ФРАНЦИЯ, ЛОАРА И НЕЙНИТЕ ЗАМЪЦИ
Долината на Лоара обикновено се нарича областта между Орлеан и Анже. Тази речна долина действително резделя Франция на две - на север климатът е мек и дъждовен, а на юг е по-сух и топъл. Земите по поречието на Лоара са богати на история, изкуство и архитектура, но долината е известна и със своите храни и вина като сансер и мюскаде, шинон и булгьой. Това е едно наистина прекрасно място, което трябва да откриете и да му се насладите.

Долинате е огромно плодородно пространство, което - заедно с удобния транспорт, предлаган от реката - го прави изключително желано в миналото от богатите благородници и от кралете. Затова там са построени редица приказни замъци, запазени и до днес. Тези "бисери" обаче са толкова много, че ще ви трябват седмици, за да посетите всичките. Не случайно ЮНЕСКО е обявило за паметник на светското културно наследство цялото пространство.

Замъкът "Шенонсо" - построен през 1520г. от кралски бирник за съпругата му - по традиция се смята за най-романтичния от всички. Външния му вид бинаги е бил под контрола на живеещите тук жени, бключително Диан дьо Поатие и Катерина Медичи. Азе-льо-Ридо с белите си стени в стила на Ранния ренесанс е класически дворец от приказките. Той е разположен сред прекрасни градини върху малко островче на река Ендр. Замъкът Виландри е възстановен с декоративната "градина на любовта" и с прекрасната зеленчукова градина. Абатството Фонтевро, най-голямото във Франция, е величествен комплекс от сгради в романски стил, в който се намират гробниците на Плантаженетите.


Полезни връзки