Непал е страната на зашеметяващи контрасти, това е „родината” на най-високите в света планини, древните градове и непроходими джунгли, където доминират величествени тигри и невъзмутими носорози. Наистина, за всеки човек, който търси Шангрила (символа на рая на земята), тук ще го намери навсякъде. Всяко време на годината е благоприятно за пътуване в Непал.

Дори през декември и януари, когато зимата е в разгара си, тук времето е ясно и грее ярко слънце.Звездите - изглеждат като капки, които са готови да паднат в протегната длан. Денят отнася поглед в синьото небе, а наоколо – сияещи каскади от „замразени за вековете гигантски вълни” - Хималаите. Тънка ивица земя, простираща се по протежение на Хималаите, разположен между мистичен Тибет и родината на древните предания - Индия. Непал е погълнал в себе си знанията на тези страни, непротиворечиво съединявайки ги, с което показа на света възможност за творческо самобитно раждане на една нова култура, основана на единството на духовното начало на различни религии. История на Непал не е проста: трагичните моменти и политическите интриги се сменят с възходи на културни и духовни пориви. Непал е родното място на една от най-големите святини на човечеството - Гаутама Буда, учението което е залегнало о в основата на будизма. Това, което се нарича места „силния дух” тук са на всяка крачка; те са свързани и с присъствието на великите Учители, и с древни свети места и природни храмове високо в планините...В Непал се намират на 8 от 14-те съществуващи на земята „осемхилядници” и най-великият от тях - Еверест (местните хора го наричат Сагармата или Джомолунгма, което означава `покрива на света"). По-малко от четиридесет години от развитието на туризма, непалците са построили множество малки хотелчета по протежението на туристическите пътеки. . Така че сега всеки желаещ може да е стигне до подножието на белоснежните гиганти и със собствените си ръце да докоснем прозрачен като кристал лед, спускащ се със замръзналите потоци по сребърните склоновете на планините.

Днес Непал - това е единствената държава, където без специална подготовка и екипировка напълно цивилизовано може да се потопите в света на екзотика, магически пейзажи, мъдрите лами и аскетичните йоги, да посетите подножието на ледените гиганти и да се помолите в тишината и мълчанието на планината и да медитирате заедно с тибетските монаси. Който е посетил Непал казва: Непал – това е страната, където искам да се върна отново и отново, това е страната с отворено сърце.

В Непал се намират 4 града, представляващи световни ценности и защитени от ЮНЕСКО. Един от тях - родното място на Буда и на 7-те паметниците на долината на Катманду, в рам ите на радиус от 20 км, и те включват в себе си три исторически места: . Непал има два национални парка: - Читван и Сагармата .Непал предлага отлични възможности за изучаване на живопис, скулптура, дърворезба, архитектура.Полезни връзки