Трикове и съвети за изгодни самолетни билети

В последно време наблюдаващата се тенденция към поскъпване на цените за съжаление не подмина и самолетните билети не само на редовните авиокомпании, но и на нискобюджетните. Именно поради тази причина все по-често си задаваме въпроса как бихме могли да закупим самолетен билет за желаната дестинация на по-изгодна цена. Целта на настоящата статия е да Ви дадем някои ценни насоки, които биха могли да Ви бъдат полезни, като Ви спестят доста време и средства.

Като за начало Ви съветваме да планирате пътуването си възможно най-рано - поне 3-4 месеца предварително, като за летните месеци и около Коледните и Новогодишните празници е желателно този срок да бъде по-дълъг. Вероятно ще бъде любопитно за Вас да научите, че най-използваната от пътниците икономична класа от своя страна е разделена на няколко подкласи, всички от които са с различни цени, но предлагащи едни и същи условия на комфорт на борда на самолета. Единствената разлика се състои в условията, които позволяват или нeпозволяват евентуална промяна на дата или анулация. В този ред на мисли напълно логично е местата с най-ниски цени да бъдат изкупени малко след като бъдат пуснати в продажба. Моля да имате впредвид, че при редовните авиокомпании можете да закупите своя самолетен билет до 11 месеца преди датата на пътуване.

Друг важен момент при търсенето на евтин самолетен билет е сезонността. Повечето авиокомпании предлагат различни цени на самолетните си билети в зависимост от периода на пътуване. При възможност е хубаво да избягвате периодите, когато хората масово пътуват, а именно от 15-ти юни до 15-ти септември и от 15-ти декември до 15-ти януари. Най-ниски цени се предлагат за месеците октомври, ноември, февруари и март, когато не е изключено да попаднете и на допълнителна промоция, която със сигурност може да Ви впечатли.

Ако сте решили да си закупите двупосочен билет е важно да знаете, че изключително краткия престой от порядъка на ден-два ще се отрази доста негативно на усилията Ви да се снабдите с изгоден самолетен билет. Повечето авиокомпании имат различни изисквания относно това колко дни трябва да има между кацането Ви и съответно излитането Ви от въпросното летище. Понякога и прекалено дългия престой също не се толерира, особенно когато става въпрос за дестинации като САЩ и Канада. В този случай Ви съветваме преди да вземете окончателно си решение първо да се консултирате със специалист от туристическа агенция, оторизирана и имаща достъп за работа до on-line системите за резервации и издаване на самолетни билети.