Екскурзии в България

ДЕЛЮВИ ПРАЗНИЦИ В ЗЛАТОГРАД ОТ ВАРНА, ДОБРИЧ И БУРГАС
Маршрут:
Добрич - Варна – Бургас – Мезек – Вила Армира – Златоград – Кърджали – Перперикон – Кабиле (Ямбол) – Бургас – Варна - Добрич

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 179 лв.

 

Програма
Делюви празници в Златоград

 • Добрич - Варна – Бургас – Мезек – Вила Армира – Златоград – Кърджали – Перперикон – Кабиле (Ямбол) – Бургас – Варна - Добрич

Ежегодно през септември за Деня на независимостта в Златоград организират традиционните "Делюви празници". Те протичат с възстановка на един пазарен ден отпреди повече от 100 години и по един неповторим начин пресъздават битието на града от 19 и началото на 20 век – култура, мода, стил, атмосфера.

Местни самодейци и професионални актьори, облечени с костюми от преди 150 години, предрешени като хайдути, пехливани и бюлюкбашии, като едновремешни моми и жени, се разхождат из Стария Златоград и отвеждат въображението на публиката към времето, когато е живял Делю войвода.

22 – 24 септември 2018

3 дни / 2 нощувки със закуски от които:
 • 1 в хотел в Ивайловград,
 • 1 в хотел в Момчилград,


ПРОГРАМА:

1 ден, 22.09.2018:

04.00 ч. Отпътуване от Добрич 05.00 ч. Отпътуване от Варна, 07.00 ч – от Бургас към Свиленград. Целта ни е село Мезек, където се намира една от най-големите на Балканите тракийски куполни гробници. Запазена изцяло в оригиналния си вид, построена в края на 4-ти век пр.н.е, за нея се предполага, че е принадлежала на някой могъщ тракийски владетел от Одриското царство.

В покрайнините на село Мезек на възвишението Калето се издигат останките от Средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери.

Отпътуване за Ивайловград и Вила Армира. А пътят до там е може би най-живописната отсечка от пътуването, защото минава покрай и през най-дългия язовир в България – язовир Ивайловград, изграден по долното течение на р. Арда и дълъг цели 36 км.
15.30ч. Посещение и разглеждане с екскурзоводска беседа на Вила Армира – един изключителен архитектурен паметник на възраст 2000 години. Това е най-пищно украсеният частен дом- дворец от римско време, разкрит по нашите земи.
Входни такси: 5 лв за възрастни, 3 лв за учащи и пенсионери

Настаняване в хотел „Св. Св. Константин и Елена” в Ивайловград.
Възможност за организирана вечеря в ресторанта на хотела – 10 лв. (Заявява още с резервацията се и се заплаща към пакета).

Нощувка.


2 ден, 23.09.2018:

Ранна закуска в хотела. В 07:00 отпътуване за Златоград. Пристигане ок. 09:30 ч Участие в Делювите празници - повод е почитането на легендарната личност на Делю войвода, песента за който се рее в Космоса.

Кулминация на празниците е възстановката „Един пазарен ден в Златоград“ - стари носии, уникални образи от времето на Възраждането, много музика, аромати и забавления, събират стотици гости в Златоград.

Посещение на новооткрития музей на Делю Войвода и на хайдушкото движение от 15 до 19 век. Новият музей е уникален, в страната няма друга подобна експозиция, смята археологът проф. Николай Овчаров. В повечето музеи в страната има по нещо за хайдутите, които са били в дадения регион, но в новия музей в Златоград е събрано всичко от Момчил Войвода до Капитан Петко Войвода - като войводите Ангел, Вълчан, Индже, отбелязва той.

Време за разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград. Той представлява голям музей на открито, който ни показва как е изглеждал града преди повече от 100 години. Тук може да се види най-различни занаятчийници. На разположение също е и Етнографския музей, който е в 100 –те национални туристически обекта и срещу вход от 3 лв на човек може да се разгледа.

