Танзания е страна в Източна Африка. На север граничи с Кения и Уганда, на юг - с Мозамбик, Малави и Замбия, на запад с Демократична Република Конго, Бурунди и Руанда. На изток бреговете и се мият от Индийския океан. На Танзания принадлежат островите Занзибар и Пемба. Административно страната е разделена на 25 области. В Танзания живеят 50% - християни, 30% - мюсюлмани, а станалите са от различни религии. Етническия състав се състои от 99% - африканци (общо над 120 групи), 0,2% - европейци.

Климатът на Танзания се променя в зависимост от надморската височина и отдалечеността от брега. Така, по океанското крайбрежие климатът е тропически, като средна годишна температура е около + 27 °C. В дълбочина на континента е по-топло и сухо. На островите климатът е предимно тропически, но топлината се намалява, благодарение на океански ветрове. Дъждовният Сезон продължава от декември до май. Най-голямото количество валежи пада на западния бряг.

По склоновете на планините има влажни вечнозелени гори. В горите на Танзания в големи количества се среща червеното дърво и камфоров лавър. Представители на животинския свят в Танзания са антилопата , зебрата, слон, хипопотама, носорога, жирафа, лъва, леопарда, гепарда, маймуните. Националния парк Серенгети е единственият в света, където има естествена сезонна миграция на диви животни.

Дар ес Салаам
Дар ес Салаам е най-големият търговско-промишлен и културен център на Танзания. Освен пристанищен град в Дар ес Салаам има много промишлени предприятия за преработка селскостопанска продукция , за преработка на месо и замразяване на риба и производство на консерви. Има пивоварни, фабрика за производство на тютюн и др. Има петролна рафинерия, завод за производство на цимент, химически заводи и предприятие за монтаж на леки и товарни автомобили. тук е съсредоточено повече от 65% от промишлеността на страната. Градът е най-значимият транспортен център в републиката. Освен пристанището има няколко автомагистрали и добре развита железопътна мрежа.

Тук се намира резиденцията на президента на Обединена Република Танзания. Има университет, много добре подредени етнографско-исторически колекции в националният музей и много добре уредена ботаническа градина с ценни дървесни видове. Забележителностите, който туристите посещават в Дар ес Салаам са: Националния музей (1937), в Занзибар - държавен музей на Занзибар, в Танга етнографския музей-село, живописните пещери Амбони и руините на иранската крепост от XVI век. В Килиманджаро туристите се привличат преди всичко от резервати и сафари. Традиционните сувенири, който туристите тук купуват са продукти от черно дърво, малахит, талк и перли.


Полезни връзки