Екскурзии от Варна

ЕКСКУРЗИЯ ДО ТИРАНА - ДУРЪС - БЕРАТ - АПОЛОНИЯ - ВЛЬОРА - ГИРОКАСТРА - БУТРИНТ - САРАНДА, АЛБАНИЯ ОТ ВАРНА И БУРГАС
Маршрут:
Елбасан - Дуръс – Тирана – Шкодра - Круя – Лежа – Берат – Вльора – Гирокастра – Бутринт – Саранда

Дати:
18.09.2019, 15.10.2019,

Продължителност: 6 дни / 5 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 345 лв.

 

Програма
ЕКСКУРЗИЯ ДО ТИРАНА - ДУРЪС - БЕРАТ - АПОЛОНИЯ - ВЛЬОРА - ГИРОКАСТРА - БУТРИНТ - САРАНДА, АЛБАНИЯ
 • с тръгване от Бургас, Варна, Пловдив и София

 • АЛБАНИЯ – „ОТ СЕВЕР НА ЮГ”
Елбасан - Дуръс – Тирана – Шкодра - Круя – Лежа – Берат – Вльора – Гирокастра – Бутринт – Саранда

Албания е разположена на Адриатическото крайбрежие на Балканския полуостров. Страната представлява уникална смесица от различни култури и цивилизации. Доказателство за това са многобройните замъци, крепостни стени и исторически забележителности. Албания е сред най-новите туристически атракции и екзотичната дестинация на Европа. Богатството на страната е в топлия й средиземноморски климат и тюркоазено море, в нейните прекрасни плажове, снежни планини и водопади, в множеството езера и реки пълни с риба. Неповторимата атмосфера и нейните приятелски настроени граждани обаче правят тази Европейска страна уникална.


ПРОГРАМА:

1-ви ден:

Отпътуване в 22.30 ч. (предния ден) от Варна, ул.“Антим I“; в 01.00 ч. от Бургас, ул.„Булаир“ с/у х.„Булаир“; в 04.00 ч. от Пловдив, бензиностанция ОМВ до х.”Санкт Петербург”; в 06.00 ч. от София, стадион „В.Левски“ през Македония за Тирана. Почивки по пътя. Фото-пауза в Елбасан – четвъртият по големина град в Албания, известен с отлично запазените средновековни укрепления. Вечерта пристигане и настаняване в хотел 3* в района Тирана/Дуръс. Нощувка.


2-ри ден:

Закуска. Обзорна обиколка на Тирана – столицата на Албания: площад "Скендербег" със статуята на националния герой Георги Скендербег, националния исторически музей, операта, двореца на културата, кметството, часовниковата кула, джамията „Етем бей“. Свободно време. Отпътуване за Дуръс. Пристигане и обзорна обиколка в българския през Средновековието град-крепост Драч – останките на крепостната стена, античния амфитеатър, пристанището, венецианската кула, агората и др. Свободно време. Връщане в хотела. Нощувка.


3-ти ден:

Закуска. Свободно време или по желание и срещу доплащане еднодневна екскурзия с местен екскурзовод до Шкодра, Лежа и Круя: Отпътуване за Шкодра – разположен на брега на Шкодренското езеро и неофициална столица на албанския север. Свободно време за разходка по главната алея, която датира от началото на XX век с неокласическа архитектура. Високо над Шкодра се виждат запазени крепостните стени на замъка Розафат, който датира от III век пр.н.е. Отпътуване и след около час пристигане в Лежа – през средновековието градът придобива известност най-вече с основаната тук през 1444 г. от Скендербег Лежка лига, чиято цел е борба срещу османските нашественици на Балканите и в частност в албанските владения. Скендербег е погребан в катедралата в Лежа, която е посветена на Свети Никола. Отпътуване за Круя – родното място на националния герой Скендербег. Свободно време за разходка по старата чаршия, за разглеждане на останките на крепостта от V век, в която се намират музеят на Скендербег и Етнографският музей, съхраняващ експонати от занаятчийството по тези земи. Отпътуване и връщане в хотела. Нощувка.


4-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Берат (българският Белиград). Градът на хилядите прозорци е архитектурен резерват под закрилата на ЮНЕСКО. Възможност за разходка из крепостта „Кале“ и посещение на църквата „Света Богородица“, съхранила мощите на учениците на Кирил и Методий – Горазд и Ангеларий и приютила музея на Онуфрий. Свободно време за обяд и разходка из православния квартал Горица и мюсюлманския Мангалем . Отпътуване за древната Аполония – античен гръко-римски пристанищен град, основан през 588 г. пр.н.е. – крепост и търговски център, от който тръгва в североизточна посока южният ръкав на римския военен път Виа Егнация. Отпътуване за Вльора – известен като „градът на героите”, защото именно тук са се водели едни от най-важните битки за свобода, тук е обявена независимостта на Албания от Османската империя. Днес градът е второто по големина пристанище на страната, както и предпочитан летен курорт. Пристигане и настаняване в хотел 3*. Нощувка.


