Екскурзии от Варна

ЕГЕЙСКА ТУРЦИЯ - ДРЕВНИТЕ ЧУДЕСА НА СВЕТА ОТ ВАРНА И БУРГАС
Маршрут:
Варна - Бургас - Чанаккале – Айвалък – Кушадасъ – Бодрум – Памуккале – Бурса - Бургас - Варна

Продължителност: 6 дни / 5 нощувки

Транспорт: Автобус

 

Програма
Егейска Турция - Древните чудеса на света от Варна и Бургас
 • Маршрут: Варна - Бургас - Чанаккале – Айвалък – Кушадасъ – Бодрум – Памуккале – Бурса - Бургас - Варна


1 ден

Отпътуване от Варна в 04:00ч. от „Антим I”. Отпътуване от Бургас в 06:00ч. в посока – Айвалък /540 км/. Пресичане на пролива Дарданелите с ферибот при град Чанаккале и свободно време за разходка и обяд. Дървеният кон от филма Троя (2004г.) е поставен на крайбрежната му улица. Посещение на древна Троя, легендарния град и център на Троянската война, описана в епическата поема Илиада на Омир. Следва посещение на руините на известния просветен център на античността с древното име Ассос ( днешен Бехрамкале или Бехрам ), където философът Аристотел е преподавал и живял три години. Виждат се останки от Античния театър и храма на Атина от VI в. пр. Хр., а от Акропола на ( 238 м. надморска височина ) се открива спираща дъха гледка към залива Едремит, остров Лесбос, Пергамон, планината Ида и река Тузла. Отпътуване за известния морски курорт Гюре и настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.


2 ден

08:00ч. Закуска и отпътуване за Пергамон, разположен на хълм над съвременния град Бергама, някога голям културен център и една от най – важните археологически забележителности в Турция. Изкачване с лифт и разглеждане на Акропола и запазените останки от прочута библиотека, забележителния амфитеатър, храмовете на Траян и Дионис и Деметра, олтара на Зевс, гимназиум и древна агора. Близо до долния град могат да се видят също Асклепионът, храм на бога на здравето, Асклепий, и храмът на Серапис, (Озирис в Египет - бог на подземния свят ), превърнат от Византийците в базилика. Възможност за посещение на фабрика за производство на сувенири и бижута от полускъпоценния камък оникс.
Отпътуване за Измир - третия по големина град в Турция, а пристанището му е второто по големина след истанбулското. Старото име на града е Смирна. Основан е около 10 век пр. н. е и според някои е бил градът, където е живял Омир. Пристигане по обяд и свободно време в центъра на града.
Отпътуване и посещение на Ефес, някога едно от най-богатите търговски пристанища и втория по големина град в Източното Средиземноморие, след Александрия. Неговите обширни и внушителни руини свидетелстват за древната му роля като столица на римската провинция Азия по времето на Август Цезар. Могат да се видят одеона, базиликата и гробницата на Св.Йоан (смята се, че е написал евангелието си в Ефес), библиотеката на Целз (от II век сл.Хр.), храмовете на Адриан и император Дометиан, най–големия театър в древността, който побирал 44 000 души, двете Агори и др. Посещение на дома на Богородица, където се смята, че е живяла към края на живота си и на храма на Артемида – третото от седемте чудеса на древния свят. Привечер - настаняване в хотел в Кушадасъ. Вечеря.


3 ден

08:00ч. Закуска. Oтпътуване и разглеждане на Приена, наричан „Помпей на Мала Азия” - древен град, основан през IV век. пр. Хр. и разрушен при силно земетресение и епидемия от малария. За блясъка му днес свидетелстват останките от античния театър и византийска базилика, Храма на Атина и Деметра, Агората, сградата на Сената и др. Следва Милет – някога огромен град с три пристанища, днес – останал доста навътре в сушата. Жителите на този изключително богат в древността град са основали Черноморските колонии Одесос и Аполония. Пътуването продължава към Дидим, някога свещено място за поклонения. Славата му се дължи на величествения Храм на Аполон, който се разглежда.
Отпътуване за Бодрум. Разглеждане на крепостта Петрум, която се намира на мястото на античния Халикарнас. Построена е през XV век от Рицарите на Родос и е посветена на Свети Петър. Тъй като рицарите били от различни народности, кулите на крепостта са наречени Френска, Английска, Италианска, Германска. При строежа са използвани камъни и релефни плочи от руините на петото чудо на древния свят - Мавзолея на Цар Мавзол, чието място може да се види. Днес в крепостта се помещава Подводният археологически музей на Бодрум, който също може да се посети. Настаняване в хотел в Бодрум и вечеря.


4 ден

08.00ч. След закуска отпътуване на екскурзия по река Далян до приказния залив на костенурките карета-карета, които обитават района от милиони години – разходка с корабче сред тръстиките на реката с неповторима панорама към скалните гробници на античния град Каунос от времето на ликийските владетели.

