Екскурзии от Варна

МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ НА ЕГЕЙСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ: ЧАНАККАЛЕ - ТРОЯ - АЙВАЛЪК - ПЕРГАМОН - ОСТРОВ АЛИБЕЙ - ШЕЙТАН СОФРАСЪ - ЛОЗЕНГРАД ОТ ВАРНА И БУРГАС
Маршрут:
ЧАНАККАЛЕ – ТРОЯ – АЙВАЛЪК – ПЕРГАМОН – остров АЛИБЕЙ – ШЕЙТАН СОФРАСЪ – ЛОЗЕНГРАД

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 159 лв.

 

Програма
МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ НА ЕГЕЙСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ
 • От Варна и Бургас

ЧАНАККАЛЕ – ТРОЯ – АЙВАЛЪК – ПЕРГАМОН – остров АЛИБЕЙ – ШЕЙТАН СОФРАСЪ – ЛОЗЕНГРАД


ПРОГРАМА:

1 ден /04.05./: Варна – Бургас – Малко Търново – Чанаккале

Отпътуване от Варна /ул. Антим I – 00:30ч./, от Бургас /бензиностанция ОМВ до хотел „Мираж“ – 02:30ч./ по маршрут ГКПП Малко Търново – Кешан – Гелиболу. Нощно пътуване. Сутринта преминаване на пролива Дарданели – тесен пролив и воден път от международно значение, свързващ Мраморно море със Средиземно и Егейско море. Проливът е част от континенталната граница между континентите Европа и Азия и разделя азиатската от европейската част на Турция. Пристигане преди обяд в Чанаккале – съвременен многолик и оживен град с богата история, легенди и природни дадености. Свободно време за разходка по крайбрежния булевард, където се намира символа на града – внушителният Троянски кон, реквизит от филма „Троя”, подарък на града; Часовниковата кула и Старият град, който ще Ви пренесе в един различен свят с калдъръмени улички и запазени стари сгради, в които се помещават кафенета и ресторантчета. Отпътуване към Айвалък. След обяд настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря. Нощувка.


2 ден /05.05./: Пергамон – остров Алибей – „Шейтан Софрасъ“

Закуска. Свободно време или програма по желание и допълнително заплащане – екскурзия до древния Пергамон, посещение на остров Алибей, пешеходна разходка из Айвалък, фото пауза край „Шейтан Софрасъ“. През древността Пергамон е бил гръцкия и римски културен център. Историята на Пергамон започва от разпадането на Персийското царство. След смъртта на Александър Велики, Лизимах, един от пълководците му, получил западната част на Анадола и избрал за съхраняване на неизброимите богатства непристъпната скала, където впоследствие бил построен град Пергамон. Изобилието от добре съхранените архитектурни паметници свидетелстват, че в миналото Пергамон е бил богат гръцки и римски културен център. Светилището на Асклепий – храм на древногръцкия бог на лечението и медицината, счита се за първата болница в човешката история. Тук Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова и този факт днес е в основата на змията в логото на съвременната фармация. Комплекса „Червената базилика“ или Къзъл Авлу, които датират от II в.сл.Хр. и са конструирани по време на римския император Адриан. Акропола, където е била знаменитата Библиотека, в която се съхранявали над 200 000 пергаментови свитъци и др. Остров Алибей, познат още и като Джунда е най-големият и значимият от Айвалъшките острови. Той е свързан посредством мост с Айвалък на сушата. Това е най-старият и единствен оцелял мост в Турция, който свързва суша, разделена от проток. Островът е известен с многобройните християнски църкви и манастири, както и китни рибни ресторантчета, подредени едно до друго по крайбрежието. Приятната атмосфера на острова се допълва и от старите къщи в стил неокласицизъм, с изящни дървени и каменни елементи. Спирка при „Шейтан Софрасъ“ /в превод „Трапезата на Дявола“/ – извисяваща се скала с причудлива форма. Според местния фолклор вдлъбнатината в скалата е стъпката на Дявола, която той е оставил, докато е правил огромен скок към остров Лесбос. Айвалък е разположен в красив залив на Егейско море, точно срещу митичния гръцкия остров Лесбос. Името му означава "Мястото на дюлята", но въпреки това Айвалък е заобиколен от сякаш безкрайни градини с маслинови дървета, от чиито плодове се произвежда голяма част от най-добрия турски зехтин. В древността градът е бил познат под името Кидонай и са съжителствали гърци и турци. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.


3 ден /06.05./: Айвалък – Троя – Бургас – Варна

Закуска. Отпътуване за България. Възможност /с предварително записване/ за посещение на Троя с местен екскурзовод и беседа на български език /заплаща се допълнително/ - една вълнуваща среща с древността. Троя – вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и арена на легендарната Троянска война, описана в епическата поема „Илиада“ на Омир. На хълма Хисарлък са разположени руините на деветте троянски града – от развалините на първото селище, изниквали основите на следващото и така до седмото, открито през 1870г. от заможният германски бизнесмен Хайнрих Шлиман. Спирка за пазар в Лозенград.Дати: 04.05. – 06.05.2019г.

Цена:
 • 159 лв. от Бургас;
 • 169 лв. от Варна

Цената включва:
 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки, 2 закуски и 2 вечери в хотел 4* в Айвалък/Сарамсаклъ, при настаняване в двойни и тройни стаи;
 • Представител на Агенцията по време на пътуването;
 • Разходка в гр. Чанаккале.


Цената не включва:
 • Целодневна екскурзия до Пергамон, остров Джунда, „Шейтан Софрасъ“ – 40 евро /включва транспорт, входни такси и екскурзоводско обслужване/;
 • Посещение на Троя с лицензиран екскурзовод и беседа на български език – 15 евро /заявява се и се заплаща предварително, при записване и включва екскурзоводско обслужване на български език и входни такси; посещението се осъществява при минимум 20 записани/;
 • Медицинска застраховка при пътуване в чужбина за лица до 69 год. – 2 лв./ден; за лица над 69 год. – 5 лв./ден;
 • Настаняване в единична стая – 30 лв.


Информация:
 • Обявената цена е на човек настанен в двойна / тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека.
 • Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 20 туристи.
 • Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.


Необходими документи:
 • международен паспорт, валиден минимум 90 дни след датата на завръщане; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител - нотариално заверена декларация от единия или двамата родители /оригинал + копие/.

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Допълнителна информация
 • Астеа Тур предлага на своите клиенти и сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по-малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.

 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 101 - 6882


 
Полезни връзки