РАЙ ПО БРЕГОВЕТЕ НА АДРИАТИКА - ДУБРОВНИК - БУДВА - КОТОР - МОСТАР И САРАЕВО

Маршрут: ВАРНА –ВЕЛИКО ТЪРНОВО - СОФИЯ –ПОДГОРИЦА - БУДВА-КОТОР - ДУБРОВНИК – МОСТАР - САРАЕВО

Дати:

7 дни / 4 нощувки

транспорт: Автобус

цена: 375 лв. 

РАЙ ПО БРЕГОВЕТЕ НА АДРИАТИКА - ДУБРОВНИК - БУДВА - КОТОР - МОСТАР И САРАЕВО
 • От Варна, Шумен, Велико Търново, Севлиево и София

4 нощувки със закуски и вечери

Дати на отпътуване :
 • 13.10.2017 г.- Потвърдена - няма свободни места!
 • 15.11.2017 г.

Наричат Дубровник „Перлата на Адриатика”. И наистина, малко са градовете в Европа, събрали на едно място – край яките крепостни стени и кули, край сините морски води, такова голямо и автентично богатство от епохата на Средните векове и Ренесанса, толкова разообразни архитектурни стилове в изграждането на прекрасните дворци, църкви и къщи, такава атмосфера и жизнен дух, които дори жестоките бомбардировки преди повече от 20 години не успяха да сломят. Напротив, днес Дубровник е световноизвестен туристически център под закрилата на ЮНЕСКО. Тук се стичат хиляди туристи от всички краища на света и разнасят славата на града, както в старите времена дубровнишките търговци са печелили доверие и са изпълнявали мисията си на достоен „бизнес” партньор на великите сили от европейския континент и Изтока. Да не забравяме, че една от тях е била и България – лично цар Иван Асен ІІ дарява Дубровник с грамота, даваща право за търговия с Второто ни българско царство. Предлагаме ви една визита на този великолепен град от Варна, Шумен, Велико Търново, Севлиево и София.


Програма

1 ден. Варна - Шумен – Велико Търново
 • Отпътуване от Варна от ул.Антим I около 18:00ч.
 • От Шумен около 19:00 от 5 ти км / При група от 10 човека от паркинга на БИЛА до ОМВ /
 • От Велико Търново от Автогара Юг 21:15ч.
 • От Севлиево бензиностанция ЕКО до Идеал Стандарт около 22:00ч. Нощен Преход.

2 ден София – Подгорица – Будва – Котор

Отпътуване от София от пл. Александър Невски за Сараево около 01:30ч./сутринта/. Пристигане на Черногорската ривиера около 10:30ч.
Будва- едно от най-старите селища в Европа. - Пешеходна обиколка на Будва с разглеждане на Средновековната крепостна стена, църквата „Св.Троица” , Католическата църква „Св.Йоан” - Към църквата "Свети Йоан" от XVIII в. през 1867 г. е пристроена камбанария, която съществува до днес. Храмът разполага с богата библиотека, даваща сведения за историята на града в края на XVIII в. . Не е нужно да пропътувате половината свят, за да достигнете до екзотични места. Черногорският град Будва и неговата ривиера са съвсем близо. Изключително красива гледка се открива от Цитаделата в града(входна такса 2 евро). Свободно време за разходка и пазаруване в кокетните магазинчета или обяд из живописните тесни улички на стария град . Отпътуване за Котор - средновековен град под егидата на ЮНЕСКО , разположен между крепостни стени. Пешеходна разходка из средновековния град и разглеждане на църквите Свети Николай Чудотворец, Света Мария”, Католическата катедрала "Свети Трифон" - построена през XII в. може да ви служи за ориентир из лабиринта на Стария град. Възстановена е в романски стил с барокови и готически елементи, след като по време на земетресение през 1667 г. част от фасадата и кулите й са разрушени, Часовниковата кула. Много от площадите в Котор, предимно в Стария град, имат забавни имена като Площад на марулята, Площад на млякото, Площад на брашното или Площад на киното. Надвечер настаняване в хотел на Черногорската ривиера .Вечеря .Нощувка .


