ЛОНДОН - ОТНОВО И ОТНОВО...

В действителност много са причините, поради които от няколко години мечтаех да посетя Лондон и с нетърпение очаквах да настъпи подходящия момент. Предполагам, че всеки от Вас в часовете по английски език е изпитвал особенно силно чуство на любопитство да види на живо така емблематичните забележителности от учебниците и да се потопи в атмосферата на този мегаполис.

Пътуването ми започна от летище Варна с директен полет за най-голямата по своите мащаби европейска столица. След полет от три часа и половина и благополучно кацане на второто по големина и значимост лондонско летище Гетуик, аз се отправих към хотел „Роял Нешънъл“. Много ми беше трудно да избера добър хотел на разумна цена и поради тази причина се обърнах за помощ към Астеа Тур. Много съм им благодарна за избора и резервацията, която ми направиха – хотела се оказа с наистина перфектното разположение и предлага много добри условия.

Когато пътувате самостоятелно е доста важно предварително да си съставите програма по дни и часове, която да спазвате за да можете действително да посетите всички обекти, както и да проучите най-бързия начин за предвижване между тях. За почти всички забележителности се предлага закупуването на онлайн билети, което допълнително ще Ви спести от времето, в чакане по големите опашки от туристи.

Добре е да знаете, че обществения транспорт в Лондон е доста скъп. Най-лесния и удобен начин за предвижване е метрото. Еднодневните травел карти са най-изгодни,тъй като Ви дават право да пътувате по всички линии на метрото и автобусите, особенно ако пътуването Ви започне след 9.30ч. Цените варират в зависимост от зоните, които изберете.

Туристическата ми обиколка започна с посещение на Бъкингамския дворец, където особенно много ме впечатли смяната на караула – истински спектакъл, който можете да наблюдавате всеки ден от 11.30ч. Следваха Биг Бен, сградата на Парламента и Уестминстърското абатство, Тауър Бридж и Кулата на Лондон – превърнали се в символ на английската история. Безспорно мой фаворит за винаги ще си остане най-величествената и спираща дъха катедрала - „Сейнт Пол“. Изключителен шедьовър не само заради големите си мащаби, богата ахитектура и декорация, но и заради историята на цял един народ. Построена е за тридесет и пет година на мястото на църква, изгоряла по времето на най-големия пожар в цялата история на Лондон. Характерно за катедралата е тройния купол, издигащ се на височина 120м, до който можете всеки желаещ може да се изкачи по специален много тесен коридор състоящ се от малки тесни стълбички, толкова тесен, че двама човека могат да се разминат доста трудно. Когато достигнете до второто ниво на купола /за съжаление третото и най-високо беше затворено за реставрация/ Ви гарантирам, че чуството което ще изпитате няма аналог. Това е нещо, което не може да се опише с думи, както гледката на която можете да се полюбувате от откритата част на купола. Тя може да бъде сравнена може би единственно с тази от Лондон Ай. Ако разполагате с повече време задължително трябва да посетите замъка Уиндзор, който се намира в едноименния град, но не е чак толкова отдалечен от Лондон.

За пазаруване, задължително трябва да отделите поне един ден. В Лондон има много търговски центрове, но аз лично за да не губя много време в излишно пътуване заложих на магазините в централната част. На първо място със сигурност трябва да посетите магазините на Оксфорд Стрийт – най-дългата търговска улица. Тук има представителни магазини както на най-скъпите търговски марки /Диор, Живанши, Макс Мара и др./, така и на по-масовите /Спорт Директ, Марк и Спенсър, Некст, Праймарк и др./ и почти винаги търговците предлагат отсъпки. Особенно подходящо време за пазаруване, когато цените навсякъде падат с между 50 и 90% са дните след Коледа. Други търговски улици в централната част на града са Реджънт Стрийт, Бонд Стрийт и Тотнъм Корт Роуд.

Музеите и галериите в Лондон са над триста и са сред най-богатите на исторически и културни колекции в цял свят. Особенно внимание и повече време трябва да отделите на Бртанския музей – най-голямото находище на археологически находки от всички краища на света и на Националната галерия – където съхраняват оригинали от картините на най-известните художници.

Лондон предлага и много нощни развлечения за своите туристи – известните английски пъбове, ресторанти барове и дискотеки.

Запомнете, че където и да отидете в Лондон, каквото и да посетите, със сигурност няма да съжалявате и със сигурност винаги ще има все нови и нови неща, за които не Ви е останало време и за заради които ще искате да се връщате отново и отново.