ФРАНЦИЯ, ЕТРЕТА
Етрета е голямо селище, разположено на място, известно като Алабастровия бряг, на запад от Диеп и на север от Хавър в Нормандия. Неговите високи бели канари са така добре познати на французите,както дувърските на англичаните.

Още от 19. век Етрета е притегателно място за хората на изкуството и за писателите. Виктоп Юго е влюбен в него, а Ги дьо Мопасан живее тук. Курбе, Дега и Матис също идват да рисуват в крайбрежното селище, но именно Алфонс Кар, издател на Льо Фигаро, е този, който го превръща в модно за парижани място. Днес през лятото то все още е популярен малък курорт, но през зимата се превръща в спокойно и красиво място, каквото винаги е било.

Западната канара, Фалез Давал, е получила огромната си арка под въздействието на морето върху меките кредни скали. Ако се изкачите по пътеката до върха й, ще видите фантастичната гледка към скалните образувания, включително към Иглама - 700-метрова скала, която се издига над водата. На върха на източната канара, Фалез Дамон, има параклис, а зад него - малък музей и паметник с дормата на чатал, поставен на двамата френски пилоти Коли и Нюнжесер, които правят първи опит за прелитане на Северния Атлантически и които изчезват някъде край този бряг през 1927г. При отлив можете да видите развъдниците за стриди от 18. век и да преминете под естествените арки, отивайки от един плаж на друг.


Полезни връзки