Екскурзии

ИРАН - РАЗКАЗ ЗА ИСТОРИЯТА НА ДРЕВНА ПЕРСИЯ
Маршрут:
София – Истанбул – Техеран – Шираз – София

Продължителност: 10 дни / 6 нощувки

Транспорт: Самолет

Цена от: 1690 €

 

Програма
ИРАН - РАЗКАЗ ЗА ИСТОРИЯТА НА ДРЕВНА ПЕРСИЯ

Иран е 17-та по територия страна в света, с население 75 милиона души. Има важно стратегичско и геополитическо знаечение в Близкия Изток и Азия, благодарение и на големите си запаси от нефт и природен газ. Иран обаче е и наследник на една от най-древните цивилизации на Земята. Първата държава в границите на днешния Иран възниква през...ХХVІІІ век пр.н.е.! Страната е известна преди всичко като приемник на великата Персийска империя. Културата, създадена в онези древни времена – литература, философия, медицина, математика, астрономия, изкуство и др., е не само свидетелство за високоразвита цивилизация, но и неоценим влог в световната културна съкровищница. С пътешествието в Иран ви предлагаме да се докоснете до нея.


ПРОГРАМА:

15.04.2017 г.Ден 1- София - Истанбул

Среща на летище София, Терминал 2, в 19.40 ч. и отпътуване за Истанбул в 23:40ч. Кацане в Истанбул в 23:05ч и кратък престой на летището.


16.04.2017 г.Ден 2 – Истанбул – Техеран

Полет в 01:20ч от Истанбул за Техеран. Пристигане на международното летище „Имам Хомейни” в Техеран в 06:00ч, посрещане от представител на местния партьнор.
Ще направим кратка панорамна обиколка на града и ще се запознаем с начина на живот, бита и традициите на местните хора. По пътя към града ще минем покрайВратата на Иран „Азади” – кула изградена от 8000 блока бял мрамор.
Ще разгледаме Археологическия музейи Музея за скъпоценни камъни.
По време на обиколката ще имаме свободно време за обяд (невключен в цената), след което ще се настаним в хотела.
Вечеря и нощувка в хотел “Howeyzeh Hotel” 4*(или подобен).


17.04.2017 г. Ден 3 – Техеран

Закуска в хотела.
Днес ще имаме цял ден на разположение за разглеждане на Техеран - политическата и икономическа столица на Иран. Градът е разположен на 1150м. надморска височина и неговото населениенаброява почти 15 милиона жители.
Ще посетим Площада на революцията, ще преминем по широките улици и булеварди, след което ще се отправим към „Голестан Палас” или Мраморния дворец. Дворецът е построен по време на управлението на Тахмасп през 15 век.
Свободно време.Вечеря и нощувка.


18.04.2017 г. Ден 4 – Техеран – Кашан – Исфахан

Закуска в хотела. Отправяме се към Свещения град Исфахан, един от най-разкошните градове в Иран.
По пътя ще посетим Кашан – малък град намиращ се в профинция Исфахан. Градът е популярен с това, че тук се изработват известните персийски килими. Продължаваме обиколката на градчето с „Fin Garden”- най-голямата градина в Иран датираща от края на 15 век.Следва посещение на къщата „Borujerdis House”, построена през 18 век от известния търговец Сайед Боруйерди в знак на любовта към съпругата му.
Свободно време за обяд (невключен в цената).
Следобяд ще пристигнем в Исфахан или както иранците го наричат „Несф-е Джахан”, в превод - „Исфахан е половината свят”. Разположен в средата на Иранското плато, той още през IX век става център на търговията с коприна и памук. Исфахан е и най-богатия град в Иран на произведения на изкуството. През XVII век Абас Велики, при чието управление Персийската империя преживява културен разцвет, построява многобройни джамии, дворци и градини, които са и част от днешния чар на града.
Ще посетим площада на Имам Хомейни – един от най-големите градски площади в света. Ще разгледамеджамията на „Шаь Лот Аллах” и парка „Али Капу”. Обиколката ще завърши сдвореца „Али Капу“, построен в началото на 17в и служил на монарха Шах Абас I за място за посрещане на чуждестранни гости и местни благородници.
Площадът е заобиколен от многобройни магазини, където може да изберем типични за региона сувенири и ръчно изработени изделия.
Вечеря, след което настаняване в хотел „Safir” 4*(или подобен). Нощувка.


19.04.2017 г. Ден 5 – Исфахан

Закуска в хотела.
Екскурзията ще започне с посещение наАрменския квартал или наричан още „Джулфа”. Арменцитенаселяватрегиона от 18 век, когато религиозната свобода в Иран е вече разрешена. Ще видим съвсем различна архитектура, начин на поведение и облекло от жителите на този район.
Продължаваме разходката ни в града с „Клатещите минарета” - монумент от края на 14 век построен над гроба на Аму Абдула от 13 век.
Свободно време за обяд(невключен в цената), след което ще се разходим из града, където ще се запознаем с историята на прекрасните мостове с аркади, и ще видим отблизо най-забележителния от тях „Си-о-Се” ( Мостът на 33-те арки), построен през 17 век.
Вечеря и нощувка.


20.04.2017 г. Ден 6 – Исфахан

Закуска в хотела.
Днес ще разгледаме „ренесансовата” столица на Персия, облик даден на града от времето на Сефевидската династия идваща от днешен Азербайджан.
Ще посетим двореца „Чехел Сотун” (Юнеско), известен с 20-те си колони, които отразявайки се във водите на фонтана пред двореца, изглеждат като 40. Ще влезем и в Хашт Бехешт или двореца наричан още „Осемте Рая” построен в края на 17 век от Сефевидската династия, както и в едно от най-интересните места в града, а именно Катедралата Ванк – главната катедрала на Арменската църква в Иран.
Свободно време, вечеря и нощувка.


