Екскурзии от Варна

КОЛЕДА В ПРАГА И БУДАПЕЩА С ТРЪГВАНЕ ОТ ВАРНА, ШУМЕН, ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ПЛЕВЕН
Маршрут:
Чехия - Унгария

Продължителност: 6 дни / 4 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 525 лв.

 

Програма
Коледа във Прага и Будапеща с тръгване от Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен

Екскурзията e шестдневна и включва 2 нощувки със закуски в Будапеща, 2 нощувки със закуски и вечери в Прага (вкл. вечеря на Бъдни вечер) и разглеждане с екскурзовод забележителностите на Будапеща, Прага, Братислава.


ПРОГРАМА:

23.12.2014
00.00 ч. – отпътуване от Варна – ул. „Антим I” (пред Археологическия музей). Спирка в Шумен (пред хотел “Шумен”) – 01.30 ч, във Велико Търново (пред хотел “Етър”) в 03.30 ч, в Плевен (пред хотел “Балкан”) в 05.30 ч. Вечерта - пристигане в Будапеща. Настаняване в хотел. Нощувка.


24.12.2014
Закуска. Възможност за разходка с корабче по Дунава (цената на билета за корабчето, която е около 13 евро, не е включена в цената на екскурзията). Около 11,30 ч. отпътуване за Прага. Вечерта – пристигане в Прага. Настаняване в хотела. Вечеря (включена в цената). Нощувка.


25.12.2014
Закуска. Обиколка на Прага с екскурзовод: Храдчани - стария замък (отвън), пл. „Храдчанске намести” с двореца Стернберг и двореца Шварценберг, катедралата „Св. Вит“, Мала страна, Карловия мост, Старе место, Нове место - Вацлавския площад. Възможност за разходка с корабче по р. Вълтава (цената не е включена в пакетата цена на екскурзията и се заплаща на място). Свободно време в центъра на Прага. Посещение на Коледния базар. Вечеря (включена в цената). Нощувка.


26.12.2014
Закуска. Отпътуване за Будапеща. По пътя - разглеждане на Братислава: Старо место, замъка Братиславски храд, Катедралата. Вечерта – пристигане в Будапеща. Настаняване в хотел. Нощувка.


27.12.2014
Закуска. Панорамна обиколка на Будапеща с екскурзовод - стария град, Катедралата, рибарските кули, хълма Гелерт с цитаделата, Парламента. Свободно време. Вечерта – отпътуване за България.


28.12.2014
Сутринта – пристигане в България (Калотина). Следобед – пристигане във Варна.ЦЕНА: 525 лв.
Цена за деца и младежи до 18 г. в стая с 2 ма възр. - 445 лв.
Цена за деца и младежи до 18 г. в стая с 1 възр. - 485 лв.
Доплащане за настаняване в индивидуална стая - 130 лв.
Доплащане за ползване на двойна седалка от един турист – 279 лв.


Цената включва:
 • Транспорт с луксозен автобус
 • Съответния брой нощувки със закуски
 • 2 вечери в Прага (вкл. вечеря на Бъдни вечер)
 • Водач-придружител от туроператора
 • Екскурзоводско обслужване


