ФРАНЦИЯ, ФОНТЕНБЛО
Замъкът "Фонтенбло" се намира след гора на около 55 км южно от Париж. Той е построен през 12. век като ловен дом и чак през 16. век Франсоа І се заема да го превърне в дворец. Кралят възлага на неколцина много известни италиански творци, сред коит Франческо Приматичо, Брнвенуто Челини и Росо Фиорентино, да украсят интериора.

Фонтенбло остава популярна база за кралски ловни излети, докато Луи ХІV е запленен от Версайския дворец. На практика Наполеон Бонапарт е този, който връща на Фонтенбло предишната му слава. За да научите любопитни неща за пребиваването му там, посетете неговия Малък апартамент и музея "Наполеон". Пак там, на стълбището с форма на пофкова абдикиралият Наполеон казва сбогом на армията си, след което е изпратен на остров Елба.

Богато украсената с орнаменти залерия "Франсоа І" е известна със своите панели, рамкирани с декоративна мазилка и покриващи цялата й 63-метрова дължина. Те са изрисувани с класически сцени, които възхваляват мъдрото управление. Балната зала е също толкова разкошна с многобройните си фрески.

Градините на Фонтенбло предлагат великолепни пейзажи и включват голямо езеро с шарани. Това е любимото място на посетителите, които хвърлят франзели във водата, за да видят резултата от бясната надпревара за парчетата. Горана на Фонтенбло първоначално е била просечена от ловни пътеки, отъпкани от френските крале, а по-късно от не тъй романтичните следи от велосипедни гуми.


Полезни връзки