ФИНСКИЯ АРХИПЕЛАГ ОТ ХЕЛЗИНКИ ДО ТУРКУ
Най-голямото богатство на финландския пейзаж са неговите архипелази, особено югозападният с повече от 20 000 острови и малки скалисти рифове. Това е уникална морска гледка, която пленява всеки, който я види.

Много от островите са обитаеми още от края на кеменна ера; тук са открити и много останки от селища от желязната епоха. Половината от населените места в този национален парк са възникнали през Средните векове.

Някои от най-старите църкви и останки от исторически постройки във Финландия, както и следи от примитивно земеделие, датиращо от 12. век, могат да бъдат видени на Аландските острови. Тук са открити останки от много кораби, като най-известният от тях е "Вроув Мария" - натоварен със съкровища, придобити от Екатерина Велика. През 1999г. потъналият кораб най-сетне е намерен, а неговото изследване продължава и досега.

Турку е най-старият финлански град, най-голямото пристанице и бивша столица. Той е отправна точка за посещение на островите с различни плавателни съдове, непрестанно сноват между тях. Биоразнообразието в района е изключително и докато се възхищавате на огромните фарове Бенгтскар, Исокари и Уто и на поразителната красота на морските носове, можете да видите чудесни прици, лосове и тюлени.


Полезни връзки