ПЕЩЕРАТА АВЕН-АРМАН
Входът на чудно хубавата пещера Авен-Арман е открит от Луи Арман през декември 1897г. Разположена в Кос Межан, варовикови плато в близост до селцето Лозер, тя е може би най-красивата пещера в страната.

Луи Арман е ковач от Розие, който убеждава пещерняка Едуар Алфред Мартел и колегата му Арман Вир да се присъединят към него в изследването на пещерата. Това, което откриват, е 40-метров варовиков комин, спускащ се надолу до тавана на огромна пещера с втори комин, навлизащ още 90 метра навътре в земните недра. През следващите 30 години единственият начин човек да види пещерата е да се спусне с въжена стълба или да бъде свален с кофа на макара, но от 1927г. за посетителите са изградени стъпала, които отвеждат надолу по 208-метров тунел до площадка за наблюдение и пътеката за разходка из пещерата. През 1963г. е монтирана зъбчата железница, което доста улеснява достъпа на туристи.

Пещерата е обширна - дълга е 110 м и широка 60 м, а височината й е 45м; в нея спокойно може да се побере парижката катедрала "Света Богородица". Така наречената Девствена гора представлява голяма група от сталагмити, повече от 400 от които са високи над 1 метър. Доста от образуванията достигат 15-20 30 метра. Разходката из пещерата Авен-Арман те кара да се почувстваш сякаш си се пренесъл в някакъв чуден свят. Благодарение на автоматичното осветление, което се променя непрекъснато, някои от сталагмитите блестят като диаманти, а други, придобиват странни форми, ненадейно изникват от тъмнината.


Полезни връзки