Екскурзии от Варна

НЕПОЗНАТАТА ТУРЦИЯ - ПОТВЪРДЕНА С АВТОБУС И САМОЛЕТ ОТ ВАРНА И БУРГАС
Маршрут:
Анкара, планината Немрут, Газиантеп, Урфа, Дара, Мардин, Диарбекир, Хасанкейф, Ван, Доубаязит, Карс, древният град Ани, Ерзурум, манастирът Сумела, Трабзон, Самсун

Продължителност: 13 дни / 12 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 1955 лв.

 

Програма
НЕПОЗНАТАТА ТУРЦИЯ - ПОТВЪРДЕНА!
 • ЕДНА НЕРАЗКАЗВАНА ДОСЕГА ПРИКАЗКА!
Една магнетична и вълнуваща екскурзия, която ще Ви потопи в разкритието на един много древен свят. Една приказка за една много древна земя..... заповядайте на това интересно пътешествие с нас!

Маршрут (с автобус):
 • Анкара, планината Немрут, Газиантеп, Урфа, Дара, Мардин, Диарбекир, Хасанкейф, Ван, Доубаязит, Карс, древният град Ани, Ерзурум, манастирът Сумела, Трабзон, Самсун
  • Опция: Отпътуване със самолет от Варна до Турция/Истанбул или Анкара* при желание на клиента


Ден 1 България – Анкара

Сутринта отпътуване от България. Вечерта пристигане в Анкара. Настаняване в хотел и нощувка.


Ден 2 Анкара – Адъяман (закуска и вечеря)

Кратка туристическа програма из турската столица Анкара. Отпътуване за Адъяман. Настаняване в хотел. Нощувка.


Ден 3 Адъяман – планината Немрут – Газиантеп (закуска и вечеря)

По желание рано сутринта, на изгрев, изкачване на планината Немрут (3000 м). Там е известният погребален комплекс на Антиох І (69–36 г.пр.Хр.), направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха от двете страни на билото (изток и запад) са известните статуи (по-скоро главите им) на Аполон, Зевс, Херкулес и свещени животни. Падналите глави на 8-10-метровите каменни статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са изработени през 63 г. пр. Хр. Царството се казвало Комагена (името идва от асирийското Кумуху). Комплексът е бил духовна семинария. През 1987 г. мястото е обявено от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Отпътуване за Газиантеп. Настаняване в хотел и нощувка.


Ден 4 Газиантеп - Урфа (Шанлъурфа) (закуска и вечеря)

Посещение на Музея на мозайките в Газиантеп. Отпътуване за Урфа. Библията и Коранът твърдят, че в Урфа (Шанлиурфа, което в превод означава Славната Урфа) са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Моисей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет. Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват свободно религията си. Пещерата, в която се смята, че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнските текстове), е превърнала града в едно от най-важните места за поклонничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената риба („Балъклъ гьол”), където местните и туристите хранят с хляб хилядите риби. Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Според мита, огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата - в риба. Нощувка.


Ден 5 Урфа – Дара - Мардин (закуска и вечеря)

Разглеждане останките от античния град Дара (на 30 км югоизточно от Мардин). В миналото градът е бил важно място в Горна Месопотамия. Името си носи от Дарий I, а в оригинал от персийски "Darayavaush" означава "крал". След победата на Александър Велики над персите този регион преминал под господството на Селевкидите. По-късно град Дара е бил завладяван последователно от римляните, партите, византийците, сасанидите и арабите, след което районът е включен в турските територии.Пътуване към Мардин, разположен на границата между Анадола и Месопотамия. На арамейски името на града означава "крепост", а историята му започва от потопа. Каменната архитектура на града е единствена по рода си в цял свят. Сградите са фантастична смесица от персийска, арабска и селджукска архитектура. Къщите и конаците му са от жълт камък, с арабски арки и тесни сукове между тях. Наричат Мардин турският Ерусалим. Тук има над 20 уникални пещери, в които са се криели от преследване ранните християни. Мардин е с облик на музей на открито. Разглеждане забележителностите на града - Касъмие Медресе, Голямата джамия, сирийския манастир Дейрул-Зеферан, Стария град с украсените си с каменна резба къщи, църквата Кърклар (Св. 40 мъченици"), построена през 569 г. и др. Свободно време. Настаняване в хотел и нощувка.


