Норвегия
Намира се в северната част на Европа, в западната част на Скандинавския полуостров и на огромно количество малки острови. Територията на Норвегия се простира във вид на тясна ивица (най-широката част - по-малко от 420 км) по протежение на северозападния бряг на Скандинавския полуостров и включва в себе си всички острови, островчета и скали, намиращи се в норвежки териториални води. На Норвегия принадлежи архипелаг Свалбард, остров Ян Майен и над 50 хиляди по-малки островчета, повечето от които представляват само скални участъци във фиордите.

Столицата на Норвегия е град Осло. Към Осло се отнасят 40 острова. В рамките на града има 343 езера. По територията на Осло текат две малки реки: Акерселва и Ална.

Крайбрежните области в Норвегия, благодарение на течението Голфстрим имат мек и умерен морски климат Във вътрешните области на страната климатът е континентален. В северната част на страната, зад полярния кръг, през лятото е полярния ден, а през зимата властва полярната нощ.

Пет от крайбрежните райони на Норвегия са притежатели на "Син флаг" - знак за качество, което потвърждава чистотата и опазването на околната среда и плажовете. Норвегия е много популярна със своите зимни възможности за почивка. Разнообразни и приятни и не много сложни ски писти са подходящи за спокойна семейна почивка. Възможности за ски-бягане в Норвегия са безкрайни – но най-важното хубав сняг през зимата е гарантиран.Полезни връзки