Камарг
е обширна област с блатисти земи, образувана под влияние на делтата на реките Голяма и Малка Рона преди вливането им в Средиземно море. В тази защитена територия е пълно с диви животни и красиви гледки. Предполага се, че наименованието произлиза от името на римския генерал Гай Марий, собственик на големи владения в този край.

Тревните площи и лагуните (етан) са дом на известните черни биволи, които скитат на воля и за които се грижат гардиани - дренския еквивалент на каубоите, яздещи уникалните си камаргски коне, които се смятат за потомци на стара порода. Те са кафеви или черни при раждането си, но побеляват през четвъртата си година и подовно на биволите също живеят на свобода.

Тук има много диви животни: бобри, чзовци, глигани и множество птици. Като цяло могат да бъдат открити 337 пернати вида, а най- известно е фламингото - симвом на областта. Езерото Етан Фангасие е единственото в Европа, където фламингото се размножава, като годишният брой на гнездящите тук прици достига 13 000 двойки.
Най-северните блата са пресушени преди около 60 години и са запълнени с прясна вода с цел да се отглежда ориз. От 60-те години на 20в. Камарг произвежда 75% от целия консумиран във Франция ориз. Отглеждат се и други култури - жито, лозя и плодове, а на изток, където Голяма Рона се влива в морето, се извършва един от най-мащабните добиви на сол в света. За да разгледате района, можете да се разходите по някоя от дигите или да наемете кану или кон.


Полезни връзки