Острова Бел-Ил-ан-Мер
се намира в Атлантическия океан край тесния полуостров Киберон в Югозападен Бретан. Със своите 18 км дължина той е най-големият от бретонските острови и напълно оправдава името си (Красивият остров), защото наистина е красив. Закътаният му източен браг е прорязан от дълбоки речни устиета, а множеството малки риболовни селца по крайбрежието са обградени от плодородна обработваема земя. Островът е хълмист, а северозападният му бряг, Кот Соваж, е покрит със стръмни скали, блъскани от свирепите вълни.

Ферибот прекарва пътниците от Льо Пале - град, над който се издига цитаделата Вобан, построена през 16 век от Анри ІІ за защита на монасите от Редон от пиратите. Затвор до 60-те години на 20. в., днес в нея се намира островния музей. По-късно островът принадлежи на Никола Фуке, а през 1761-1763 . на англичаните, но е върнат на Франция вследствие от Парижкия мирен договор.

Бел-Ил-ан-Мер е прекрасно спокойно място за прекарване на почивните дни. Тук можете да посетите 90 плажа, но вероятно най-популярният е Донант на западния бряг.


Полезни връзки