5-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Гирокастра – родно място на Енвер Ходжа, дългогодишният авторитарен ръководител на Албания. Свободно време за разходка: старият базар, крепостта над Гирокастра с националния музей на оръжията, къщата на Енвер Ходжа, където сега се помещава Етнографския музей. Отпътуване за спиращия дъха античен Бутринт (под закрилата на ЮНЕСКО) – древен римски град, заобиколен от красивия едноименен национален парк, събрал безброй артефакти от бронзовата епоха до XIX в. – обширни крепостни стени, амфитеатър, базилики, храмове и венециански замъци. Отпътуване за Саранда – градът на четиридесетте светци, разположен срещу остров Корфу, на брега на Йонийско море. Настаняване в хотел 3* в Саранда. Нощувка.


6-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за България през Гърция. Почивки по пътя. Пристигане в София и Пловдив вечерта, в Бургас и Варна след полунощ.Стандартна цена:
тръгване: от София от Пловдив от Бургас от Варна
Цена възрастен в двойна/тройна стая 345.00 лв. 355.00 лв. 370.00 лв. 399.00 лв.
Цена на дете до 12 г. 295.00 лв. 305.00 лв. 320.00 лв. 349.00 лв.
 • Отстъпка „РАННО ЗАПИСВАНЕ” – 90/60/30 дни преди датата на отпътуване – съответно 9/6/3%
 • Отстъпка за група от минимум 30/20/10 пълноплащащи туристи – съответно 9/6/3%
 • Ползва се само една от посочените отстъпки – за дете, за ранно записване, за група или СЦО


Цената включва:
 • транспорт с лицензиран автобус;
 • пътни и гранични такси, паркинг;
 • 5 нощувки със закуска в хотели 3* – 3 в Тирана/Дуръс; 1 във Вльора, 1 в Саранда;
 • обзорни обиколки с местен екскурзовод на Тирана, Дуръс, Берат, Аполония, Гирокастра и Бутринт;
 • водач от агенцията по време на пътуването;
 • застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 € за лица до 69.99 г.


Цената НЕ включва:
 • застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 € за лица 70-84.99 г. – 12.00 лв.;
лица 85 и повече години не се застраховат;
 • пет вечери на 3-степенно меню, без напитки – 100.00 лв.;
 • единична стая – 125.00 лв.;
 • ползване на двойна седалка от един турист: 190.00 лв.;
 • еднодневна екскурзия до Шкодра, Лежа и Круя с местен гид – 40.00 лв.(без входни такси);
 • входни такси, туристически такси и билети за градски транспорт.


Необходими документи:
 • валиден международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 г., пътуващи сами, непридружени от родителите си, или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина. Паспортът, оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.


Записване и начин на плащане:
 • внасяне на 30% от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълният комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 14 дни преди датата на отпътуване;


Допълнителна информация:
 • Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване; заплащат се при доплащане на екскурзията и се осъществяват при минимум 25 туристи; Заявени по време на пътуването допълнителни мероприятия и услуги се заплащат в евро в случай, че могат да бъдат предоставени;
 • Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
 • При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Св. Влас, Сл.бряг, Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Поморие, Сарафово – 8 лв.; **Отпътуването от Варна се осъществява при минимум 6 туристи.
 • Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" струва от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗАД Армеец. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.
 • Албания: няма допълнителни визови и санитарни изисквания;
 • Парична единица – албански лек – 1 албански лек = 100 киндарки;
 • Валутен курс: 1€ = 136 ALL; 1 лв.= 69.53 ALL;
 • Часово време: България 12:00 ч. Албания 11:00 ч.
 • Входни такси (ориентировъчни цени към 30.11.2018 г.): Дуръс: амфитеатър 400 ALL; Аполония: 400 ALL;
Берат: крепост „Кале“ 200 ALL; музей на Онуфрий 200 ALL; Бутринт: 700 ALL;
Тирана: Национален исторически музей 200 ALL, Бункерът 500 ALL;
Круя: музей на Скендербег 200 ALL; Етнографския музей 400 ALL; Шкодра: замък Розафат 200 ALL; музей на фотографията 700 ALL; Гирокастра: крепост 200 ALL, музей на оръжията 200 ALL.

Допълнителна информация
 • Уважаеми клиенти, информацията публикувана на този сайт е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на АСТЕА ТУР !

ОФЕРТА № 103 - 3988


 
Полезни връзки