ФРАНЦИЯ, ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА
Парижката Света Богородица е шедьовър на готиката, разположена на остров Сите на река Сена. Мястото, на което се издига, е било култово още по римско време, когато там е издигнат храм на Юпитер. По - късно Меровингите, които управляват Галия между 500 и 751 г. построяват на същото място катедралата "Сент Етиен". Идеята за катедралата принадлежи на Морис дьо Сюли, епископ на Париж (1160 г.), а основният й камък е положен три години по-късно от папа Александър ІІІ. Строежът приключва след 200 години.

Гордостта на катедралата е нейната фасада с красивия розетъчен прозорец и колонада над него, както и подпорните странични арки, които поддържат галерията на хората. Храмът има три прекрасни входа: отляво в Порталът на Дева Мария със знаците на зодиака и коронацията на Девата; отдясно е Порталът на света Ана, на която са изобразени Девата с Младенеца, а на централният портал е представен Страшният съд.

Външните стени на напречните галерии на постройката са предино от стъкло, включително два огромни резетъчни прозорци и имперско червено. Светлината, спускаща се към отлара. е в силен контраст с мрака на извисяващия се наос. През 20-те години на 19. вед катедралата е подложена на мащабна реставрация, донякъде вследствие от придобитата популярност благорарение на Парижката Стева Богородица на Виктор Юго и отчасти заради възраждането през 19. век на интереса към готическата архитектура. Архитекът Виоле-льо- Дюк прибавя пще кули и водоличници с различни фигури, които ще видите най-добре, ако изкачите 387-те стъпала на кулата.
Полезни връзки