Вечерта отпътуване за Момчилград. Настаняване в хотелски комплекс ,,Момчилград".

Нощувка.


3 ден, 24.09.2018:

Закуска в хотела. 08:30 ч. Освобождаваме стаите и отпътуваме към Кърджали.

Посещение на Храмов комплекс "Успение Богородично", който се намира в кърджалийския квартал "Гледка". Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г. комплексът е стопанисван и доизграден, благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра.

Оттам продължаваме към Перперикон.

Намира на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали в долина, дълга 10 km и широка 3 – 4 km (ок. 300 – 370 m над м.р.), през която тече златоносната Перперишка река. Перперикон се намира на десния бряг на реката над село Горна крепост. Площта му е около 12 km². Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km². Светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище, на скала, на върха на хълм.

Входни такси: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв., деца - безплатно

От Перперикон се отправяме в посока Хасково като за кратко ще спрем на природния феномен Каменните гъби, който се намира до самия път, в защитена територия с площ от 3 хектара. Наричат ги още Скалните гъби, а сред местното население са познати и като Мантар кая. Каменните гъби са причудливи скални образувания,формирани в резултат действието на водата и вятъра. С розовите си пънчета и зеленикави шапки наподобяват истински гъби.

Пристигайки в Хасково ще посетим най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус. Тя се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес.

Продължаваме към Ямбол, където ок. 16 часа ще посетим Античния град „Кабиле”. Той е най-значимият и най-голям тракийски античен град, възникнал в края на II хилядолетие

преди Христа. Градът е бил завладян от Филип II Македонски, впоследствие става част от империята на Александър Македонски. По-късно траките успяват да си върнат града и го превръщат в стопански, политически и културен център на Древна Тракия. След това Кабиле попада под владението на Рим. През 6 век е окончателно разрушен от аварите.

Входни такси: възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 3 лв.

Продължаване за Бургас, Варна и Добрич.


Цена на човек в двойна/тройна стая дете до 2,99 г. в стая с двама възрастни без легло, със самостоятелна седалка в автобуса дете от 3 до 11.99 г. в стая с двама възрастни Единична стая
Пакетна цена 179.00 лева 50.00 лв. 155.00 лв. На запитване


Услуги, включени в цената:
 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 2 нощувки със закуски
 • Посещение на тракийската гробница и крепостта в Мезек;
 • Разглеждане на Вила Армира с местен екскурзовод;
 • Разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград
 • Участие в Делювите празници в Златоград и във възстановката „Един пазарен ден в Златоград“ (Можем да съдействаме на желаещите да си наемат носии);
 • Посещение на Храмов комплекс "Успение Богородично", Кърджали;
 • Разглеждане на Перперикон с местен екскурзовод
 • Посещение на статуята на Дева Мария в Хасково;
 • Разглеждане на Античен град Кабиле;*Екскурзоводско обслужване


Допълнително се заплащат по желание:
 • Входни такси и билети (актуални са към момента, възможно е да има промяна):
  • Мезек - Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери;
  • Вила Армира - 5 лв за възрастни, 3 лв за учащи и пенсионери;
  • Етнографския музей в Златоград – 3 лв.;
  • Перперикон - възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв., деца – безплатно;
  • Античен град Кабиле - възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 3 лв


Необходими документи:
 • лична карта


Записване и начин на плащане:
 • внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;
 • Доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;


Промяна в програмата:
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата с цел спазване работното време на обектите.
 • При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата, с оглед сигурността на туристите.

Входни такси:
 • Обявените входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Отговорност за багаж:
 • Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Облекло и храна:
 • Задължително изискване към туристите при посещение на археологически и природни обекти е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.
 • При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи туриста.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 10 дни преди датата на тръгване.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: АСТЕА ТУР предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса ни.

Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 136 - 8228


 
Полезни връзки