Отпътуване за морския курорт Фетие, предлагащ чудесни плажове и исторически забележителности. В древността градът се е наричал Телмесос и е бил разположен в областта Ликия. В околностите му, както и на много от близките острови, има останки от древната ликийска култура. По пътя разглеждане на Ксантос и Летоон. Ксантос е бил столица и най-големият й град на ликийската държава. Тук са открити множество руини от някога съществувалия град, които са главна туристическа атракция. И тук може да се види как местните, ликийски традиции са се смесили с елинистичните влияния. В близост до него се намира и древният град Патара, с археологически находки и красива природа. Местността е обявена за национален парк. Свободно време на плажа Патара, който е сред най-просторните и дълги плажове по Средиземно море – цели 18 км. и е класиран на челни места сред най-добрите в света. Освен това е и място, където застрашеният вид морска костенурка – Caretta Caretta снася яйцата си. Настаняване в хотел във Фетие. Вечеря.


5 ден

08:00ч. Закуска и отпътуване за античния „свещан град” Хиераполис и за Памуккале. За да се стигне до Памуккале трябва да се премине по каменни улици и руини на древния град. Минералната вода е причината за възникването на това място на античния свещен град и превръщането на Памуккале в най-стария балнеоложки курорт на света. Варовитите отлагания от горещите минерални извори са изваяли ослепително белите скалисти тераси. Оттам идва и името на този екзотичен природен феномен - “замък от памуци”. Красотата на тези два обекта ги превръщат в едно от чудесата на света (според някои осмото), което е защитено от ЮНЕСКО и включено в Списъка на световното културно и природно наследство. Обяд в Памуккале. Следобяд - настаняване в хотел около Памуккале. Ползване на басейни с минерална вода. Вечеря.


6 ден

08:00ч. След закуска отпътуване за България. Посещение на древната столицата на Лидийските царе - Сардис. Смята се, че в Сардис за пръв път в историята на човечеството са сечени монети от злато и сребро. Пристигане в България към 22.00 ч.Цени
 • 09.03; цена 495 лв
 • 29.04; цена 530 лв
 • 20.09; цена 530 лв
 • 25.10; цена 495 лв
 • Цена на дете до 12 г.с двама възрастни: отстъпка 80 лв.


Цената включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Безплатни топли напитки в автобуса;
 • Фериботни, пътни и гранични такси;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Гюре в хотел 3/4*;
 • 1 нощувки със закуска и вечеря в Кушадасъ в хотели 3/4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Бодрум в хотел 3/4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Бодрум в хотел 3/4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Памуккале в хотели 3/4*;
 • Посещение на Троя и Ассос;
 • Посещение на Акропола на Пергамон;
 • Посещение на Измир;
 • Посещение на Ефес и Дома на Дева Мария;
 • Посещение на останките от третото чудо на света – храмът на Артемида;
 • Туристическа програма в Кушадасъ. Разглеждане на древните Приена и Милет и храма на Аполон;
 • Туристическа програма в Бодрум - крепостта Петрум и музея на подводната археология;
 • Посещение на петото чудо на света – музея в Халикарнас - гробницата на Мавзол;
 • Разглеждане на Лето, Ксантос и Патра;
 • Разглеждане на Памуккале и древния Хаиераполис;
 • Посещение на древната столица на Лидия - Сардес;
 • Екскурзоводско обслужване с местен екскурзовод по целия маршрут;
 • Водач от туристическата агенция.


Цената не включва:
 • Входни такси за изброените по програмата обекти;
 • Доплащане за медицинска застраховка на стойност 5000 евро; за лица до 65 год. по 2 лв. на ден; за лица над 65 год. по 4 лв. на ден; за лица над 75 год. по 6 лв. на ден;
 • Доплащане за единична стая – 140 лв.;
 • Доплащане за тръгване от:
  • Варна - 25 лв.; Шумен – 35 лв.; Обзор – 20 лв.; Влас, Несебър и Слънчев бряг – 10 лв.; Поморие и Сарафово – 5 лв. /При минимум 4 човека/

Ориентировъчни входни такси:
 • Троя - 20 т.л.; Ассос - 10 т.л.; Пергамон - 25 т.л., ползване на лифт – 12 т.л., Асклепион - 20 т.л.; Ефес - 30 т.л.; дома на Богородица – 20 т.л.; Приена - 5 т.л.; Милет – 10 т.л.; Храма на Аполлон - 10 т.л.; крепостта Петрум и музея на подводната археология - 30 лири; храма на Мавзол - 10 т.л.; такса за лодка по р. Далян – 10 т.л. Ксантос - 10 т.л.; Летоон - 5 т.л. ; плажа на Патара – вход 10 т.л.; Памуккале и древния Хиераполис - 20 т.л.; Сардес – 10 т.л.


Други условия:
 • Възможно е разместване в графика на провеждане на доп. мероприятия с цел спазване работното време на обектите или комбиниране с други български групи за достигане на необходимия минимум от 20 туриста.


Допълнителна информация:
 • Децата до 12г. ползват 10 лв отстъпка от цената на възрастен за екскурзиите!!!

Необходими документи
 • валиден международен паспорт мин. 6 месеца преди последния ден престой на територията на Р.Турция; - за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Записване и начин на плащане:
 • внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва до 10 дни преди датата на отпътуване.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 40 пълноплащащи туриста;

Турция: Няма визови и санитарни изисквания; забранено е пушенето на обществени места;

Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 112 - 6882


 
Полезни връзки