21.04.2017 г.Ден 7 –Исфахан – Шираз

Закуска в хотела.
Отпътуване за Шираз. По пътя ще се отбием вдревния град Пасаргада- столица на персите от VІ в. пр. Хр. на Кир Велики. Тук е гробницата на цар Кир Велики, руините на трите Ахеменидски дворци – входният дворец, двореца за аудиенции и личния дворец на Кир.
Свободно време за обяд(невключен в цената). Пристигане вШираз и вечеря в местен ресторант. Настаняване и нощувка в хотел “Elysee” 4*(или подобен).


22.04.2017 г. Ден 8 –Шираз

Закуска в хотела.
Целодневна туристическа обиколка на град Шираз или наричан още „града на поетите”. Освен с майсторите на нежната лирика, сред които се нарежда и името на знаменития ирански поет Саади, градът е популярен и със старите си градини, някой от които са на повече от 700 години. Ще видим градините Наранджестан или Портокаловите градини, известни с намиращата се в тях кралска резиденция.
Продължаваме обиколката с посещение на джамията „Насир ол-Молк”, популярна с декорациите и възхитителната си архитектура. Ще влезем в Мавзолея на известния персийки поет Хафез (живял през 14в), чиито части от литературни творби се цитират и днес от местните хора в пословици и поговорки.
Ще завършим тура сградския пазар, който е най-големия в Иран. Търговците тук казват, че пазара е отворил врати в началото на 18 век и досега не е затварял врати, нито за ден. На входа на пазара ще видим и едноименната джамия „Вакил”, построена по същото време.
Свободно време, вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела и нощувка.


23.04.2017 г. Ден 9 – Шираз

Закуска в хотела. След закуска ще освободим хотела и ще отпътуваме за древния град Персеполис, основан от персийския цар Дарий като церомониален град на Персийската империя, разрушен от войските на Александър Велики,а днес обект на Юнеско. Тук ще видим и най-големия дворец в Персеполис (залата със 100-те колонади ) и реконструирания харем на цар Ксеркс.
Продължаваме тура с посещение на Накш-и Рустам или „Скалният град”. Тук се намират Кралските гробници на четиримата Ахеменидски владетели Дарий Велики, Ксеркс, Артаксеркс и Дарий Втори.Гробниците са издълбани в самата скала и по тях може да се видят различни барелефи и надписи с имената на владетелите.
Завръщане в Шираз, свободно време и вечеря, след което трансфер до международното летище за полет до Истанбул.


24.04.2017 г. Ден 10 – Шираз – Истанбул - София

Полет от международното летище в Шираз до Истанбул в 02:35ч. Пристигане в Истанбул в 05:15ч, кратък престой, след което полет за София в 07:50ч. Кацане в София в 09:05ч.

Край на програмата!Пакетна цена:
Дата На човек в двойна стая
15.04.2017 1690 евро/ 3305 лв

Цената е в евро/лева, на човек в двойна стая и включва:
 • Самолетни билети София – Истанбул – Техеран – Шираз – София с включени летищни такси и багаж с АК”Turkish Airlines”;
 • 6 нощувки със закуски в 4* хотели по маршрута – 1 нощувка в Техеран, 3 нощувки в Исфахан и 2 нощувки в Шираз;
 • Вечери в местни ресторанти;
 • Трансфери летище – хотел – летище;
 • Всички екскурзии и посещения описани в програмата:
 • Обзорна екскурзия на Техеран;
 • Посещение на град Кашан;
 • Обзорна екскурзия на град Исфахан;
 • Посещение на древния град Пасаргада;
 • Обзорна екскурзия на Шираз;
 • Еднодневна екскурзия до древния град Персеполис;
 • Входни такси за всички обекти по програмата;
 • Климатизиран транспорт по време на целия маршрут в Иран;
 • Бутилка минерална вода всеки ден по време на преходите;
 • Представител от туроператора, който ще пътува с групата по време на цялата екскурзия и ще превежда на български език;
 • Медицинска застраховка на ЗАД „Армеец“ за целия престой с покритие 10000 евро;


Цената не включва:
 • Лични разходи;
 • Виза за Иран – 50 евро ( Необходими са 2 паспортни снимки и попълнен формуляр);
 • Медицинска застраховка за лица над 70 години – доплащане 28лв.;
 • Бакшиш;


Полетно разписание:
 • 15.04.17 София 21:40 Истанбул 23:05
 • 16.04.17 Истанбул 01:20 Техеран 06:00 +1 ( кацане на 17.04 )
 • 24.04.17 Шираз 02:35 Истанбул 05:15
 • 24.04.17 Истанбул 07:50 София 09:05


Условия:
 • При записване се внася 50% депозит, доплащане до 30 дни преди датата на опътуване
 • Офертата важи при минимум записани 20 туристи.
 • Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни преди датата на тръгване;
 • Няма медицински изисквания за пътуването;
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.


Необходими документи:
 • международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане;
за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители!


Срокове за анулации и неустойки:
 • при наличие на повече от 60 дни преди датата на отпътуване – неустойка не се удържа;
 • между 60-ия и 45-ия ден преди датата на заминаване се удържа размерът на внесения депозит;
 • между 45-ия и 30-ия ден преди датата на заминаване се удържа 70% от стойността на екскурзията;
 • при по-малко от 30 дни се удържа 100% от стойността на екскурзията.

Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 789 - 18611


 
Полезни връзки