Мон Сен Мишел
издигащ се над окръжаващите го пясъци, е един от емблематичните за Франция обекти, но независимо колко сте гледали негова снимка, първото впечатлвние на живо е доста по-въздействащо. Високата 80 метра гранитна скала, която стърчи над залива, има дълга религиозна история. Според легендата архангел Михаил се явява на епископа на Авранш (по-късно Сент-Обер) и му нарежда да построи там параклис. В основата на възвишението израства селище, превърнало се в място за поклонение.

През 996г. херцогът на Нормандия построява на мястото на параклиса бенедиктинско абатство, но през 1203г. то е опожарено от войските на Филип-Огюст. Той го ремонтира, като изгражда голямото готическо абатство, което вижате днес, макар допълнителните укрепления да са добавени от Шарл VІ. След периода на упадък Наполеон превръща абатството в затвор.

През 1874г. то е обявено за национален паметник и започват работи по реставрацията му. Повдигнатото с насип шосе е построено през 1879г. - дотогава поклонниците, рискувайки да се удавят. През 1966г. монасите бенедиктинци отново превръщат абатството в свой дом. До него се стига по стръмни тесни улички с магазини за сувенири, кафенета и барове.


Полезни връзки