Цената не включва:
 • Такси за вход в музеи, билети за корабчета, градски транспорт и пр.
 • Медицинска застраховка (2 лв. на човек на ден)Полезна информация за Чехия
Столица: Прага
Официален език: чешки
Най-голям град: Прага
Площ: 78 866km/2
Население: 10 562 214
Валута: Чешка крона (CZK)
Часова зона: GMT+1
 • ЗНАМЕ: Съставено е от две хоризонтални цветни полета: бяло отгоре и червено отдолу и син триъгълник от към лявата страна на знамето, и има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 2:3. Традиционните цветове на Чехия са бял и червен цвят и присъстват в гербовете на Бохемия и Моравия още от Средновековието. След разпадането на Австро-Унгария през 1918 г. Чехия влиза в състава на Чехословакия и първоначално знамето на новосъздадената държава представлявало две хоризонтални цветни полета - бяло отгоре и червено отдолу. През 1920 г. към това знаме е добавен и син триъгълник, повлиян от цветовете на словашкото знаме и панславянските цветове, а и поради факта, че в този си вид то приличало на полското. След 1993 г. Чехия приема национално знаме, идентично с това на Чехословакия, което е в нарушение на споразумението за разделяне на Чехословакия, забраняващо използването на старите символи от вече независимите страни.
 • ПЛОЩ: 78 866 км2 – Чехия е континентална страна, без излаз на море. Разположена е в Централна Европа и именно тук в Чешката република се намира географския център на Европа.
 • ГРАНИЧИ С: Австрия на юг, Словакия на югоизток, Полша на север и североизток и Германия на запад.
 • НАСЕЛЕНИЕ: 10,562,214 души според данни от преброяването през 2011 година. Около 94,24% от населението на страната са чехи, 1,89% словаци, 0,51% поляци и 0,38% гермаци.
 • ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: Чешката република, заедно с Естония, е една от страните с най-нисък процент на вярващи в цяла Европа. Според преброяването от 2011 година 79,4% от населението на страната са се определили като агностици (агностицизмът е философското и теологическото виждане, според което съществуването на Бог, различните божества е или неизвестно, или е по начало непознаваемо. Терминът се използва и за оприличаване на онези, които не са убедени или не вярват в съществуването на божествата, както и на други религиозни материи), атеисти, или такива, които не принадлежат към никоя от религиите, 10,3% са се определили като католици и 0,8% - като протестанти. Според най-новите проучвания на Евробарометър през 2005 година едва 19% от чешките граждани са отговорили, че "вярват в съществуването на Бог" (втората най-ниска ставка в Европейския съюз, след тази в Естония, която е 16%), 50% от анкетираните са отговорили, че "вярват, че съществува някакъв вид дух или жизнена сила", а 30% са заявили, че "не вярват да съществува какъвто и да е дух, Бог или жизнена сила".
 • СТОЛИЦА: Прага – 1 233 211 жители по данни от 2008 година.
 • ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Бърно (366 680 жители), Острава (309 098 жители), Пилзен (163 392 жители) и Оломоуц (100 168 жители) по данни от 2007 година.
 • РЕЛЕФ: Релефът на Чехия е предимно хълмист и нископланински. Територията ѝ е заета от чешките Рудни планини, Судетските планини, Бескидите. На югоизток е разполежено Чешко-моравското възвишение, което на югоизток преминава в невисоки хълмове. Южно от тях се простира долината на река Морава. Пейзажите в Чехия са удивителни по своята красота и разнообразие. Широките долини с гъста мрежа от реки и езера се сменят с гъсти горски масиви, хълмове и планински хребети.
 • ГОЛЕМИ РЕКИ: Въпреки, че Чехия няма излаз на море, то нейните реки се вливат в три морета – Северно, Балтийско и Черно море. Най-големите чешки реки са: Вълтава (430 км), Елба (370 км) – които се вливат в Северно море, Морава (246 км), която се влива в Дунав и Одра (136 км) – вливаща се в Балтийско море. Чехия е известна и със своите многобройни и целебни минерални извори. Неслучайно в страната се намират световноизвестните балнеоложки курорти Карлови Вари, Мариански Лазне и Франтишкови Лазне, които са наречени „златния триъгълник на чешкото здраве”.
 • ПЛАНИНИ: Чехия е предимно равнинно-хълмиста страна, на чиято територия няма големи планини. Все пак най-значимите от тях за Судетските планини и Бескидите, разположени на североизток по границата на страната с Полша и със Словакия.
