Остров Свети Стефан

Убежище на пирати, рибарско селище, кралска резиденция, любим курорт на богатите и известните от 60-те и 70-те години на миналия век. Какви ли не метаморфози преживява малкия остров Свети Стефан в Черна гора, преди да изпадне в забвение през последните години на Югославската федерация, а старинните му каменни къщи да опустеят и да започнат да се рушат. Неотдавна обаче Свети Стефан възкръсна като феникс от пепелта, пробуден за нов живот от луксозната хотелска верига Aman Resorts. Сингапурската компания, която притежава някои от най – добрите хотели в Югоизточна Азия и Китай, взе целия остров на лизинг за трийсет години, реновира къщите, черквите, крепостните стени и прочие, за да грейне той отново с пълния си блясък. Така резиденцията на югославската кралица Мария Караджорджевич, вилите, в които са почивали Орсън Уелс и Кърк Дъглас, Елизбает Тейлър и София Лорен, Карло Понти и Ингемар Стенмарк, а шахматните гении Боби Фишер и Борис Спаски са разигравали 5 000 000 долара на шахматната дъска, се превърнала в луксозен курорт под името Aman Sveti Stefan.

Какво представлява той? Самият Свети Стефан е островче, свързано с контитнента с изкуствен насип, по който минава асфалтов път. Средновековните къщи са превърнати във вили, обзаведени не толкова с мисъл за лукса, колкото с мисъл за съхраняване на автентичната им атмосфера. Сърцето на курорта е старинното калдъръмено площадче Пиаца, около което са наредени най – популярните заведения в него – Enoteca, чийто интериор наподобява вековна винарска изба, Taverna с нейната великолепна средиземноморска кухня и живописният Antipasti Bar. С това възможностите да похапнете не се изчерпват – островът ще ви предложи още ресторант Aman, който залага на черногорската и международната кухня, един бар и тераса, от която се разкрива великолепна панорама. Това не е никак малко, пред броя на гостите, които Свети Стефан може да приюти, тъй като островът разполага с петдесетина стаи и апартаменти, разположени в различни старинни къщи, плюс още осем апартамента във Вила Милочер, резиденцията на Мария Караджорджевич.

Aman Sveti Stefan предлага на своите гости още голям плувен басейн (някои вили разполагат със собствени), три плажа, добре оборудван фитнес център, великолепен спа център...