Ден 6 Мардин – Диарбекир – Хасанкейф – Батман (закуска и вечеря)

Пътуване към Диарбекир и разглеждане на забележителностите му – крепостните стени от черен базалт, укрепения замък със куполна базилика, джамия и дворец от времето на царство Артуклу и др. Отпътуване за Хасанкейф и посещение на руините на древната столица на турското царство Артуклу – най-атрактивният и дълъг за средновековните разбирания мост над Тигър, и двореца. Всичко това предстои да бъде потопено от водите на строящия се наблизо язовир. Настаняване в хотел в района на гр. Батман и нощувка.


Ден 7 Батман – Ван (закуска и вечеря)

Пътуване към древния град Ван, един от най-големите градове в Мала Азия, чиято история започва през 5000 г.пр.Хр. Разположен е на езерото Ван - най-голямото и най-необикновеното в Турция – 3 738 кв.км от солена вода, заобиколена от мощни вулканични конуси. Уникално е с това, че се намира в планината, и неговата вода..... никъде не изтича. През ІХ в.пр.Хр. град Ван става столица на арменското царство Урарту с името Тушпа. Вавилонците го наричали царство Урарту, а персийците – Армения. Разглеждане забележителностите на модерния университетски град, наричан „перлата на Изтока”. Можете да посетите арменската църква на Светия кръст, построена през 921 г. на о. Акдамар в езерото Ван. Тук е разказана почти цялата библейска история: от Адам и Ева до Давид и Голиат. свободно време с възможност за къпане в солените води на ез. Ван. Настаняване в хотел и нощувка.


Ден 8 Ван – Доубаязит - Карс (закуска и вечеря)

Пътуване към град Доубаязит и разглеждане на великолепния дворец на Исак паша (XVIII в.), разположен в подножието на Арарат - изумително съчетание от персийска, селджукска, грузинска и арменска архитектура. Портите му днес красят парадния вход на Ермитажа в Санкт Петербург. Много прочут местен десерт е ашурето, наричано „десертът на Ной”. Пътуване към Карс. Настаняване в хотел и нощувка.


Ден 9 Карс – древният град Ани - Ерзурум (закуска и вечеря)

Карс, древна столица на арменското царство, винаги е бил спорна територия между Турската и Руската империи и за него са се водили безброй войни. Разглеждане на забележителностите – крепостта на Карс и легендарния древен град Ани – старата столица на Армения по времето на Багратидите (Х в.), Църквата на Светите апостоли (Х в.), сега джамия, каменния мост (ХVІІІ в.) и др. Днес Карс е известен и с кашкавала и меда си, които ще имате възможност да опитате. Пътуване до Ерзурум (200 км). Настаняване в хотел и нощувка.


Ден 10 Ерзурум – манастира Сумела - Трабзон (закуска и вечеря)

Разходка из Ерзурум. Добре известен е фактът, че именно тук през 622 г. е свикан събор, на който е оказан безрезултатен натиск върху арменците за присъединяването им към Православната църква. От тогава арменското християнство е отделно. На път към Трабзон се посещава манастира Сумела, един от най-старите християнски храмове в света, създаден в чест на Дева Мария или Черната Богородица от Сумела. Изсечен е изцяло в пещера в стръмни отвесни скали. Пристигане в Трабзон. Настаняване в хотел и нощувка.


