ФРАНЦИЯ, КАТЕДРАЛАТА В ШАРТЪР
Търговският град Шартър, на около 96 км югозападно от Париж, от векове е известен на християнския свят благодарение на великолепната си катедрала.

През 875 г. Шарл ІІ подарява на Шартър "Санкта Камизия". Това е плащеница, за която се предполага, че Дева Мария е носела, когато е раждала Христос. Присъствието на одеждата привлича многобройни поклонници. През 1194 г. съществуващата църква изгаря, но като по чудо реликвата остава непокътната. Прииждащите средства дават възможност да бъде построена нова църква и през 1260 г. Шартърската катедрала възкръсва от пепелта. През 1979 г. тя е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

Все още е запазена малка част от оригиналната посройка в романски стил - малката осмоъгълна кула, кралските двери и закръглените сводове, но останалото от днешната сграда, включително превъзходните цветни стъклописи, датира от 12. и 13 век. Подът на наоса отвътре е като заместител на поклонението в Светите земи и се очаква покаялият се да се придвижи по него на ръце и колене.

В катедралата могат да се видят прекрасни резби и статуи, но именно стъклописите я превръщат в нещо уникално. По време на двете световни войни хиляди стъкла от 172-та прозореца внимателно са свалени и прибрани на съхранение в Дордон. Стъклописите резказват библейски истории, които могат да бъдат "прочетени" от долу ( Земята) до горе (Небето), и от ляво на дясно. Малко по малко стъклата се реставрират и почистват и стъклописите отново грейват с багати червени и зелени цветове и най-вече с обновеното шартърско синьо.


Полезни връзки