3 ден Дубровник – остров Локрум

Закуска. Около 09:00ч. отпътуване за Дубровник. Пристигане около 10:30ч. Целодневна програма в Дубровник с местен екскурзовод на български език. Заради своята красота и историческо минало, Дубровник се е превърнал в един от най-зашеметяващите курортни градове на Балканския полуостров – град-музей, град-крепост, град-мечта. Дубровник е средновековен град с хилядолетни традиции, намиращ се на крайбрежието на Далмация, в най–южната част на Хърватска. Панорамна обиколка на Дубровник с екскурзовод на български език. Пешеходна програма с местен екскурзовод на български език в Стария град : Пешеходната обиколка на старата част на Дубровник включва църквите Свети Спас и Свети Влах – светецът - защитник на града, паметникът Гундулич, паметника на Орландо, старинната улица Страдун, Францисканския манастир, Доминиканския манастир, галерията Кнежев двор и Йезуитската църква Свети Игнасиус , Фонтана на Онуфрий , Дворецът Спонза в част , на който се е помещавал монетния двор на Републиката,както и първото училище на града. Свободно време в стария град.
• По желание Разходка с корабче до остров Локрум – обявен за национален парк. Достига се с корабче от Стария град.Тук може да видите Ботаническа градина с ендемични тропически и субропически растителни видове от целия свят. На острова може да видите и да се къпете в малко езерце наречено „Мъртво море”, с кристално чисти и спокойни води, както и Крепостта, построена през 1806 г. от французите. Това е най-високото място на острова – 98 м., от където се открива красива гледка към целия остров и Дубровник.
Надвечер настаняване в хотел в района на Дубровник. Вечеря .Нощувка.


4 ден - Хърватска ривиера – Остров Корчула- град Стон и Оребич –посещение на ферма за миди и дегустация на най-стари хърватски вина

Закуска .Свободно време или * По желание Целодневна Екскурзия до Остров Корчула – град Стон и полуостров Пелесач.
Екскурзията ни започва с разглеждане на Мали Стон – градче, известно с най-дългите крепостни стени в Европа (2-ри по дължина в света след Китайската стена, чиято оригинална дължина е била 5.5 км, а днес са запазени 4.5 км от тях).Града е известен и с своите ферми за миди и стриди.Отглеждат се два вида –„ Мушули“ или черни миди и Стриди. Възможност за дегустация – между 1 евро и 3 евро на човек. От там по полуостров Пелесач се отправяме към град Оребич и от пристанището за 15 мин.с корабче стигаме до остров Корчула – Родното място на Марко Поло и един от най – големите острови по Далматинското крайбрежие. Старият град Корчула е един от най-красивите средновековни градове на Адриатическото крайбрежие. Изключително живописен с малките улички и площади, както и Катедралата Св. Марко. Корчула се намира срещу град Оребич и предлага пълна програма за почивка на море- от добри плажове и водни спортове, до тишина, спокойствие и непокътната зеленина. Корчула е рай за сърфистите. Обиколка с местен лицензиран екскурзовод на български език .Свободно време.Връщане отново в град Оребич и се отправяме към винарна Матушко.По- желание дегустация и беседа на вина . Дегустация на 5 вида напитки , сред които и най-качественото червено вино в Хърватска „Дингач „. Късния следобед връщане в хотела. Вечеря.Нощувка.


5 ти ден – Дубровник – Мостар – Сараево / Босна и Херцеговина/

Закуска . Освобождаване на хотела и отпътуване за град Мостар – Босна и Херцеговина.
Разглеждане на Старият турски мост над река Неретва построен през 16в. /Мостът е в списъка за културни наследства на UNESCO. По време на ожесточените сражения през 1993г. е разрушен, и отново възстановен и открит през 2004г./. Разходка по тесните калдаръмени улички на старата част на града.Възможност за посещение на небеизвестния пазар на града за покупка на сувенири и лакомства.Възможност за обяд .
Отпътуване за Сараево – столицата на Босна и Херцеговина. Панорамна обиколка на Сараево: моста на Айфел и историческия мост, където е бил убит австро-унгарския престолонаследник Фердинанд /причина за започването на Първата световна война/, Инат къща, Кметството, Катедралата и Баш чаршия. Надвечер настаняване в хотел в Сараево .Вечеря .Нощувка.


