Ле Горж дю Вердон
се намира високо в областта От-Вар в Прованс. Това природно чудо представлява огромно ждрело, прорязано от река Вердон в течение на хилядолетия. Пътят се вие от двете страни на дефилето, което на места достига дълбочина от 800м. Цялото трасе е дълго 130 км, а тясната ивица на реката лъкатуши в клисурата в продължение на 21 км, за да достигне до изкуственото езеро Лак дьо Сент-Кроа.

Това е най-големият пролом в Европа и понякога дори го наричат "европейският Гранд каньон". Образуван е от водата, която ерозира меката варовикова скала в продължение на около 25 милиона години. Както си тече, реката постепенно прокопава своя път през варовиковото плато, издълбавайки пещери и тунели. Тези пещери се разширяват, докато накрая покривът на платото пропада в тях, образувайки това дефиле със своеоразно сечение. На най-високите места стените му достигат докъм 1500 метра, но на равнището на долината проломът се стеснява до по-малко от 6 м. През 1997г. е основан Регионалният природен парк на Вердон, който има за цел да опази неговия красив и уникален пейзаж.

През 1905 г. пещернякът Едуар Алфред Мартел Ръководи група за изследване на това място, което до този момент е известно единствено на местните хора. Скоро дефилето става туристическа атракция и днес автотуристите могат да спрат на местата за наблюдение на Балкон дьо ла Мескла, които предлагат чудесна гледка към речната долина. На запад от този пункт шосето е прокарано така, че да предлага възможно най-дълъг изглед, но водачите трябва да следят внимателно пътя!


Полезни връзки