Екскурзии в България

КОТЕЛ - ЖЕРАВНА - МЕДВЕН - ТУИДА - КАРАКАЧАНСКИ СЪБОР 2017
Маршрут:
Котел - Жеравна - Медвен - Туида- Сливен - Каракачански събор 2017

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 85 лв.

 

Програма
Екскурзия Котел - Жеравна - Медвен - Туида- Сливен - Каракачански събор 2017

ПРОГРАМА

1 ден

Отпътуване от Добрич в 05.00ч от Младежки дом, от Варна в 05.45ч в посока Котел. Туристическа програма в Котел: Природонаучния музей в парка „Изворите”, Пантеона на котленските възрожденци. Посещение на живописното селце Медвен, родно място на революционера Захари Стоянов. Голяма част от медвенските къщи са паметници на културата. Посещение на къща - музей „Захари Стоянов”. Отпътуване за архитектурно-етнографския резерват Жеравна, съхранил над 200 къщи строени преди и по време на Възраждането; Посещение на къща-музей на Йордан Йовков, църквата „Св.Николай”, старото класно училище.

Отпътуване за Сливен. Разглеждане на крепостта "Туида". Туида е ранновизантийска и средновековна крепост, която се намира на хълма Хисарлъка, край град Сливен. От нея се открива гледка към града. Крепостта е служила за отбрана на Византийската империя, а по-късно и на Българската държава. При разкопки са намерени над 14 вида кости на птици, които вече са изчезнал вид за България. Крепостта е една от най-забележителните атракции на град Сливен. Свободно време. Нощувка.


2 ден

Закуска. Туристическа програма в Сливен: Старият бряст; Исторически музей; Художествена галерия "Димитър Добрович"; Къща-музей "Добри Чинтулов"; Къща-музей на Сливенския бит от ХІХ век.;Църква "Св.Богородица"; Площад "Хаджи Димитър" и Паметника на легендарния сливенски войвода; Къща-музей "Хаджи Димитър", Националният музей на текстилната индустрия- единственият в България музей, който е посветен на текстилното производство от дълбока древност до наши дни. Музеят е богат на експонати - разполага с машини, уреди, техники, оръдия и др. В него е изложена експозиция, посветена на Добри Желязков, тъй като той е основоположникът на текстилната индустрия в България.

Отпътуване за Карандила с лифт или автобус. Посещение на 26- ти събор на Каракакачаните. Писмена история на каракачаните от Беломорието обаче, не съществува. Няма писано слово, което да доказва със сигурност откъде точно идват и защо. Причината се крие във факта, че те дълго време живеят затворено, като самоизолирала себе си общност, далеч от спорните за някои удобства и предимства на цивилизацията, заради което за външно око било трудно да долови колорита на бита и нюансите във взаимоотношенията на представителите на тази етнографска група от хора. Основен източник за нейното опознаване и в наши дни си остава езикът, който каракачаните използват. Изследователи му са установили, че в него има цели 500 думи, които се срещат и в песните на Омир.
Късен следобяд отпътуване в посока Варна и Добрич. Пристигане около 21,30ч.Дата: 26.08.2017

Цена: 85 лева

Цената включва:
 • транспорт с лицензиран автобус
 • екскурзоводско обслужване
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3-4*
 • застраховка


Цената не включва:
 • доплащане за единична стая - 15 лева
 • входни такса за крепост Туида
  • Възрастни – 3,00 лв.
  • Ученици, студенти, пенсионери – 1,50 лв.
  • Деца до 7 години и хора с увреждания – безплатно
  • Групови посещения /над 10 души/ - 2,00 лв.
 • Музей на текстилната индустрия - Сливен- Вход за възрастни: 3лв; учащи: 1лв
 • Къща музей "Сливенски бит" – Сливен
  • Вход за възрастни: 2лв; ученици, студенти и пенсионери: 1лв
 • Въжена линия Сливен - Карандила - Цена на билетите: 10лв (еднопосочен); 15лв (двупосочен), деца до 7г пътуват безплатно.


Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 131 - 30993


 
Полезни връзки