 

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: Астеа Тур предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.


Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 136 - 9584


 
Полезни връзки