6 ден Сараево – България

Закуска. Около 08:30ч. отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта .

07 ден

Пристигане във останалите градове по маршрута сутринта.

На човек в двойна/тройна стая Дете от 02г. – 12г.настанено с двама възрастни
Отпътуване от Варна/ Шумен 400 лв 370 лв
Отпътуване от Търговище/ Велико Търново/ Севлиево 390 лв 360лв
Отпътуване от София 375 лв 345 лв


Цената включва
 • Транспорт с лицензиран автобус за международни превози
 • 4 нощувки със закуски и вечери в хотели 3* / 1 в района на Будва ,2 на Дубровнишката ривиера и 1 нощувка в Сараево /
 • Панорамна обиколка на Дубровник с местен лицензиран екскурзовод на български език;
 • Туристическа програма в стария град Дубровник с екскурзовод на български език;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътува в чужбина” с покритие 5000 евро за лица до 65г.
 • пътни, гранични такси, чек пойнт;
 • Екскурзионна програма в Сараево , Мостар , Будва и Котор с екскурзовод на български език


Цената НЕ включва:
 • входни такси за музеи и забележителности, билети за градски транспорт и лични разходи;
 • доплащане за единична стая – 100 лв. за целия период ;
 • доплащане за медицинска застраховка за пътуване в чужбина с лимит 5000 € за лица от 65г. – 70 г. – 6лв / от 70-79.99 год. – 8.00 лв.; лица 80 и повече години не се застраховат;

Допълнителните мероприятия По желание :
 • Екскурзия с корабче до Остров Локрум – 18 евро (35 лева) на човек при група от минимум 20 туриста и включва: билети за корабчето в двете посоки, екскурзовод и входна такса за природния резерват /провежда се при благоприятни метереологични условия /
 • Целодневна екскурзия до о-в Корчула – 35 евро (70 лева) на човек при група минимум 20 туриста и включва екскурзовод, транспорт, посещение на най-малкия град Стон (ферма за миди, вторите по дължина крепостни стени след Китайската стена ,солници), преминаване с автобус през полуостров Пелесач до град Оребич, с кораб до о.Корчула – разглеждане на стария град Корчула, родно място на Марко Поло. Посещение на винарна Матушко – дегустация на 5 вида напитки

Ориентировъчни входни такси на обекти , които можете да посетите в свободното си време:
 • Дубровник: - Крепостната стена на Дубровник – 150 HRK; - Княжев двор + 8 обекта (музеи и галерии) – 100 HRK; - Доминикански манастир – 30 HRK; - Старата аптека във Францисканския манастир – 30 HRK; лифт в Дубровник – 108 HRK; еднопосочен автобусен билет 10 HRK, закупува се в автобуса
 • Будва: Цитаделата с музея на открито в Будва – 2,5 €;
 • Котор: Крепостната стена – 1; Музей на морето – 4 €; - Катедралата „Св.Трифон”– 3.5 €;

Валути по програмата : Босна и Херцеговина – босненска марка (ВАМ) 1 € около 1.96 ВАМ; в Хърватия – куна (HRK) – 1€ около 7.4 HRK; в Черна гора / Будва и Котор / – евро


Забележка
 • Всички допълнителни мероприятия се заявяват и заплащат в офиса на агенцията преди отпътуване .Заявени и заплатени по време на екскурзията са с по висока стойност.
 • Възможна е промяна в последователността на мероприятията в зависимост от часовете на резервация за историческите обекти.
 • Упоменатите часове са ориентировъчни и ще търпят промени по време на пътуването без да се ощетява групата.
 • Настаняването по седалки в автобуса се осъществява според последователността, датата , която е сключен договорът на записване.

Необходими документи:
 • валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Начин на плащане:
 • внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 7 дни преди датата на отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване


 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 156 - 13607