Оранж
се намира в Северозападен Прованс, в плодороден регион, който е известен с вината си ( градът е само на 10 км северно от прочутия винарски център Шатоньоф - дю - Пап). Предполага се, че неговото име произлиза от римското му наименование - Араузио.

Оранж е най-известен с великолепния си римски театър. Построен през 1. век в подножието на хълм в южния край на стария град, той е най-запазеният в Европа. Голямата каменна стена зад сцената е една от само трите оцелели до днес в света и се издига на 36м. По време на представление звуците се отразяват в нея и се насочват право към скамейките за публиката, построени по самия хълм. В нишата в средата на стената се издига голяма статуя на Август Цезар, наредил построяването на съоръжението. Акустиката тук е наистина перфектна и днес театърът продължава да се използва за театрални и оперни представления, които привличат многобройна публика.

По пътеката зад театъра нагоре по хълма можете да стигнете до разпръснатите руини на двореца от 17. век на принцовете на Оранж, където кралица Юлиана Холандска е посадила дъб в чест на нейните предци. Оттук се открива най-добрата гледка към театъра и града. Друг важен римски паметник тук е Триумфалната арка. Тя се издига на мястото, където е минавала Виа Агрипина - пътят, свързващ Арл с Лион. Фасадите на арката ознаменуват победата на Втория легион над галите.


Полезни връзки