Ден 11 Трабзон – Самсун (закуска и вечеря)

Разглеждане на град Трабзон, важен укрепен център още от времето на Византийската империя. Алексей Комнин бяга тук след детронирането си в Константинопол през ХІІ в. И така градът става столица на християнска държава около 250 години (до 1461 г.), когато е превзет и става част от Отоманската империя. От това време са запазени църквата „Св. София”(ХV в.), джамията Фатих, бившата катедрална църква „Вси светии”, джамията Йеникума, бившата църква „Св. Евгений”. Градът е известен с това, че в циментовата замазка на средновековната му крепост са добавяли яйчен белтък. Пътуване към Самсун, град още от античността, бил е под гръцко, македонско, византийско, селджукско и накрая отоманско управление. Винаги е бил важно пристанище и оттук Кемал Ататюрк е започнал да отвоюва и да създава новата турска държава през 1919 г. Кратка обиколка на централната част на града. Нощувка в Самсун .


Ден 12 Самсун – Сафранболу – Истанбул (закуска)

Пътуване към Истанбул. Спирка в Сафранболу - древен град, в списъка на ЮНЕСКО на градове–паметници. Името му идва от шафран – вид минзухар, който расте там, и от който се произвеждат прочутата подправка и боя. Разглеждане на забележителностите – Кервенсарая и хамама на Джинджи ходжа, джамиите, часовниковата кула, Кметството и фонтаните и др. Пристигане в Истанбул, настаняване в хотел и нощувка.


Ден 13 Истанбул – България (закуска)

Отпътуване за България. Пристигане вечерта.Цена: 1 955 лв. .
 • Цена за туристи над 65 год. и под 18 год. – от 1 915 лв.


Цената е за група и включва:
 • транспорт с туристически автобус 3*;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* в Анкара;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* в Адъяман;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* в Газиантеп;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* в Шанлъурфа;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* в Мардин;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* в Батман;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* във Ван;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* в Карс;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* в Ерзурум;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* в Трабзон;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* в Самсун;
 • 1 нощувка в стая с две легла в хотел 3-4* в Истанбул;
 • 12 закуски;
 • 10 вечери;
 • изкачване с микробус на планината Немрут;
 • разглеждане на Музея на мозайките в Газиантеп;
 • туристическа програма в Урфа;
 • туристическа програма в Мардин;
 • разглеждане останките на античния град Дара;
 • туристическа програма в Диарбекир;
 • туристическа програма в Хасанкейф;
 • туристическа програма във Ван;
 • туристическа програма в Доубаязит;
 • туристическа програма в Карс;
 • разглеждане на древния град Ани;
 • туристическа програма в Ерзурум;
 • посещение на манастира Сумела;
 • туристическа програма в Трабзон;
 • туристическа програма в Самсун;
 • туристическа програма в Сафранболу;
 • екскурзоводско обслужване на български език от лицензиран от Министерството на туризма в Турция екскурзовод.


Цената не включва:
 • входните такси на посещаваните по програмата обекти;
 • застраховка за времето на пътуването - по 2 лв. на ден (медицинската застраховка е с покритие 10 000 €);
 • доплащане за единична стая – 495 лв.;
 • такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори;
 • напитки по време на храненията и др.разходи от личен характер.


Задължително се заплащат при окончателното плащане на пакета:
 • застраховката;
 • такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори;
 • мероприятията и екскурзиите по желание.


Допълнителни изисквания:
 • паспорт с валидност минимум 6 месеца след пътуването;
 • туристи над 65 г. възраст доплащат за застраховка;

Записването за екскурзията става след сключване на договор с ТО, внасяне на депозит (капаро) в размер на 30 % от пакетната цена; окончателното плащане на останалата част от сумата се извършва не по-късно от 30 дни преди пътуването;

• цената на екскурзията е определена при курс 1 щат.дол. = 1,42 лв. При евентуално увеличение на курса на щатския долар към българския лев над 1 щат.дол. = 1,45 лв. ТО си запазва правото на промяна в цената;
• местата в автобуса се определят при внасяне на пълната сума за пътуването;


Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 139 - 17823


 
Полезни връзки