Екскурзии от Варна

ЕКСКУРЗИЯ ДО КАВАДАРЦИ - ПРИЛЕП - БИТОЛЯ - ОХРИД - СТРУГА - СКОПИЕ ОТ ВАРНА И БУРГАС
Маршрут:
Кавадарци – Прилеп – Битоля - Охрид – Струга – Скопие

Продължителност: 5 дни / 4 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 260 лв.

 

Програма
ЦАРСТВОТО НА САМУИЛ“: ЕКСКУРЗИЯ ДО КАВАДАРЦИ - ПРИЛЕП - БИТОЛЯ - ОХРИД - СТРУГА - СКОПИЕ
 • с тръгване от Варна, Бургас и София

По заявка на група от минимум 20 човека


ПРОГРАМА:

1-ви ден:

Отпътуване в 02.30 ч. от Варна, ул.“Антим I“; в 05.00 ч. от Бургас, ул. „Булаир“ срещу хотел „Булаир“; в 10.30 ч. от София, стадион „В.Левски“ по маршрут ГКПП Гюешево – Крива паланка – Кавадарци – Прилеп. Почивки по пътя. След обед пристигане в Кавадарци – градът на македонското вино и жълтата гроздова ракия. Възможност за дегустация на вина във винарска изба "Тиквеш" – една от най-големите на Балканския полуостров с повече от 130 годишна история. Отпътуване и пристигане в Прилеп – известен като града на тютюна и на Марковите кули, защото се намира в близост до впечатляваща средновековна крепост, цитадела на легендарния герой Крали Марко. Свободно време за пешеходна разходка: старата градска чаршия с часовниковата кула; паметника на Александър Македонски. Според местните предания, именно тук през 1014 г. цар Самуил посреща ослепените си войници след битката при с.Ключ, получава сърдечен удар и умира. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.


2-ри ден:

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Битоля – наричан в древността Хераклея, превземан и разрушаван многократно от римляни, готи и византийци. Свободно време за разходка – старата чаршия, смятана за най-красивата стара чаршия в Македония; пешеходна улица Широк Сокак, обградена от красиви романтични и неокласически сгради; прекрасната часовникова кула, датираща от времето на османската империя – гордостта на местното население; църквата Св. Димитър – построена е през 1830 г. според изискванията на османците екстериорът на църквата е оставен семпъл, за разлика от изобилно декорирания с дърво интериор. Отпътуване и следобед пристигане в Охрид – живописно съчетал вековна историческа традиция и невероятната красота на Охридското езеро. Пешеходна обиколка в стария град за разглеждане на историческите забележителности на Охрид с местен екскурзовод: посещение на Самуиловата крепост; църквите “Св. Климент“; “Св.София”; “Св.Йоан Богослов-Канео” – разположена на висока и стръмна скала, откъдето се разкрива живописна гледка към езерото и града; „Св.Богородица” – паметник на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО; Античния театър; Градската чаршия. Настаняване в семеен хотел 3*. По желание и срещу доплащане от 15 € – вечеря в национален ресторант с жива музика в центъра на Охрид. Нощувка.


3-ти ден:

Закуска. Свободно време в Охрид или по желание и срещу доплащане еднодневна екскурзия до Дуръс, Тирана и Елбасан: Отпътуване за Тирана – столицата на Албания. Обзорна обиколка и свободно време за разходка и разглеждане на забележителностите – площад "Скендербег", Часовниковата кула и статуята на Георги Скендербег – национален герой на Албания, Двореца на културата. Отпътуване за Дуръс – най-известният албански курорт. Свободно време за разходка в някогашната българска крепост Драч – останките на крепостната стена, античния амфитеатър, пристанището, Венецианската кула – ротондата и др. Отпътуване за Охрид и по пътя фото-пауза в Елбасан – четвъртият по големина град в Албания, известен с отлично запазените средновековни укрепления. Връщане в хотела. Нощувка.