Судетските планини са планински масив в Централна Европа. Простират се от Източна Германия през Чехия до Полша. Най-високата им точка е масивът Кърконоше. На югозапад граничи с Чешко-моравското възвишение. Разделят се на Западни, Средни и Източни Судетски планини. Бескидите са планина в Централна Европа, разположена на територията на Полша, Чехия и Словакия. Те са част от Карпатската планинска верига и представляват област с дължина 600 км и ширина 50-70 км, намираща се на север от Татрите и на изток от Чешко-моравското възвишение.
 • НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Снежка (1602 м), разположен в масива Кърконоше на Судетските планини.
 • ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна република. Чешката република е многопартийна парламентарна представителна демокрация. Министър-председателят на страната стои начело на правителството. Парламентът на Чешката република е двукамарен, състои се от Камарата на депутатите – имаща 200 народни представители и Сенат, който има 81 члена. Президентът на Чешката република се избира от съвместна сесия на двете камери на парламента за срок от пет години, с не повече от два последователни мандата. Президентът е държавен глава с ограничени конкретни правомощия, най-важните от които са да упражнява вето спрямо някои законопроекти в парламента, да посочва съдиите за състава на Конституционният съд и членовете на Сената.
 • ИКОНОМИКА: От всички посткомунистически страни Чешката република има една от най-успешните и стабилни икономики. Нейните основни дялове са индустрията (машиностроенето, електротехниката и електрониката, химическата, хранително-вкусовата и металургична промишленост), строителството и сферата на услугите и туризма. Делът на селското и горското стопанство, както и добивът им е на ниско ниво и продължава да намалява. След рухването на социализма през 1989 година Чешката република наследява от бившата Чехословашка социалистическа република остаряла и неефективна структурата на икономиката, която в новата среда е енергийно неефективна, неекологична, остаряла и неадекватна на преструктуриращата се икономика. Чешкото правителство успява да проведе необходимите реформи и да преструктурира изцяло икономиката на страната. Това води до значителен икономически растеж в периода 2000-2005 година. Постоянният растеж се поддържа и от големия износ за ЕС, предимно в Германия, както и силните чуждестранни и местни инвестиции. Вътрешното пазарно търсене играе все по-важна роля в подкрепата на икономическия растеж на страната и е сред основните фактори, довели до спада на лихвените проценти, както и използването на все повече кредитни карти и ипотеки. Дефицитът по текущата сметка от около 5% от БВП започва да намалява, както същевременно с това търсенето на чешки продукти в Европейския съюз се увеличава.
 • Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП): Между 1993 и 2006 година чешката икономика претърпя няколко значителни структурни промени. Като цяло намаляването на дела на селското стопанство и промишлеността при формирането на БВП на страната е за сметка дела на сектора на услугите. Това явление се наблюдава, с различна степен на интензивност, във всички региони на страната. През последните няколко години, стойностите на БВП в Чешката република са много задоволителни и тази тенденция изглежда вероятно да продължи и за в бъдеще.
година БВП
2005 20,000
2006 21,900
2007 24,500
2008 25,900
2009 24,800
2010 25,600
2011 26,000
2012 27,600
 • ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова Година), Великден, 1 май (празник на труда), 8 май (Ден на освобождението - чества края на Втората световна война), 5 юли (Ден на светите братя Кирил и Методий - чества се пристигането на Св. Св. Кирил и Методий във Великоморавия), 6 юли (Ден Ян Хус - празнува се в чест на мъченическата смрът на чешкия национален герой), 28 септември – национален празник (Ден на чешката държавност празнува се в деня на Св. Вацлав – покровителя на Чехия), 28 септември (Ден на на независимостта - отбелязва създаването на Чехословакия през 1918 година), 17 ноември (Ден на борбата за свобода и демокрация - чества годишнините от студентските демонстрации срещу нацистката окупация през 1939 и демонстрациите от 1989 година, дали началото на Нежната революция), 25 декември (Коледа).
 • ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: Чешка крона (CZK), 1 CZK = 100 халера. Чешката крона заменя чехословашката крона през 1993 година, след разпадането на Чехословакия. Обменният курс на чешката крона спрямо еврото е 26,07 крони за 1 евро. (30.06.2009)Полезна информация за Словакия
Столица: Братислава
Официален език: Словашки
Най-голям град: Братислава
Площ: 48 845km/2
Население: 5 397 036
Валута: Евро (EUR)
Часова зона: GMT+1
 • ЗНАМЕ: Трикольор – синьо, бяло и червено, разположени хоризонтално, а в горния ляв ъгъл е поставен гербът на страната. Словашкото знаме се състои от панславянските цветове и се използва от 1848 г., когато Словакия въстава против Унгария. По време на въстанието е използван червено-бял флаг без герб, а по-късно е прибавена синя лента. Това знаме е било използвано и от Словашката република в състава на Чехословакия преди Втората световна война. Знамето (без герба) е символ на Словакия от 1 март 1990 г., докато републиката още е част от Чешко и Словашката Социалистическа република. При обявяването на независимостта на страната е прието за официално знаме на Словакия, като към него е добавен и герба, за да се отличава от знамената на Русия и Словения.
 • ГРАНИЧИ С: Полша север, Украйна на изток, Унгария на юг, Австрия на запад и Чехия на северозапад.
 • НАСЕЛЕНИЕ:  5,397,036 души според преброяването през 2011 година. Около 80,7% от населението на страната са словаци; 8.5 % унгарци; 2.0%цигани; 0,6% чехи и други. Средната продължителност на живота в Словакия е 74,73 години, като за мъжете тя е 70,76 години, а за жените – 78,89 години. Делът на градското население в Словакия е 60%.
 • ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: католици 68,9 %; протестанти-лютерани 6,9 %;униати 4,1%; протестанти-реформатори 2,0 %; православни 0,9% и атеисти13,0%.
 • СТОЛИЦА: Братислава (428 791 жители по данни от 2008, заедно с предградията – 546 300 жители)
 • ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Кошице (234 596 жители), Прешов (91 650 жители),Жилина (85 477 жители), Нитра (84 800 жители) и Банска Бистрица (80 730 жители) – по данни от 2006 година.
 • РЕЛЕФ: Словакия е континентална страна без излаз на море. Разположена е в Централна Европа, като северната й част е заета от високите хребети на Карпатите, а южната – от равнния терен на Дунавската равнина и на Източнословашката низина.
 • ГОЛЕМИ РЕКИ: Дунав – 172 км на територията на Словакия, Малки Дунав– 128 км (разклонение на река Дунав в Словакия. Тя се отделя от главното корито на реката в близост до Братислава и тече успоредно на Дунав. При град Коларово се съединява заедно с река Вах, които се вливат отново в Дунав при град Комарно. Островът, който се образува между Дунав и Малки Дунав се нарича Житни остров), Вах – 403 км иХрон – 298 км. Реките в Словакия са предимно маловодни и къси. Най-пълноводни са през пролетта, когато се топят снеговете по карпатските върхове. Най-пълноводната река в Словакия е Дунав, която достига своя воден максимум в началото на лятото. Реките в Словакия се оттичат в два водосборни басейна – този на Балтийско море (обхваща само 4% от територията на страната) и към Черно море (обхваща 96% от територията ѝ). На много от реките са постороени микроязовири, които се използват за водоснябдяване, напояване, отдих и туризъм. Словакия разполага с подземни карстови води и термални минерални извори.
 • ПЛАНИНИ: Основните планини в Словакия са част от Карпатския масив. В словашкия пейзаж преобладва преди всичко планинския релеф, в който доминират високите дялове на Карпатите, разпростиращи се върху по-голямата част от Северна Словакия. Сред тези планински вериги са високите върхове на Татрите и на Източните Бескиди. На север, близо до полската граница, се намират Високите Татри, които са популярна дестинация за ски и зимен туризъм. Тук пейзажът е доминиран от много живописни езера и долини. Именно високите върхове на Татра, Матра и Фатра са изобразени в герба на Словакия.
 • НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Герлаховски щит (2 655 м) намира се във Високите Татри, част от Карпатския масив на границата с Полша.
 • ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна република. Словакия е представителна демократична република, в която законодателната власт се упражнява от парламента, който е еднокамерен и се състои от 150 депутатски места. В някои случаи законодателната инициатива може да се упражнява и от правителството или пряко от гражданите. Изпълнителната власт се упражнява от правителството, начело с министър-председател. Съдебната власт е независима от изпълнителната и законодателната власт. Държавен глава на Словакия е президент, който се избира от парламента за срок от 5 години.
 • ИКОНОМИКА: Словакия е индустриално-аграрна страна, която от 2004 година е член на Европейския съюз. Тя има богати залежи на въглища (кафяви и лигнитни), руди (мед, олово, желязо), мрамор, минерали и други. Внася нефт и природен газ. От идустриалния сектор най-добре развити са химическата промишленост, металургията, машиностроенето, текстилната промишленост (един от традиционалните отрасли на страната) и хранително-вкусовата промишленост. Големи индустриални центрове са Братислава и Кошице. В селскостопанския сектор най-храктерни отрасли за Словакия са отглеждането на зърнени, бобови, зеленчукови и овощни култури (ябълки, круши, кайсии, орехи, лозя) и др. Развъждат се овце, едър рогат добитък, свине и коне. Голяма част от необходимата електроенергия на страната се добива във ВЕЦ-ове. В Словакия работят и атомни мощности. Проектът за изграждане на нов ВЕЦ „Габчиково“ (на 40 км от Братислава), която ще ползва водите на река Дунав, предизвиква остри протести от редица природозащитни организации. Сферата на услугите заема сериозен дял в икономиката на страната. Годишно Словакия се посещава от около 1,4 млн. туристи.
 • БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ (БВП): Словашката икономика все повече се доближава до тази на развитите страни. С най-висок устойчив растеж на БВП в Европейския съюз с 10,4% през 2007 година и с най-висок рейтинг словашката икономика все по-често е определяна като „Тигъра от Татрите”.
година БВП
2005 16,300
2006 18,200
2007 20,200
2008 21,900
2009 21,000
2010 22,000
2011 23,300
2012 24,600
 • ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова година и национален празник - Ден на възстановяването на словашката държавност), 6 януари(Богоявление), Разпети петък, Великден, 1 май (празник на труда), 8 май(Ден на победата над нацизма), 5 юли (Ден на светите братя Кирил и Методий - чества се пристигането на Кирил и Методий във Великоморавия), 29 август (Ден на словашкото национално въстание), 1 септември (Ден на словашката конституция), 15 септември (Успение Богородично - празнува се в чест на покровителката на Словакия), 1 ноември (Задушница), 17 ноември (Ден на борбата за свобода и демокрация - чества годишнините от студентските демонстрации срещу нацистката окупация през 1939 и демонстрациите от 1989 година, дали началото на Нежната революция), 25 декември (Коледа), 26 декември (Св. Стефан).Полезна информация за Унгария
Столица: Будапеща
Официален език: Унгарски
Най-голям град: Будапеща
Площ: 93 030km/2
Население: 10 014 324
Валута: Форинт (HUF)
Часова зона: GMT+1
 • ЗНАМЕ: Трикольор – чеврвено, бяло и зелено, рразположени хоризонтално. Цветовете на унгарското знаме се свързват с герба на Арпадовата династия, който представлявал щит с червени и бели линии. Съвременното знаме се появява през 1848 година като символ на независима Унгария по време на Унгарската национална революция.
 • ПЛОЩ: 93 030 км2 – Унгария е континентална страна, без излаз на море. Територията й обхваща голяма част от Панонската низина. В Унгария се намира и езерото Балатон, което е най-голямото езеро в Централна Европа (площ 596 км2 дълбочина 11 м и има тектоничен произход)
 • ГРАНИЧИ С: Австрия на запад, Словакия на север, Украйна на североизток, Румъния на изток, Сърбия и Хърватия на юг и Словения на югозапад.
 • ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: католици (51,9 %), протестанти-калвинисти (15,9 %), протестанти-лютерани (3 %) католици от източен обряд (2,6 %), и неопределили религиозната си принадлежниост — 25,6 %.
 • СТОЛИЦА: Будапеща – 1 702 297, като заедно с агломерацията броят им достига 3 271 110 жители (по данни от 2009 година).
 • ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Дебрецен (205 084 жители), Мишколц (171 096 жители), Сегед (167 039 жители) и Печ (156 664 жители).
 • РЕЛЕФ: Територията на Унгария има преимуществено равнинен характер. Голяма част от страната е разположена в Панонската низина. Западната й част, която е наречена Дунантул, е предимно хълмиста със средна надморска височина от 300 м. Източната част на Панонската ранина се нарича Алфьолд и има плосък, изключително равнинен релеф. В западната част на Унгария се намират предалпийските височини, чиято средна надморска височина е 500-800 м. На север от Езерото Балатон се намира платообразен масив. Близо до границата със съседна Словакия са разположени крайните дялове на Карпатите, които достигат средна надморска височина от 1000 м. В планините до границата със Словакия се намират едни от големите карстови пещери в Европа, изпълнени с подземни реки и езера.
 • ГОЛЕМИ РЕКИ: Най-характерното за реките в Унгария е, че всичките извират извън територията на страната. Безспорно двете най-големи реки в Унгария са Дунав и Тиса. Те имат огромно стопанско и транспортно значение за страната. Имат десетки по-малки притоци. Дунав тече през Унгария в продължение на 417 км, а Тиса – на 596 км.
 • ПЛАНИНИ: Унгария е предимно равнинна страна, на чиято територия няма високи планини. Все пак най-значимите от тях за Матра, Бюк и Бьорьожен.
 • НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Кекеш (1014 м), разположен в Матра
 • ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна република. Президентът на Унгария се избира от народните представители с мандат от 5 години. Има предимно представителни функции и е главнокомадващ на Унгарската армия. Изпълнителната власт в страната е в ръцете на министър-председателя, който е избиран от парламента на страната. Законодателната власт в Унгария се упражнява едновременно и от унгарския парламент и от унгарското правителство. Парламентът на страната е еднокамерен и се избира за срок от 4 години. Състои се от 386 народни представители.
 • ИКОНОМИКА: Унгария е индустриална страна с високо развито селско стопанство. Има добре развито лозарство и винопроизводство. От промишлеността най-добре са развити секторите на машиностроенето, комуникациите, химическата, фармацефтичната и текстилната промишленост. Голямо значение за икономиката на страната има туризмът. Важни туристически центрове са столицата Будапеща и езерото Балатон. Стабилната икономика и демокрацията в последните години направиха Унгария една от най-привлекателните за чуждестранни инвестиции страни от бившия социалистически лагер.
 • БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ (БВП): Брутният вътрешен продукт на Унгария за 2008 г. възлиза на 19 500 долара на глава от населението. 65% от БВП се осигурява от сектора на услугите, 31,2% на индустрията и едва 3,8% на селското стопанство. Около 1/3 от износа на Унгария е към Германия, 8% към Австрия. Половината от износа се пада на изделия на машиностроенето и автомобилостроенето. Важни индустриални райони са областта на столицата Будапеща и западната част на страната около границата с Австрия.
година БВП
2005 16,300
2006 17,600
2007 19,300
2008 19,800
2009 18,600
2010 18,800
2011 19,600
2012 20,000
 • ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари Нова година, 15 март – национален празник (чества се годишнината от Унгарската революция от 1848 г.), Великден, Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден), 1 май (празник на труда), 20 август - ден на основаването на държавата (чества се коронясването на първия унгарски крал Ищван I), 23 октомври – национален празник - ден на революцията и борбата за свободата от 1956 г. (чества се годишнината от Унгарската революция от 1956 г.), 1 ноември (Задушница), 25 декември (Коледа).


Допълнителна информация
 • При възникнали въпроси и информация за всички предлагани от нас продукти в България и чужбина не се колебайте да се свържете с нас на посочените телефони. Нашите сътрудници са готови да Ви окажат съдействие от понеделник до петък между 9.30 и 18.30 часа.

 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА№ 105-6223


 
Полезни връзки