НИОР И МАРЕ-ПОАТЕВЕН
Между Ла Рошел и Поатие, в региона на Поату-Шарант, се намира областта, позната под името Море-Поатевен. Това е един необичаен и красив район с естествени блата, пресечени от бавно течащи реки, потоци, отводнителни канали и диги. Определен за региона парк, той често е наричан "Зелената Венеция". Това е много сполучливо име, защото много от тукашните фермери трябва да пътуват с пигуй (тясна, плоскодънна лодка), когато нямат достъп по суша до своите ниви.

За туриста това се оказва едно прекрасно, поетично и спокойно място. Можете да се разхождате по пешеходните пътеки или да си наемете велосипед, но вероятно най-добрият начин да разгледате района е с лодка. Надвесени над водата плачещи върби образуват зелен свод над каналите, които понякога са така обрасли в бурени, че приличат на сухоземни пътеки. Водолюбивите растения - ириси, блатни невени и тръстики - са в изобилие, а по всяко време можете да чуете птича песен, която обаче е твърде деликатна, за да наруши спокойствието ви.

Ниор е малко градче на около 50 км югозападно от Поатие и представлява отлична отправна точка за всеки, които иска да разгледа Маре-Поатевен. Сред няколкото запазани средновековни сгради са старият градски съвет, построеният от Хенри ІІ Английски донжон и елегантна църква от 15. в - "Норт Дам". В Майез, на около 35 км по-нататък, се намират интересните руини на абатството от 12. век "Сен Пиер дьо Майез".


Полезни връзки