4-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване към Скопие. По пътя фото-пауза на живописния каньон Матка с най-старото изкуствено езеро в Македония – заобиколено от стръмни скали и скрити средновековни църкви и манастири. Посещение на манастира "Св. Андрей", датиращ от XIV в. и построен от Андрей, брата на Крали Марко. Около обяд пристигане в Скопие – живописно разположена на двата бряга на река Вардар, столицата на Македония е събрала в себе си, както богато историческо минало така и съвременни архитектурни постижения. Възможност за изкачване с лифт до върха на планината Водно и Милениумския кръст с прекрасна панорама към Скопие. Настаняване в хотел 3*. Свободно време за разходка в новия център – разположен на десния бряг на Вардар с многобройните паметници на проекта "Скопие 2014": паметника "Войн на кон" (официалното име на паметника на Александър Велики), паметниците на Филип II Македонски, на цар Самуил, на император Юстиниан I и много други; домът музей на Майка Тереза; Каменният мост; старият квартал Вароша – скопската чаршия с многобройните занаятчийски дюкяни, магазини и сладкарници, църквата "Свети Спас" със саркофага на Гоце Делчев. Нощувка.


5-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за България. Посещение на манастира "Св. Йоаким Осоговски" – разположен в полите на Осоговската планина, част от огромното българско историческо наследство останало в днешна Македония и основан XII в. от духовния ученик на Св. Иван Рилски – Йоаким Осоговски. Почивки по пътя. Пристигане късно след обед в София, вечерта в Бургас, около полунощ във Варна.Цена:
тръгване: от София от Бургас от Варна
Цена възрастен в двойна/тройна стая: 260.00 лв. 285.00 лв. 314.00 лв.
Цена лица до 12 г. в стая с двама възрастни: 240.00 лв. 265.00 лв. 194.00 лв.
 • Отстъпка„РАННО ЗАПИСВАНЕ” – 90/60/30 дни преди датата на отпътуване – съответно 9/6/3 %
 • Отстъпка за група от минимум 30/20/10 пълноплащащи туристи – съответно 9/6/3 %
 • Ползва се само една от посочените отстъпки – за дете, за ранно записване, за група или СЦО


Цената включва:
 • транспорт с лицензиран автобус;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в района на Прилеп;
 • 2 нощувки със закуска в семеен хотел 3* в района на Охрид;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Скопие;
 • обиколка на старата част на Охрид с местен екскурзовод;
 • посещения на Кавадарци, Прилеп, Битоля, Скопие, м/р Йоаким Осоговски;
 • водач-екскурзовод от агенцията по време на пътуването;
 • медицинска застраховка с лимит 5000 € за лица на възраст до 69.99 г.


Цената НЕ включва:
 • доплащане за медицинска застраховка за лица 70-84.99 г. с лимит 5000 € – доплащане 6.00 лв.; лица над 85 год. не се застраховат;
 • доплащане за единична стая – 25.00 лв. на вечер
 • доплащане за вечеря в национален ресторант с жива музика – 15 €;
 • еднодневна екскурзия до Тирана, Дуръс, Елбасан - 20 € /без входни такси/ и група минимум 20 туристи;
 • таксите за посещаваните туристически обекти: Охрид: Самуиловата крепост – 30 MKD, църквите “Св. Климент”, “Св. София”, “Св. Йоан Богослов”, „Св. Богородица” – всяка по 100 MKD; манастира "Свети Наум" – 60 MKD); Скопие: църквата „Св. Спас” – 120 MKD; лифт до Милениумския кръст – 100 MKD; каньона Матка: манастира "Св. Андрей" – 60 MKD.


Необходими документи:
 • валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 г., пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.


Записване и начин на плащане:
 • внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 7 дни преди датата на отпътуване;


Допълнителна информация:
 • Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване и се заплащат при доплащане на екскурзията.
 • Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
 • При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Св. Влас, Сл.бряг, Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Поморие, Сарафово – 8 лв.; **Отпътуването от Варна се осъществява при минимум 6 туристи.
 • Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" струва от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗАД Армеец. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.
 • Няма допълнителни визови и санитарни изисквания; * Глоба за плюене, хвърляне на фас или боклук на обществено място – 50 евро;
 • Валутен курс: 1 EUR = 61,53 MKD (македонски денари)
 • Часово време: България: 12.00 ч. Македония: 11.00 ч.


Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА№ 103 - 16044


 
Полезни връзки