Малайзия
„Две в едно» - това е Малайзия. И то не в преносен смисъл, а в буквалния смисъл: Малайзия континентална и Малайзия островна не са просто разделени от Южнокитайско море. Тук всичко се различава: кухня, начина на живот, природни и градски пейзажи, флора и фауна. Съюзът от малайски, индийски и китайски традиции на Малакския полуостров контрастира с дивата природа на остров Борнео, а небостъргачите в Куала Лумпур се намират само на няколко часа полет от традиционните селца Саравак и дивите плажове Келантана. Освен това, Малайзия е една от най-стабилните, безопасни и привлекателни за туристите страни на Юго-Източна Азия. Ние добавяме към този зашеметяващи възможности още и възможности за гмуркане и просто за блажена почивка под сянката на тропическа растителност.

Малайзия все още си остава ъгъл с девствена природа, пазещ аромата на старите традиции, чисти плажове и отличното обслужване. Невероятно, но факт: богатите бели хора изобщо не се развратили тази древна екзотична страната. Достатъчно богатия турист може да се намери тук и луксозни хотели и чудесни условия за подводно гмуркане, и вкусна кухня, чар и шумни пазари на Южния Изток.

Малайзия е невероятно мирна и стабилна страна Тази поразителна хармония, преди всичко, се дължи на взаимно уважение и толерантност, с която всички националности се отнасят към религията, културата, обичаите и начина на живот на другия. Ислямът е официалната религия, но Конституцията позволява свободно вероизповедание, така че на малка площ може едновременно да срещнете джамии, християнски, будистки и хиндуистки храмове.

Градовете, който посещават туристите са: столицата - Куала Лумпур (Kuala Lumpur), големите градове - Джохор бахру (Johor Bahru), Georgetown (Georgetown), Kuantan (Kuantan), Ипо (Ipo), Kota bharu (Kota Bahru) . Куала Лумпур – центърът на града се слави с историческите си паметници, масата религиозни сгради: джамии, хиндуистки и китайски храмове и, разбира се, кулите близнаци Petrona's Twin Towers,. Освен това, в града има маса тематични паркове на флората и фауната , където можете да видите наистина голямото разнообразие от птици, пеперуди, орхидеи и не само.

Основните курорти на Малайзия са: Остров Лангкави (Langkawi), Пенанг (Penang), Пангкор (Pangkor) и Борнео на източното крайбрежие Малаккского полуостров, както и Камерън Highlands (Cameron Highlands). Любителите на подводното гмуркане посещават курортите на : островите Sipadan , Tioman, Реданг (Redang), Лаянг-Лаянг (Layang-Layang), Лабуан (Labuan), Пайар (Payar) и Тенгол (Tengol), както и на островите Мантанани (Mantanani), Перхентиан (Perthetian) и Капас.

По време на пътуването до планинския курорт Гентинг-Хайлендз, който се намира на 51 км от столицата, ще можете да видите прекрасния храм на Чин-Суи, която се намира на височина около 2000 м. Гентинг-Хайлендз е уникален развлекателен комплекс, разположен на площ от около 6000 хектара. Наричат го също „Шангри-Ла", което в превод от китайски език означава «Рай». Тук няма нито горещини, нито влажността на град Куала Лумпур, а температурата на въздуха се задържа в рамките на +24...25°С. Това е място е получило славата «малайския Лас Вегас», защото е известен с денонощно работещи казина, концертни зали и дискотеки. Основната атракция на Гентинг-Хайландз се считат два парка за развлечения - закрит и открит, който предлагат повече от 50 различни атракции.
Камерън Highlands - планински курорт,който е разположен на надморска височина 1542 м. Той се смята за родината на чаените плантации, овощни градини и ферми, разположени сред планинските долини.. Освен това, тук си заслужава да видите водопада Lata-Искандар, селището на аборигените Semais и завода за плетени кошници от бамбук.

На остров Лангкави интересни са плажове с черен вулканичен пясък, пещерата с древни надписи и колонии от прилепи, горещи извори, ферма за змии и крокодили, океанариумът.

Остров Пенанг – тук има много древни будистки и хиндуистки храмове, тематични паркове и пещери.

В Борнео може да е достатъчно да плуват с шнорхел или акваланг, за да отидат на сафари в джунглата, видят рисунки от праисторически хора в пещерата Ниах, да видите крокодили и орангутанов в местните природни резервати и сал на сал по река Скранг.


Полезни връзки