ГРАДИНИТЕ НА МОНЕ В ЖИВЕРНИ
Художникът импресионист Клод Моне живее в Живерни от 1883г. в продължение на 43 години. Той го вижда първо от прозореца на влака и се вклюбва в него. Макар по света да смятат Моне за най-големия майстор на импресионизма, той самият смята за свой шедьовър тази красиво аранжирана градина, която се намира по течението на река Епт.

Къщата му е дълга и ниска, боядисана в розово, със зелени капац и стъпала. Отвътре е украсена точно така, както е била, когато Моне е живял там заедно с любовницата си, за която по-късно се жени, и с осемте си деца. Макар нито един от оригиналните му картини да не е тук, неговата прекрасна колегция от японски гравюри все още виси по стените.

Пътеките, застлани с чакъл, водят от единия край на градината до другия. при всяка обиколка се открива малко по-различна гледка, а светлината също се променя не само заради времето и движението на слънцето, но и според разположението на върбите и рододендроните. Тази променяща се светлина омайва Моне и той отново и отново рисува своята градина.

Май и юни са месеците, през които глицинията е разцъфтяла над японския мост, но когато и да я посетите, градината е просто фантастична. Езерото с лилии изглежда най-красиво в края на юли и началото на авгувт, когато л илиите са разцъфнали; близо 100 000 многогодишни и едногодишни растения изпълват въздуха с ухание и създават незабравима гледка за посетителите.Полезни връзки